Коментари

Дреме им на прокуратурата

Вече дори не се имитира някаква състезателност: прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет номинира единодушно за главен прокурор настоящия заместник на Сотир Цацаров. Така Иван Гешев – единственият издигнат кандидат, – ще се конкурира със самия себе си, от което пък следва, че ще бъде избран.

Разбира се, думата „избор“ е напълно лишена от съдържание, тъй като в случая говорим по-скоро за директно назначение. Като прибавим към 11-те гласа на колегията и шестте на парламентарната квота, Гешев разполага с необходимото квалифицирано мнозинство. За да не стане засечка, и т.нар. министър на правосъдието Данаил Кирилов изрично отказа да прави собствено предложение, така че работата е опечена. При това положение безспорният кандидат няма нужда да чака датата 24 октомври и спокойно може да почерпи три месеца преди формалното гласуване в Пленума на ВСС.

Защо не беше номиниран и някой „сламен човек“ ли? Отговорът на пръв поглед е нелогичен, но за сметка на това честен: „Ако бяхме номинирали много кандидати, щяхте да ни обвините, че сме режисирали надпреварата“, казва говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева. Не е необходимо, следователно, да се режисира надпревара, когато такава е невъзможна, затова на сцената направо изскача фаворитът на задкулисието. Не е необходима никаква драматургия, когато всичко е ясно от самото начало. Няма смисъл да полагаме каквито и да било усилия да ви държим в напрежение, защото вие сте само публика, която ние не уважаваме. И никаква пушка (по Чехов) няма смисъл да окачваме на стената в първо действие, щом прекрасно си знаете, че отдавна сме опаткали всякакъв възможен пробив в системата. Разпердушинили сме всеки подтик за промяна и така сме се бетонирали, че не ни пука какво си мислите за нас. И да ни освиркате – голям праз, дреме ни на прокуратурата…

Ей това ни казват в прав текст, а тази откровеност е наистина далеч по-почтена от имитацията на състезание. Лицемерието е излишно, щом маските открай време си дремуцат в гримьорните. Нищо не налага да бъдат поизтупани от прахоляка, макар по едно време Гешев да разправяше, че 99% няма да участва в кампанията за нов главен прокурор. „Тя ще е кална битка, в която ще се купуват магистрати, политици, журналисти“, надуваше бузи, но сега същинският командващ парада няма да похарчи и лев. Безалтернативният Гешев ще му излезе евтино – такъв е замисълът на one man show-то, което ще гарантира на статуквото още 7 безметежни години. По какви причини да се рискува, дори и несъгласните да се броят на пръстите на едната ръка, при това на особено невнимателен дърводелец?

Та ето защо преструвките са зарязани, колкото и операцията да ни изглежда цинична. За да е още по-честно обаче, не е зле на 24 октомври режисьорът да излезе на сцената, за да се поклони най-сетне на публиката. Така, де, дължи й поне този жест на внимание заради безпрецедентното й търпение. Това да не мърдаш и шукваш, докато издевателстват над теб години наред, заслужава бурни аплодисменти. Бурни, но иронични, разбира се, та като ще е подигравка, поне да е корпулентна.

Дреме им на прокуратурата

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top