Статии

Вирусът на глупостта

Антоан Бешам вярвал в „плеоморфизма“ – идеята, че материята може да приема много и съвсем различни форми. Той и Луи Пастьор изследвали причините за заболяванията горе-долу по едно и също време, като Бешам твърдял, че микробите, които Пастьор е наблюдавал, не са причинители на болестта, а са просто симптоми. С други думи, те се произвеждат от организма като реакция към болестното състояние.

Всички знаем, разбира се, че в крайна сметка микробната теория на Пастьор победила. А оттук би следвало да предположим, че идеята на Бешам бързо потънала в забвение, както и че всяко нейно реанимиране би изглеждало абсолютно налудничаво. Но не се случило нищо подобно, даже напротив – тя и до ден днешен намира горещи привърженици.

Един от тях, например, е американският натуропат Робърт О. Йънг, който е убеден, че причината за всички заболявания е подкиселяването на организма. В книгата си „Чудото на pH“ той пише: „Прекомерното подкиселяване на телесните течности и тъкани е в основата на всички болести“, покрай което стига до извода, че за да не се разболеят – от настинка през грип до СПИН, диабет или рак, – хората трябва да приемат само алкални храни. Йънг дори твърди, че е виждал как човешки червени кръвни клетки се трансформират в бактериални клетки в киселинна среда, и освен това дава съвети да пием по четири литра „жива“ вода с добавен водороден пероксид, за да я направим по-алкална.

Години наред неговите щуротии се радват на многобройна публика, докато не умира първата му „пациентка“, отказала операция от рак на гърдата в трети стадий. Горчивата ирония е, че само дни преди смъртта си Ким Тинкам гостува в шоуто на Опра Уинфри, където се хвали с чудодейното си оздравяване, а Йънг бърза да пусне прессъобщение, че този успех се дължи на уникалната му програма. Впоследствие срещу него започва разследване и така се установява, че алкалният гуру няма професионална квалификация да лечителства. А в това време учени от авторитетни институти и лаборатории се захващат да обясняват, че такива идеи пренебрегват 150 години научен прогрес, през които смъртността от инфекции е спаднала драстично. „Ако имаше дори зрънце истина в идеята, че микроорганизмите могат да се трансформират и да променят генетичния си материал, ще трябва да започнем биологията отначало, защото тя почива на схващането, че гените се унаследяват. Ако водата по някакъв начин е жива или мъртва, то химията и физиката също не важат“, пише и известният британски критик на съмнителните хранителни режими Антъни Уорнър. Както се досещате обаче, това ни най-малко не пречи в защита на Робърт О. Йънг да се обявят стотици негови последователи, които държат да си поглъщат водородния пероксид поне три пъти дневно.

Е, след като американският президент предложи на болните от коронавирус да се инжектира дезинфектант, някои изпробваха и вкуса на белината, та явно науката винаги ще бъде безсилна да постави прегради пред самоубийствената глупост. Преди Тръмп да се отметне, че бил употребил „сарказъм“, в САЩ бяха хоспитализирани над 100 души – доказателство, че и сега, когато стана очевидно и направо очеизбождащо колко важна е ролята на учените, невежеството продължава да си шества с гордо вдигната глава. Нещо повече: в момент на ускорено разработване на ваксини срещу новия коронавирус то дори им обявява война, макар към днешна дата общият брой на заразените в световен мащаб вече да надхвърля 4 милиона души.

Красноречив цитат от петицията на българското „антиваксър“ общество, озаглавена „Против задължителна и принудителна ваксинация срещу COVID19“:

„Смятам,че ако ни наложат тази ваксина тя ще бъде с Нано частици за пряк контрол на нашите тела.Тоест тази ваксина ще разбие и обърка нашият биологичен и хармоничен баланс,които в момента би се оказал пагубен за нас понеже сме обездвижени,нямаме достъп до въздух,гора и всички природни блага.Т.е. тялото ни и сега е дезориентирано с вкарването на изкуствени частици ще ни разбият тотално,ще ни контролират и промиват мозъците“.

Накратко, „болни сме от малоумие“, както писа Венци Мицов, понеже ваксина все още няма, а авторът Анастасия (ще рече Възкръснала) само допуска какво би съдържала тя. За сметка на това обаче нейната петиция е подкрепена от над 6 хиляди души, които не са се усъмнили в познанията на Анастасия, въпреки че правописът й дава достатъчно основания за поне лек душевен смут. Съдейки по думите за хармоничния баланс, а и изобщо предвид цялостното й послание, авторката вече ще да е поела доста частици, особено от тия, дето наистина разбиват тотално. Но хилядите антиваксъри, да повторим с ужас, я следват по петите (дали пък не си мислят, че думата „петиция“ е производна от „пети“?) и трескаво полагат подписи под едно произведение, което Еразъм Ротердамски с радост би цитирал в своята прочута сатира.

