Статии

Да откраднеш държава

Бойко Борисов има един любим цитат от… Достоевски, към който често се връща през годините. В интервю за сп. „Плейбой“ (бр. 46, 2006 г.) например споделя: „В „Братя Карамазови” е казано: „Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!“. Повтаря същото и в още няколко сгъстени публични изяви през 2008-а, 2009-а и 2010-а. А ето го и с дата 10 май 2013 г., в разговор с Валерия Велева за в. „Преса“, като поводът е скандалът с масовото подслушване от страна на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов: „Това ми напомня главния герой в „Братя Карамазови“, който казва: „Неговата шуба ли бяха откраднали, или той беше откраднал шуба, имаше нещо за тоя човек“. Това в момента се случва. И аз съм убеден, че рано или късно истината ще излезе.“ По-нататък разправя, че е набожен човек и се кълне в Бог, че подслушване не е имало, и добавя: „Нито ми е трябвало да знам каквото и да било чрез прослушване, проследяване и всичките тези ченгеджийски номера. Това е много уродливо, много грозно, недемократично“.

Но враговете изобщо не спят и се появяват отново, вече в третия му мандат. Така за последен път, поне засега, премиерът цитира ситуацията с шубата през юли 2018 г., на церемонията по връчване на наградите „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Тогава той обяснява, че стари ченгета клатели управлението и водели акция „Пречупване“ срещу ГЕРБ, но министър-председателят искал да увери, че „полагаме огромни усилия и боят по контрабандата не само няма да спре, но виждате издиханията им и яростната агресия с жълти, лъжливи, всякакви новини“. „Изобщо няма да им се дадем“, продължава Борисов и удря финалния акорд: „Както е казал главният герой в „Братя Карамазови“: Неговата ли шуба бяха откраднали, или той беше откраднал шубата?! Имаше нещо за този човек.“ Ама не е едно и също това!“.

Че не е едно и също – факт, но премиерът си е харесал този лаф, който точно в „Братя Карамазови“ е неоткриваем. Ясно е обаче защо го пуска под път и над път, приписвайки го на Достоевски, а не на Карл Май, тъй че да звучи авторитетно. Ясно е и какво му се иска да намекне – че не Цветанов, да речем, е разпъвал ушите си над цялата държава, ами той е бил жертвата на подслушване, но в представите на хората „Цветанов“ и „подслушване“ просто са си препрели конците. „Имаше нещо за този човек“, ще си рече публиката след поредния гръмовен скандал с негово участие, като в това време министър-председателят още петнайсетина пъти ще цитира Фьодор Михайлович, за да я убеди в невинността на Цветанов. Съвършено правилно, впрочем, защото ако перифразираме една мисъл на литературния му кумир в „Бесове“, народ, който не търси истината и оставя тя да бъде затрупана от лъжи, „тутакси се превръща в етнографски материал“.

Дали бумът на носии, чанове, ръченици, гайди и „Излел е Дельо хайдутин“ има връзка с това, е трудно да се отсъди категорично, но така или иначе тежките хора се вият върху руините на десетки разкрития за управленския произвол. Последните гръмват, около седмица-две разтърсват държавата, сетне лека-полека започват да отшумяват, а когато най-сетне всичко се забрави, на сцената отново изскачат свързаните с тях герои. Хората смътно се опитват да си спомнят те ли бяха откраднали шуба, или на тях им бяха откраднали шубата, само че точно тогава някъде пак се надигат писъци за откраднати шуби, та съвсем се объркват и решават да ги отминат с досада. Тактиката е елементарна, но определено върши работа, и тъкмо затова през последните десет години (скоро и 18, т.е. откакто бе назначен за главен секретар на МВР) Бойко Борисов я следва неотклонно. „Втората половина на човешкия живот обикновено се състои единствено от натрупаните през първата половина навици“, пише Достоевски отново в „Бесове“, което означава, че премиерът ще си я кара така и занапред, още повече че тази година ще навърши 60 и няма за кога да се променя.

Е, ще се наложи да мине известно време, докато Борисов повтори цитата от „Братя Карамазови“ и по т.нар. „Апартаментгейт“, защото за беда скандалът не стихва. Трябва да се признае обаче, че се полагат усилия въпросът с шубата да бъде отклонен, и те вече дават първите резултати. Така закупеният от Цветанов луксозен имот се оказа „хибридна атака с кремълски произход“ (по в. „24 часа“), а прословутата тераса на Пламен Георгиев – „компроматна война на олигарсите, които са недоволни от това, че има борба с корупцията“ (по собственото умозаключение на шефа на КПКОНПИ). И докато вторият удобно беше посъветван да излезе в отпуска, за да може да се върне „препран“ в антикорупционната комисия или да участва в битката за главен прокурор, за първия дори се написа: „Неслучайно враговете на ГЕРБ непрекъснато подчертават, че това идва от американски сайт…  Теорията за американската намеса се превръща в опорна точка толкова натрапчиво, че може би става дума за някаква димна завеса, която да прикрие истинския произход на атаката. Все пак Цветан Цветанов е последователен прозападняк“. В един момент като нищо ще вземе да се окаже, че Путин нарочно е тласнал прозападняка да влезе в капана, изписан с глаголица и снабден с ВИП-асансьор, за да успеят в това време хитрите нашенски олигарси да набутат главния борец срещу корупцията в луксозен тризонет, закупен с недоказани доходи…

