Коментари

Давайте да се затрием по чл. 15 от НК!

Знаете ли, че като замахнете с нож срещу някого, може да го нараните или дори да го убиете? Имате ли представа, че най-вероятно ще причините катастрофа с жертви, карайки по междуселски път с 200 км в час? А наясно ли сте, че пистолетите са в състояние да произвеждат смъртоносни изстрели, стига да натиснете спусъка?

Ако отговорът ви и в трите случая е отрицателен, вие в никакъв случай не сте идиот! Напротив, съвсем нормално е да не знаете нещо, така че имате правото да изтъквате неведението си, когато ви изправят пред съда. Възможно е даже и да не стигнете до него, а досъдебното ви производство да бъде прекратено с аргумента, че става дума за случайност. Само запомнете едно – трябва неотклонно да се позовавате на чл. 15 от Наказателния кодекс: „Не е виновно извършено деянието, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици“.

Не сте били длъжен, разбрахте ли? Повтаряте го до припадък, след което споменавате постановление на прокурор Емилия Варадинова от 3 януари 2019 г. Тази представителка на обвинението определено е много мила жена и може да разчитате на нея. След 11-месечно разследване срещу бившия транспортен министър, по което следователят държеше той да носи отговорност, Варадинова се смили и направо го оневини. Прокурорката от СГП не само прекрати досъдебното производство, започнало по чл. 122 от НК – за причиняване на смърт по непредпазливост, ами дори скри благородния си жест. В резултат прессъобщение от държавното обвинение така и не беше разпространено, а за достойната й постъпка се наложи да научим от в. „Сега“.

Е, по-късно това бе официално потвърдено, за да научим и оневиняващите подробности. Когато на 2 февруари миналата година Ивайло Московски е качил тригодишното си дете на моторна шейна, той не е знаел, че избраното трасе в Боровец не е разрешено за спортни машини. Московски не е познавал и техническите характеристики на шейната, нито правилата за управлението й. Нещо повече, не е имал и бегла предства с каква скорост трябва да я кара и каква екипировка е необходима. Вярно е, че впоследствие детето му загива при удар в дърво, но според прокурор Варадинова гореказаното не означава причиняване на смърт по непредпазливост, защото налице не е виновно действие. Налице не е и бездействие, макар и неумишлено. С други думи, Московски е трябвало да съзнава, че може да причини смърт, но понеже не е съзнавал, няма как да носи отговорност. Точка. А, да, точка и по въпроса, че преди спускането с шейната министърът е обядвал в заведение в Боровец с още двама души – парламентарния секретар на Министерството на транспорта и притежателя на моторните шейни. В постановлението на Варадинова не се споменава дали Московски е изследван за алкохол, макар че не виждаме защо е трябвало да знае и факта, че употребата на спиртни напитки не се отразява благоприятно при управлението на моторно превозно средство.

Впрочем не е ли логично като министър на транспорта той да знае поне това? А отгоре на всичко продължи да бъде такъв седем месеца след случилото се, след което му се наложи да хвърли оставка покрай катастрофата до Своге. Сетне кибичи и в ролята на народен представител, докато в началото на декември най-сетне го издигнаха наново. Понастоящем е цял вицепрезидент на Черноморската банка за сътрудничество и развитие, та не смеем да мислим какви ги върши и там…

Иронията е неуместна, но инак човек може да полудее при сблъсъка с подобен цинизъм. Най-сетне, Московски е погубил собственото си дете заради собственото си невежество и собствената си безотговорност, но вместо да потъне вдън земя от срам и ужас, заема видни постове. Прокуратурата пък го оневинява, осъществявайки жесток погром над закона и справедливостта, за да успее облеченият с власт да се измъкне безнаказано за смъртта на сина си. И утре сигурно ще разправят, че не са съзнавали катастрофалните последици от действията си, че не са били длъжни да ги предвидят, че окончателно са затрили държавата по член 15 от НК!

Ето защо и вие си стреляйте, ръгайте, фраскайте и давайте газ, нацепени до козирката. Да не ви пука, пиленца, ако ще и да утрепете човек. Като стане сакатлък, Варадинова е насреща. Но все пак хубаво е да знаете едно: препоръчително е да влезете под крилото на управляващите, да станете част поне от партийния актив. И майната й на тая държава, щото, нали, си нямате и „на представа“ как следва да функционира, за да съществува. А дотам вече е стигнала работата, хич не се притеснявайте. Да не кажа и отвъд…

Давайте да се затрием по чл. 15 от НК!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top