Статии

В държавата на Бойко Б.

      Този текст включва използването на хиперболи, които може да подсилват метафоричния език на наратива в широкия му смисъл на семиотично представяне на серия от събития, които са смислово свързани по темпорален и причинно-следствен начин.

 

… В държавата на Бойко Б. няма Юлиански, нито Грегориански календар. Там действа неговият. Затова и Коледата тази година подрани. Което – според метеоролози-наивисти – вещае люта зима. А според социални антрополози – успех на изборите, когато и да са. По Коледа стават чудеса. Jingle Bells, Jingle Bells, на свинче – звънче и пр.

… В държавата на Бойко Б. чумата поразява някои диви прасета, но се избиват всички питомни. Здрави. По особено мъчителен начин. И за много пари. Овце, кози и кокошки – също. В това отношение вече сме Швейцария на Балканите, даже повече, защото евтаназията е задължителна.

… В държавата на Бойко Б. румънските туристи мятат боклуци и ръсят зарази по свинете. Но само в държавата на Бойко Б. Когато стигнат до държавата на Ципрас/Мицотакис, те вече изхвърлят само витамин C. И ваксини срещу АЧС.

… В държавата на Бойко Б. се изсипват милиони, за да се трепят комарите, но умират пчелите. Въпреки  това, все се намира някой, който да му носи мед. Или суджук.

… В държавата на Бойко Б., за да преуспееш, трябва да си с бръсната глава. Това е важно условие, за да станеш вицепремиер, главен  прокурор, главен секретар, кмет или областен управител. А за да станеш депутат, може и да си магаре, но трябва да те вържат предварително.

… В държавата на Бойко Б. има още една държава. Тя се казва София, а столицата ѝ е Банкя. В тази втора държава Бойко Б. прави научни експерименти върху хора – с околовръстни, булеварди, улици, площади, тангенти, ремонти и пр. После ги прилага на практика в по-голям мащаб.

… В държавата на Бойко Б. се строят и ремонтират едни пътища, които той добродушно, но упорито нарича магистрали. Там колите се удрят челно. Стари провинциални асфалтаджии, обаче се питат: а как да стигнем до тях? И пълнят дупките по междуселските шосенца с груб асфалт, после ги ливосват с валяче. И така – до първия дъжд. А има и шосенца, които си стоят с трапищата и – бавно, но неумолимо обрастват с храсталаци и бучиниш.

… В държавата на Бойко Б. даже се и ръкоплещи, когато той с усмивка ни излъже, че като построим магистралата „Хемус”, Б ни ВП, ше се дигне с петнаасе-двайсе процента; най-малко. Някои скептици, естествено, го наричат „лъжльо” или „фантасмагорко ненагледен той”…, но повечето си го харесват и пущат в урничката. Нищо, че не знаят какво е БВП. Но от пазарните икономики мълчат.

… В държавата на Бойко Б. амтомобилният клъстър произвежда кабели, тапицерии, акумулатори, маркучи и др. чаркове и се гордее с това. Цял автомобил, обаче – не. Щели сме да се борим до дупка за цял автомобил и можело да се закваси, ама друг път.

… В държавата на Бойко Б. зрее една мечта: народната кола фолксваген да вдигне завод у нас. Но сме толкова напред с инвестициите, че не достигат работници и явно с инвестицията на WV ще трябва да дойде и работната ръка. През това време в Турция вече казват на фаувето insanlaran arabasi.

(… В държавата на Бойко Б. иначе – завод до завод.)

… В държавата на Бойко Б. селата все още мъчително мърдат с уши. Оправят се както могат. Токът през лятото спира, когато си поискат от ЧЕЗ (и на другите ерепета да им…), гърмят климатици, телевизори, горелки на котли; фризерите – също. Няма интернет и мобилните телефони не работят. Пасторал. Който ни тласка обратно в далечното минало. Над лампа жумеща той пишеше наведен…

… В държавата на Бойко Б. фризерът е важна вещ. Най-важната. Без нея не можем. Там хората мятат мръвките от лятната българска коледа, зеленчуци и прясно мляко. И се молят да не им спре токът. И похапват за закуска тунквани шоколадени вафли с лика на Бойко Б. от местния магазин. Ама какво да правят фризерите, когато няма ток.

… В държавата на Бойко Б. кротките възрастни хора в селата ги грабят посред бял ден. Викат децата и внуците си от близкия град и те им заваряват железни решетки по вратите и прозорците. Кротките възрастни хора живеят като в зандан, а бандюгите се шляйкат на свобода и се оглеждат за незарешетени още къщи.

