Статии

„Всичко е помия и лайна“

Януари 2018 г. Цяла България живее под знака на шесторното убийство в Нови Искър. Заподозрян за извършител е Росен Ангелов, по чиито следи хукват жандармерия и военни командоси, включва се и хеликоптер. Вестниците преливат от подробности за бурната любовна връзка на Ангелов с една от жертвите. Той обаче старателно се укрива, както впрочем е правел от 2009 г., когато е обявен за общодържавно издирване. „Предприети са няколко полицейски операции за откриването му, но без резултат. Срещу него се водят досъдебни производства, които не могат да приключат, докато не бъде намерено лицето“, обявява тогавашният главен секретар на МВР Младен Маринов, понастоящем вътрешен министър.

Ангелов има три присъди „лишаване от свобода“. През 1984 г. лежи за кражба, през 1999-а – за изнасилване, а през 2009 г. – за блудство с непълнолетно момиче. Изчезва, преди да влезе в затвора. Той е в неизвестност почти 9 години, няма документи и е безработен, но все пак изкарва някой лев в автосервиз. Обитава незаконно построена къща край малко селце в Искърското дефиле, където се упражнява в стрелба по тенекиени мишени с незаконно притежаван пистолет.

Местните, които все пак са го виждали (а сред тях е и кметът), го наричат Горския човек, защото предпочита да се движи по горските пътеки. Така няма риск да бъде забелязан, но междувременно върти любов и поддържа профил във Фейсбук. След убийството дори се връща във вилата в с. Луково, отоплява я, включва лаптопа, приготвя си храна.

Уви, след близо седмица се съобщава, че Росен Ангелов е предпочел да се самоубие. Трупът му е открит в изоставена постройка на около 500 м от незаконно обитаваната къща. България е разочарована – не успява да види този загадъчен Горски човек, чието лице познава само от една-единствена снимка…

Януари 2019 г. В последните дни на месеца България е разтърсена от корупционен скандал. Депутатът от БСП Елена Йончева изважда записи от разговори на културния министър, датирани от март 2016 г. Тогава Боил Банов е зам.-министър на културата във втория кабинет „Борисов“, а според записите дава указания как да се фалшифицират документи. Целта е да се опрости неустойка на фирмата строител на Ларгото, като по този начин държавата е ощетена с поне 700 хил. лв.

Оказва се, че записите по аферата, наречена от Йончева „Ало, Банов съм“, са направени от бивш служител на министерството. След три години „страх лозе пази“ човекът осъзнава, че е участвал в нещо незаконно, и в един момент решава да потърси възмездие.

Първата реакция на Боил Банов е да нарече записа фалшифициран. По-точно: „Компилация някаква от неща, които съм правил в десетки срещи, за мен той е подработен. Пипан е вътре.“ Банов обаче знае кой го е направил – Ангел Ангелов, директор на дирекция „Европейски програми и проекти“ в МК, който бил уволнен от тогавашния титуляр Вежди Рашидов. Помагал му и някой си Иво Костов, така че ставало дума за организирана престъпна група. „Този Ангелов с неговия партньор, това са схемаджии, това правят тези момчета – шантажират“, обявява министърът, а по-късно ги нарича престъпници.

Но същият този Ангелов, както става ясно пак от думите на Банов, след уволнението от МК е назначен в министерството на образованието. Там той работи по познатия начин – дава на онзи Костов вътрешна информация, така че последният да осигурява проекти, които да печелят съответните поръчки. Освен това продължава да записва всички разговори на висшестоящи, за да ги изнудва. От тази практика, обобщена от министъра с фразата „Всичко е помия и лайна“, вече си пати и директор на агенция към просветното министерство. Нещо повече, този директор дори подава оплакване в полицията, че гумите на автомобила му са срязани!

Впоследствие версията е потвърдена от зам.-министъра на образованието Деница Сачева. Да, срещу Ангелов има сигнали, че е правил опити да заплашва шефа на Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Да, Ангелов е назначен в МОН през септември 2016 г. след конкурс. „Името на този човек ни стана известно през декември (2018 г.), когато за първи път получихме информация за това, че е направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти“.

Тъй като два-три дни за Ангел Ангелов само се говори, публиката забравя откъде изобщо е тръгнал скандалът. Появява се неясна снимка на енигматичния бос на организирана престъпна група, който обикалял от министерство на министерство, за да изнудва и върти корупционни схеми. Той обаче упорито мълчи и не се появява да защити името си, което се търкаля от сутрин до вечер. И тъкмо да се усъмним, че Ангел Ангелов не съществува, набеденият чиновник най-сетне заявява пред БНТ, че никога не е бил уволняван. Напротив, за работата си получавал най-високи оценки, „което е обективно проверимо във всяко министерство или агенция, в която съм бил служител“. Той отрича и да има нещо общо със записите, а „единственото, което мога да кажа, е, че на записа (за Ларгото) разпознавам автентичния глас на г-н Банов, мисълта му тече ясно и последователно“…

И така, в един и същи месец на две последователни години двама души с еднакви фамилии се превръщат в олицетворение на държавата България:

Първият се укрива години наред, през които властите ужким го търсят, а той необезпокоявано стреля в двора на безстопанствена вила. Всички от селото знаят, че тя е вдигната без съответните разрешителни; знаят и това, че обитаващият я съмнителен мъж обикаля из района. Ангелов № 1 работи „на черно“ в автосервиз, където пък са наясно, че няма документи. „Сюжетът с масовото убийство показа абсолютното беззаконие и хаос, които царят в страната“, обобщи тогава в. „Сега“, припомняйки, че още 594 души, осъдени да лежат в затвора, живеят безметежно на свобода. А най-вероятно са и въоръжени.

