Коментари

Днешната корупция срещу вчерашната

Шумът около предложението на ГЕРБ да се промени Конституцията и да падне давността за престъпления, свързани с приватизация, е равен не само по децибели, но и по смисъл с шумния спор кой да назначава шефа на най-новото антикорупционно звено. И там, и тук – най-обикновена партизанщина.

Приватизацията беше най-голямата риба в най-мътната вода. Да има някой, който не вярва, че това е било жътвеното време на корупцията? Тогава управляваха предимно БСП и ОДС. Сега мътната вода е обществените поръчки за финансирани предимно с европейски фондове обекти. Да има някой, който не вярва, че това е сезонът за корупционните бракониери? ГЕРБ управлява трети мандат.

Каквито и сложни изречения да съставят ГЕРБ и БСП, за обикновения българин работата е проста: Ако си от ГЕРБ, искаш да ревизираш периода, в който на власт са били опонентите ти, за да им натриеш носа. Да кажеш на Корнелия Нинова „знам какво направи в миналото време“, да припомниш на Иван Костов защо не трябва да си пъха носа в политиката, да посплашиш някоя друга стара муцуна, която не се е отказала да говори, а защо не и да изрекетираш някого, който си знае, че има за какво да се страхува. Ако пък си от БСП, искаш да назначаваш шефа на новото корупционно звено, защото то ще разследва период, в който управляват опонентите ти от ГЕРБ. Управляват, следователно усвояват. И тогава ти ще казваш кои имена да фигурират в онова тефтерче, което стана известно като „на Златанов“.

Цялата работа се сведе дотам, че БСП каза на ГЕРБ „вие сте корумпирани“, а сега ГЕРБ казва на БСП „вие пък да не бяхте по-хубави“. Това е един театър, който се играе главно за удоволствие и удовлетворение на актьорите. Публиката не вярва на репликите, отегчена е до смърт, отвратена до безразличие. Каквото и да казват политиците като мотивация за своето желание да ревизират миналото или настоящето, на хората им е ясно, че това е партийна битка, не е битка против корупцията и в името на справедливостта. Нито парите от приватизацията ще се върнат при онези, които изградиха приватизираната икономика, нито парите от обществените поръчки отиват изцяло за обществените потребности. Дори няма нужда да бъде доказвано – знае се по същия начин, по който се знае, че сутрин слънцето изгрява. И че наказани няма да има също се знае, защото всичко ще е на принципа „зъб за зъб“ и никой няма да избие зъб отляво, за да не се прости със зъб отдясно.

И да – партиите в България са две. Но това не са ГЕРБ и БСП. А всички партии накуп – от едната страна и хората, от другата.

Днешната корупция срещу вчерашната

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top