Впрочем в нея Глупостта пак беше оставена да се самовъзхвалява напълно сериозно, понеже „както няма нищо по-нелепо от разглеждането на сериозните неща по глупав начин, така също няма нищо по-забавно от такова разглеждане на глупавите работи, та да изглежда, че не се шегуваш“. Петицията обаче не е замислена като подигравка с малоумието, ами го представлява в най-чистия му, концентриран вид, за да не остави никакво съмнение, че Глупостта е неизтребима, една същинска Анастасия. Ако не беше така, всъщност нито „Възхвала“-та за нея щеше да бъде написана, нито Николо Макиавели щеше да отбележи, че „лековерието е плод на невежеството“, камо ли пет века по-късно щяхме още да се препъваме в „плоскоземци“. Но има и една съществена разлика: тя става все по-нахална, агресивна и войнстваща, бидейки на всичкото отгоре и допълнително улеснена от развитието на технологиите, срещу които най-често роптае и яростно се бори. Горкичкият Бил Гейтс – Глупостта му приписа дори пъклен план да упражнява контрол над всеки от нас: той пуснал коронавируса, за да ни пробута ваксина, която да ни нафрашка целите с чипове…

Парадоксалното в случая е, че компютърната програма, използвана за целите на петицията, най-вероятно е патент на „Майкрософт“, а Гейтс е един от първите, които предупреждаваха, че светът не е подготвен за епидемия с такива мащаби. Основаната от него и съпругата му фондация години наред дарява милиарди долари за здравеопазването и разработката на ваксини, но антиваксърите са убедени, че зад тези жестове на филантропия се разгръща коварен сценарий за поробване на човечеството. Добре, обаче защо? За да печели милиарди! Само дето излиза, че Гейтс дарява милиарди, за да печели милиарди, които да дарява, за да печели милиарди, които да дарява, и т.н., и т.н. – доста тъпо, по дяволите, не сте ли съгласни?

Естествено, хора с такива умове не се нуждаят от специални чипове, за да бъдат манипулирани, щом и с белина можеш да ги залъжеш, а някой си с ник „Анастасия“ ги увлича след себе си като Данко, без дори да вади от гърдите си пламтящо сърце. Притеснително е обаче, че освен идиотски идеи, те раждат и съвсем истински деца, които или не ваксинират, или поят с дезинфектанти при настинка, та надежда, както писа Мицов, няма и за следващото поколение. Все нещо там ще оцелее, много ясно, но не си е работа какво ни чака, ако идиотите един ден имат решаващата дума. Достатъчно е да си го представим, като допуснем хипотетичния вариант, че Антоан Бешам беше надделял със своята микробна теория над тази на Пастьор: към днешна дата на Земята вероятно щяха да се прескачат предимно разни маломерни щамове, отдавна забравили и за последните човешки екземпляри, заболели от бяс.

Но то може би и заради това антиваксърите да изглеждат като бесни – глупостта също е силно заразна, а през 2014 г. учени от САЩ обявиха, че всеки втори жител на планетата е инфектиран от микроорганизъм, който пречи на мозъка да функционира добре. Изследователите от Университета в Небраска направили слюнчен анализ на контролна група доброволци, в резултат на което открили, че вирусът, наречен от тях ATCV-1, живее в 44% от техните пациенти. И – о, какво съвпадение! – всички „заразени“ се справили по-лошо на тестовете за интелигентност, цитира учените „Ей Би Си Нюз“, като кой знае защо репортажът тогава попадна сред забавните новини.

Да намирате нещо забавно в това, че оглупяването се предава по въздушно-капков път?

Точно обратното, на човек му идва да сложи не маска, ами противогаз, и да се затвори в килера за още пет двумесечни карантини накуп. И не става дума за нефелна шегичка, колкото за напълно основателна паника, че контролът над страшното положение е безвъзвратно изпуснат. Всеки втори! Всеки втори човек разнася ATCV-1 под път и над път, а ние, моля ви се, сме се вторачили в някакъв си COVID-19 от прилеп. Но поне вече разбирам защо Бешам е вярвал в „плеоморфизма“: тъй като глупостта действително приема много и съвсем различни форми, френският учен не е бил в състояние да нарочи за неин причинител един-единствен микроб. Че къде у микроб толкова въображение, включително да се самоунищожава посредством собствената си тъпота…

От друга страна, това е добра новина – работи за естествения подбор на човечеството и Бил Гейтс може да спести някой и друг милиард за изкуственото му контролиране. А най-смешното е, че нещо подобно казва самият Робърт О. Йънг, когато съдът в Сан Диего го осъжда да заплати 105 млн. долара на измамена пациентка: „Възмутен съм, че трябва да осребрявам нечие лековерие, щом се оказва, че тази жена сама се е оставила да бъде мамена!“ И наистина, той смята, че за да има предлагане, задължително трябва да има и търсене, та щом си търсиш белята, няма как и да не я намериш. С което няма как да не се съгласим, освен с едно: не е нужно и да си я търсиш, защото тъй и тъй невежеството ще те отведе до нея и самичко.

Вирусът на глупостта

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top