Коментари

Граждани за българско развитие на Северна Корея

Преди три години управляващата (и единствена) партия в Северна Корея свика конгрес, какъвто не беше провеждан от 1980 г. Целта, естествено, беше да се потвърди абсолютната власт на вожда Ким Чен-ун. Не че от това имаше кой знае каква нужда, но младият Ким държеше сам да възхвали огромните успехи на страната. Затова събра целия партиен елит в Двореца „25 април“ в Пхенян и, говори се, бил единственият, който държал двучасова реч. Говори се, защото стотината чуждестранни журналисти, поканени да отразяват събитието, не бяха допуснати да припарят до Двореца. През цялото време фотографите и операторите стояха на 200 м разстояние от сградата, украсена с червени знамена и гигантски портрети на двамата покойни лидери – Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун, и Ким Ир-сен, основателя на династията.

Споменавам това, за да имате представа как ще изглежда следващото Национално събрание на ГЕРБ, след като миналата неделя на него говори единствено лидерът. А делегатите, разбира се, през цялото време мълчаха, приемайки всички негови предложения. И то с почти пълно единодушие, като се започне от оставката на Цветанов и се стигне до двамата нови членове на изпълнителната комисия, наложени ето така: „Предлагам Цвета Караянчева, идва от важен регион. Гласувайте! И Тошко Тодоров. Как ти е второто име? Тошко Стаматов Тодоров“. Никой не посмя да гъкне и когато Борисов им се накара: „Искам, когато застанете до хората, да сте като тях. Щото иначе казват, да, но виж във властта как смени походката, има един виц много хубав. Не искам да сменяте походката“. Още по-тревожното е обаче, че единствено „Клуб Зет“ се осмели да припомни и самия виц, от който би се изчервил и обигран циник:

„Заподозрял лъвът, че лъвицата има любовник. Това била горилата, но царят на животните не знаел и затова решил да събере всичките си поданици и да ги пита. Все някой щял да си признае. Дошли всичките на поляната и лъвът ги попитал:
– Кой от вас е правил секс с лъвицата?
Мълчание. В това време се задала закъсняла хиената. Отишла до горилата и попитала за какво е събранието:
– Лъвът е вече стар и си търси заместник, отговорила маймуната.
В този момент царят изревал:
– За последен път питам. Кой?
А хиената веднага вдигнала ръка:
– Аз, аз, аз.
Вкарал я лъвът в пещерата и една седмица бой и секс. Излиза накрая хиената и едва ходи, малко разкрачена, а горилата ѝ казва:
– Охооо, от една седмица във властта и вече смени походката.“

Нивото, както се вижда, е точно Тошко Стаматов Тодоров, така че конгрес при затворени врата ще е наистина по-доброто решение. Ако използваме знаменитата фраза на Борисов от 2003 г., целофанът се е свлякъл окончателно и наоколо се разнася неистова смрад. Само дето лидерът още не е хвърлил Цветанов на кучетата, както направи Ким Чен-ун с чичо си, но пък за сметка на това доволно унизи довчерашната си „дясна ръка“. Направо да му дожалее на човек за Цецо – докъде ни докараха…

Е, надали чак ще заплачем за методите на луксозния новодомец, но все пак 10 души го направиха, гласувайки „против“ оставката му, а други 11 се въздържаха. И не, не са „само“ толкова, както се съобщи, а още се намират и такива. Цели 21 делегати са изразили някакво различно мнение, което съвсем скоро въобще няма да е възможно. „Когато се концентрира власт, отговорност и решения в един човек, абсолютно е неправилно“, разсъждава Борисов. „Така бяхме конструирали партията – аз, Цветанов и надолу“, което означава, че ще става по-зле. Само „аз“ и някакво безмълвно и послушно „надолу“, съвсем по севернокорейския модел.

Впрочем преувеличавам, защото Севернокорейската работническа партия (СКРП) дори още си няма свой химн. А ГЕРБ не само има, ами съществуването му е записано в чл. 5, алинея 5 в Устава и гласи:

ГЕРБ, ти си надежда,
С теб е наш’та вяра,
ГЕРБ, България е в нас.
И ни зове в този час.

ГЕРБ нас ни повежда
ГЕРБ – евронадежда,
С теб изгрява светлина
В нашия дом и сърца.

И Ким Чен-ун тръгнал да потвърждава абсолютната си власт? Човек, направи си една ПП „Граждани за българско развитие на Северна Корея“, па гледай как се срастват държава и партия! А ето и подходящ виц, който да цитираш пред партийния елит, преди Бойко Борисов да го е направил на следващото си Национално събрание:

„Животните в гората си направили тоалетна. Заекът се захванал да я стопанисва и дори да пуска музика. Отишла при него мечката. Помолила го да й пусне валс. Излязла много доволна. После дошла лисицата. Тя поискала нещо по-бързо и също останала очарована от услугите. Накрая, тичешком, при него влязъл вълкът.

  • Каква музика да ти пусна?
  • Нещо, от което да ми стане гордо, че съм вълк.

Излязъл вълкът, целият мокър и мръсен.

– Еее, точно химна ли реши да ми пуснеш…“

Граждани за българско развитие на Северна Корея

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top