Но какво да се прави, когато и двамата са все върхове, а „ветровете брулят високите върхове“, както се изрази самият Цветанов? И като стана дума за височини, само да вметнем, че и в казуса с небостъргача на строителната фирма с евтините апартаменти за властта, се действа на принципа с шубата. Което обяснява защо едва ден след като Борисов разпореди строежът на „Златен век“ да бъде спрян, работата по обекта не само продължи, ами от компанията обявиха, че вече отстранявали… нередностите. За основната „нередност“ – дали разрешителното за строеж е с изтекъл срок, а законодателната врътка с удължаването му представлява безобразна търговия с влияние, вече не се и говори. „Няма информация колко време ще отнеме това, както и дали са обжалвали акта или част от него, пише „Дневник“ по повод акта на ДНСК за констатирани отклонения от одобрения проект, свързани с монтажа на две асансьорни клетки (!?), „но така на практика строежът може да не спре въобще или да е за кратко“. Нещо, което колегата Иван Бакалов чудесно обобщи във Фейсбук:

„Спрели строежа на небостъргача „Златен век“. Аааа, няма страшно, временно е. Който трябва, ще си получи там евтино апартаментите. Сега строежа го спират, че още някой иска да взима, та да мотивират инвеститора. Абе работата върви точно по двойното счетоводство на мутрата, с две графи:
– Ми даде
– Му взех“

Ще става, с други думи, още по-гадно, понеже отрицанията на постовете, които заемат, и на служебните задължения, които са им вменени, ще бъдат изкарани герои, паднали в хибридната война на Кремъл и на озверелите български олигарси. Най-сериозно отнеслата техния коварен удар – Цецка Цачева, пък в крайна сметка освободи мястото на правосъден министър за още по-страховито отрицание в лицето на Данаил Кирилов, виден автор на лобистки закони и пощенска кутия на прокуратурата. „През последните две години Кирилов демонстрира всички лоши практики на законодателството, които човек може да си представи – погазване на правилника, на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент, дори и от експерти, коментира Крум Зарков от БСП, при това доста сдържано. Защото точно Дани, който онзи ден напираше да целуне десницата на премиера, но Борисов я дръпна смутено в последния момент, внесе и промените в антикорупционния закон, с което го направи още по-репресивен. Пак той се разписа и с поправките в съдебния закон, които дават специални кариерни бонуси на съдебните инспектори и възможност след края на мандата си да искат повишение без конкурс, та Съюзът на съдиите в България изпищя, че дългосрочната цел е сегашният главен инспектор да напусне предсрочно поста си, за да го освободи за Сотир Цацаров. Неговият мандат като главен прокурор изтича през декември и на управляващите, както може да се предположи, им е необходим доказано изпълнителен министър, за да козирува и целува ръка. И на този фон, да повторя, „Златен век“ спокойно ще си бъде допостроен…

Един Господ знае какво се е случило с онази шуба, но с нашата поне е очевидно: „ни я взе“ и „му я дадохме“. За подобен грабеж все пак трябват пари, а даже да ни смъкнат и долното бельо, пак не това ще бъде най-тежката ни драма. Дълги години след тези бесове – ако въобще се отървем от тях, преди природните закони някога да са си казали думата – ще газим в калта на моралното разложение, в това няма съмнение. „Мнозина са честни само защото са глупави“, твърди един герой на Достоевски, и все повече хора ще отказват да ги имат или правят на глупаци. Ще лъжат, ще крадат, ще мамят, защото „тука е така“, тук може, докато най-сетне се постигне необратимото разпасване на етнографския материал. Бесовете ще преминат не от човека в стадото свине, а обратното – от стадото свине в човека. И когато всички се издавим в ширналото се околовръст тресавище, Бойко Борисов ще продължава да се чуди къде е държавата, щото имаше нещо около тази държава, нали, ама тя се изпари, изчезна.

А иначе ни я откраднаха, да знаете, задигнаха ни я под носовете, в които бъркаме през цялото време, вместо да объркаме схемите на наглата управленска команда. Да го е страх човек дори да си помисли, че положението може да стане още по-зле, до степен един ден да плачем за нея…

Да откраднеш държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top