… В държавата на Бойко Б. го няма така щедро обещаваният полицай във всяко село. Той се появява един път седмично от четири до пет подир обед. Понякога идва пеша, защото меверето няма пари за бензин. Ако дойде въобще. А – и като дойде – защо?

… В държавата на Бойко Б. ще си имаме изтребители F 16, 8 бройки, половин ескадрилка. Един за 250 милиона лева; някога. Днес обаче в държавата на Бойко Б. няма медицински самолет за транспорт на органи от донори. Той струва в пъти по-малко.

… В държавата на Бойко Б. повечето хора нямат пари, за да си поканят гости вкъщи. Но едни други и – твърде по-малко на брой хора – строят къщи за гости за стотици хиляди кинта, а в тях гости загадъчно няма.

… В държавата на Бойко Б. обществените медии са държавни. С други думи – частни. А ако някой от иначе частните медии си въобрази, че може да се държи обществено, държавата веднага го стиска за гушата. Но пък лайняните медии са правителствени, по особено свой си начин. Джипката на Бойко Б. е универсалното DSNG.

… В държавата на Бойко Б. журналистите трябва да задават правилните въпроси. А ако не ги задават – да се научат. Иначе Бойко Б. си отговаря както си ще. Всъщност – отговаря на правилните въпроси, които не са му зададени. Или пък прави пресконференции без журналисти. Което е приносно.

… В държавата на Бойко Б., когато стане дума за природен газ, той се зове „газта” и от „нея” се прави бензин. Сега за пореден път ще идва от Туркменистан, ама първо да минат изборите.

… В държавата на Бойко Б. Александруполис се нарича Александропул. От “Блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море вече шурти газ и „имаме обеми”.  А дузпите се бият, докато Бойко Б. вкара гол.

… В държавата на Бойко Б., където Бойко Б. играе тенис на едни специални кортове и турнири, тенис не никне. А ако е поникнал – увяхва скоропостижно.

… В държавата на Бойко Б., когато дойдат важни гости от чужбина, или пък Бойко Б. отиде при тях, важните хора говорят помежду си и обсъждат важни неща, а Бойко Б. си говори с бодигарда. Или му превежда посланикът в „страната на акредитация”.

… В държавата на Бойко Б. правосъдният министър е в оставка. Остават му два месеца. Май е трябвало навреме да си обръсне главата. Или пък да си построи барбекю на терасата. Тогава щяха да го пратят в Испания – да заработва като генерален консул.

… В държавата на Бойко Б. българите ходят на море в Гърция, защото са богати. Но не ходят на море в държавата на Бойко Б., защото са бедни.

… В държавата на Бойко Б. не е построен нито един язовир. А тези, които са останали от по-предишния му работодател, служат само за наводнения и унищожаване на къщи и добитък. Затова язовирите ги пресушават. И – когато дойде жегата и сушата – мор и жажда. С менци за водица. Ако има откъде. И в старите бидони със застоялата вода започват да щъкат чехълчета, попови лъжички и зелени еуглени.

… В държавата на Бойко Б. не е построен нито един стадион. А тези, които са останали от по-предишния му работодател, се ремонтират за безсмислено много европейски кинти. Ако искаш да   пробягаш 100 метра – не можеш. Можеш само 98. Иначе трябва да отвориш вратата. А пистата е квадратна. Никви 200 или 400.

… В държавата на Бойко Б. една държавна на Бойко Б. институция прецаква милиони граждани. След което една друга държавна институция в държавата на Бойко Б. глобява първата с милиони. Които се плащат от милионите граждани. От единия джоб – в другия. За сметка на гражданите. А Бойко Б. продължава да държи ракетата за тенис като бухалка.

… В държавата на Бойко Б. консулите от държавата на Бойко Б. извън държавата на Бойко Б. са хиляди. Което прави по средно пет и нещо във всяка държава по света, включително и в нововъзникналите. Много консул, много нещо…

… В държавата на Бойко Б. такива историйки животът пише всеки ден. По много.

Но, аз лично, смятам да спра дотук.

Защото това не е държавата на Бойко Б. Това е нашата държава.

Неговата държава е търбухът на джипката: той – зад геврека, а отзад – едни гелосани и временни министърчета.

Те си джиткат с наште кинти из нашта държава и си подхвърлят скудоумни лакърдии.

В държавата на Бойко Б.

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top