Виж, последното нещо, което може да се каже за Ангелов № 2, е, че е някакъв спотайващ се „Горски човек“. Точно обратното – той е държавен служител, заема отговорни постове и дори е сред факторите, които разпределят европари. В МК е шеф на дирекция „Европейски програми и проекти“, после е в Изпълнителната агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ към МОН. Когато гръмва скандалът обаче, никой не го издирва трескаво, въпреки че Ангелов се оказва основно действащо лице. В същото време появата му в т.нар. публично пространство е предшествана от твърде подробни разследвания със заглавия като „Схемата на Ангел и Иво – информация, записи и пари от еврофондовете“. В тях мнението му не фигурира, но за сметка на това изобилстват факти, предоставени от отлично запознати източници:

Въпросната схема започнала още през 2009 г., а „е възможно да е работила и в НАП и агенцията за социално подпомагане, където Ангелов също е бил експерт по управлението на еврофондове“. В МК тя била преустановена едва през април 2016 г., когато служителят е уволнен, но още през септември 2016 г. той е назначен в образователното министерство. Там схемата се задействала отново, а Ангелов и неговият съучастник бясно се хвърлили да купуват скъпи имоти в центъра на София и „богаташкото дунавско село Ветрен“. Само за онази 2016 г. фирмата на Иво Костов „Хари С Консулт 8“ имала приходи от 153 000 лв. от консултантска дейност и т.н., и т.н.

С две думи, дори ако не е вярно, че високопоставеният чиновник е напуснал МК по свое желание, възникват няколко логични въпроса:

Щом 7 години в Министерство на културата Ангелов записва разговори на висшестоящите и ги използва за изнудването им, защо изобщо са го търпели?

Щом преди 3 години е уволнен заради шантаж, защо така и не е бил подаден сигнал до прокуратурата?

Щом жертвите му не са обсъждали в разговорите си нищо нередно, с какво толкова е можел да ги изнудва?

Щом след това е назначен в МОН след конкурс, в МОН не са ли се поинтересували какъв човек взимат на работа, не го ли пише поне в служебното му досие?

Щом през декември миналата година в просветното министерство най-после разбират с какво се занимава, по какви причини той продължава да работи там?

Но най-нелепото в цялата история с Ангелов №2 е самопризнанието на министри – бивши и настоящи, зам.-министри, директори на агенции и прочие, че по коридорите на властта шетат ОПГ-та с достъп до сериозен финансов ресурс. „Вкаран съм в капан от малка организирана престъпна група“, казва в прав текст самият Боил Банов, който съвсем разбираемо се опитва да измести фокуса на вниманието в друга посока. Така обаче аферата, започнала от едни 700 000 лв., за които Йончева твърди, че са „опростени“ неустойки, обраства с нови потресаващи факти и съмнения и е напът да придобие чудовищен вид.

Впрочем и в БСП надали са мечтали за такъв ефект, постигнат от собственото накисване на Банов и сие. Във всеки случай надали някога щяхме да чуем за Ангел Ангелов, ако министърът сам не бе посочил името му и сам не беше направил разкритието за неговите митарства из държавни ведомства. Нямаше и въобще да узнаем, че зам.-министър на образованието случайно е научил за дейността му в ключова агенция към МОН, и то след повече от две години, откакто е назначен в нея.

А представяте ли си всичко, което се твърди за Ангелов, действително да се окаже истина? Прави записи, заплашва, дава информация на свои хора по проекти за 83 млн. евро, реже гумите на шефа си. Само дето още не е извадил незаконно притежаван пистолет, за да стреля по оперативки или да опира дулото му в слепоочието на просветния министър. А защо не и в челото на премиера, та да си трае, нищо че и сега си мълчи? Но кой знае – може пък и него да изнудва по някаква линия, при положение че от 2009 г. е такъв ценен кадър за управляващата партия.

Пак добре, че вторият Ангелов се показа навреме, за да не търсим и него с хеликоптери и жандармерия. И не само защото така сърцевината на аферата съвсем щеше да отиде на кино, ами и вероятността той да бъде превърнат в Горския човек беше осуетена. При такива управленски методи току-виж си изпатил като своя съфамилник от миналата година, за когото така и не се разбра от какъв зор си е приготвял храна във вилата, пък сетне е минал половин километър до друга постройка, където да си тегли куршума. И не, нищо не намеквам, просто така съм чувала, че постъпват в ОПГ-то, когато на някого му се наложи да поеме вината. Или пък внезапно пропее, въпреки че мълчанието му е било заплащано с постове и възможност за съучастие в схеми…

Разбира се, в една държава нещата стоят по съвсем друг начин. Но доколкото в тези истории държава отсъства, все едно е имало опустошително нашествие на скакалци, в крайна сметка „всичко е помия и лайна“. И лично аз ни най-малко не съм възмутена, че изразът е на културния министър, даже го приветствам за честността. Браво, Банов, браво! По-кратко и по-ясно наистина не може да се каже.

„Всичко е помия и лайна“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top