Коментари

Да пази Господ от ненаказан крадец

Като се сетя какво писахме и говорихме навремето за Сашо Божков, бог да го прости, за едни мизерни 10%, и умирам от срам. 10%! За себе си ли да заделиш, на партията ли да се отчетеш… Днес такава скромност просто не се среща. Днес се бара на едро, смело и безотговорно. То и от кой ли да те е страх и пред кого ли да отговаряш. Полиция ли имаме като хората, прокуратура ли, съд ли. Дано горе има някой, който вижда и въздава всекиму заслуженото.

Държавата е проядена от корупция от горе до долу. И кметовете на големите и малките и още по-малките градчета и селца си правят каквото си искат, скрити зад закона за обществените поръчки. Какви ли не безобразия могат да се прокарат зад този закон.

Тия дни в. „Виделина“ публикува интервю с кмета на Пазарджик Тодор Попов, който е и председател на сдружението на общините в България, от което става ясно, че общината е одобрила проект за мост над Марица, дълъг 108 метра и широк 6 метра, при абсурдни условия. Спечелилата поръчката фирма „Еко Хидро – 90“ е обещала да проектира моста за два дена и да го построи за един месец… И на това основание печели обществената поръчка, ако че офертата ѝ е с близо 80 хиляди лева по-скъпа. Специалистите са на мнение, че няма вариант, в който печелившата фирма може да изпълни поръчката в този срок. Но какво от това?! Максималната санкция за просрочване, предвидена в договора, е 35 хил. лв. Демек, каквото и да направи изпълнителят, дори и цяла година да се подмотава, ще плати глоба от 35 хил., но все си остава със 45 хил. лв. напред. Колко от тях ще отидат в общинарите и колко лично в сметката на кмета Попов, само те си знаят.

Тодор Попов: „Какво да направим? Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш.“

Има си проектче има си договорче, има си процедурката, има си рушветчето…

Зер така се събира милион и половина за имение в с. Паталеница…

Да пази Господ от ненаказан крадец. Защото си има и затворче, обаче си нямаме прокуратурка…

През 2015 г. стана ясно, че Попов си направил малко спретнато именийце в с. Паталеница. Няколко декара двор, къща над 400 кв., друга къща за гости, оранжерия, басейн, джакузи, фитнес, BBQ, малка рекичка дори си прекарал…

По оценка на експерти по имотите именийцето струвало минимум 1.5 млн. лв. Кметът каза, че е пресилено. В Пазарджик цените били по-ниски. Обаче призна, че само оградата му излязла 86 хил. лв. За да събере 1.5 млн. при 2000 лв. заплатата са му нужни 750 месеца. Жена му има участие в четири фирми (бизнесът ѝ, естествено, потръгнал след неговото възшествие), но и с нейните приходи остава дупка от къде милион. А не се е чуло да събират жълъди в близката гора с цел прехрана… Та имотът остава малко необоснован от приходна гледна точка. И прокуратурата уж се заинтересува от случая, но така и не се чу нещо да е предприела. Самият кмет обясни без грам свян: „Факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница и аз не се крия. На мое име. Нали, защото сега като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално. Разбираш ли ме?”

„Хората в селото били много доволни, защото заради къщата на кмета пътят бил ремонтиран и асфалтиран перфектно. То на хората колко им трябва…

По същото време гръмнаха шефката на кабинета на кмета. Чу се, че прибрала тлъст рушвет за сделка с имот в центъра на града, но рушветодателят не спечелил сделката, а тя (те?!) не върнала парите.

Както и да го гледаме, тази обществена пръчка прикрива тежка корупция. А междувременно кметът Попов се готви да се кандидатира за четвърти мандат. Този път като независим.

И няма място за униние и черногледство. Поне кметът не вижда: „Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко. Градът ни се развива успешно, на фона на всички наши градове, с които ние можем да се съизмерваме. Всичко се развива така, както трябва. Поне тук при нас. За другите неща да си носи отговорност този, който управлява системите. В живота е така.“

Да, в живота е така. В нашия живот поне. Но май и в този на децата ни ще е така. И няма на кого да се сърдим, защото ние си ги избираме. Попов е избиран вече три пъти. И няма да се учудя, ако любезните ми съграждани си го изберат и за четвърти път. При това положение няма друго положение.

Да пази Господ от ненаказан крадец

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top