Статии

Държавата тръгна по акъла на Тошко сценариста

Защо точно сега ГЕРБ и лично лидерът Борисов се разбързаха да намалят субсидиите на политическите партии? Най-вероятно причината се крие в предстоящите на 27 октомври местни избори. Обяснението, че на инициирания от “Шоуто на Слави” референдум 2 млн. души са казали, че искат 1 лев субсидия е лицемерие и популизъм със задна дата. От референдума на Слави са минали две години и половина. Да не говорим за това, че управляващата партия и нейният велик лидер се крият зад едно залязващо шоу и един тотално сбъркан референдум. Дето се вика, докъде се докараха! На мен би ми било неудобно да ходя по акъла на Тошко сценариста…

“От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари…”, каканижеше Бойко през ноември 2016 г.

През март 2017 г. повтори: „Още след първия ден на създаване на парламента той ще бъде подложен на огромен натиск. Има референдум – 2.5 милиона са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите – мажоритарни, с 1 лев субсидия. И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави, това няма да се случи…”

Но се случи. А самият Борисов явно размисли. И мисли две години и половина. И междувременно забрави, че същите 2.5 млн. искат не само субсидията да стане 1 лв., но искат също и мажоритарни избори. И Слава Богу, че забрави за мажоритарните…

Трудно стигна до решението за нулева субсидия и днешният съмишленик на ГЕРБ ДПС. През юни 2017 г. Правната комисия в НС прие с 12 на 10 гласа промени в Изборния кодекс, с които пропорционалната система се заменя с мажоритарна, а субсидията за партиите се намалява от 11 лв. на 1 лв. За промяната гласуваха ГЕРБ, ДПС и Воля. Часове по-късно обаче ДПС обърна шумката. Няма да подкрепи проекта в зала, защото “не е полезен за България”. Проблемът беше мажоритарният вот, главно. Демагозите от ДПС бяха готови да го подкрепят, докато нямаше шанс. Стана ли възможен, веднага се дръпнаха. Щото те са демократи, но не чак самоубийци. Без техните гласове промяната беше обречена.

Тогава и предлагащата промените партия ГЕРБ разчиташе на това, че те нямат шанс да минат, но пък са изгоден случай да се пофлиртува с онези милиони избиратели, които не знаеха какво искат, но пък го искаха много.

По същото време шефът на Сметната палата Валери Димитров постави въпроса за субсидиите по правилния начин: Основният проблем не е в размера на субсидията, а в това, че законът не изисква ясна отчетност за какво се харчат парите. И депутатите можели да идат на курорт с тия пари. А когато съществува такава възможност, не са българските политици тези, които ще я пропуснат.

И наистина досегашният опит показва, че субсидията се харчи по усмотрение на лидера. Може той да реши да се разходи до Варадеро, може да си прави месечен или седмичен банкет, може дори и апартамент да купи на конкубинката си. Досега не се е чуло за случай на уличена в неправомерно използване на субсидията партия. Има случаи на санкционирани партии, които са „забравили“ да подадат отчетите си, но за натамънени и откровено фалшиви отчети няма наказани. Дори и на Бареков се размина, въпреки многото доказателства, че като спонсори в отчета му са записани хора, които си нямат хал-хабер, че са го финансирали.

През 2011 г. депутатът от Атака Валентин Николов напусна партията и каза… (Преди да я напусне някак не беше удобно да каже!) Та каза, че за последните 5 г. (2006 – 2011 г .) Сидеров бил взел 10 млн. лева субсидия и никой не ги знаел къде са отишли. А преди изборите атакистите обещаваха да даряват държавната помощ на онкоболните! Говори се, каза Николов, че Сидеров си купил вила на Лазурния бряг – между Ница и Монако за 750 хил. евро. После спря да се говори. Не знам защо…

Но Сидеров не беше първопроходец. Мандатоносителите на царя Тошо Пейков и Весела Драганова първи показаха, че няма проблем безнаказано да си харчат субсидията както си искат. Тошо си купи апартамент в центъра на София с тези пари. И не можеше да разбере защо го упрекваме: „К’во лошо има?”, викаше. Пък Весела закупи няколко етажа уж за офис на партията си, също в центъра… Какво правеше със субсидита на РЗС Лудото Яне е тъмна Индия. Ами партия „Лидер”? Ами СПС „Защита”? „Глас народен“…

Депутатите упорито се правят, че не забелязват проблема с контрола по харченето на субсидията. Каквито и пари да вземат, от каквито и източници да са те, партиите ще продължават да си ги харчат както намерят за добре, а в Сметната палата ще пращат формални отчети. Не е виновен който яде баницата…

А че 11 лв. (реално 13.23 лв.) на действителен глас са много, не подлежи на съмнение. Това е една от най-високите субсидии в света. На изборите през 2009 г. ГЕРБ спечели 1 678 583 гласа и съответно държавна субсидия в размер на 20 142 996 лв. Както и да го погледнеш, страшно много пари! И само Бойко и евентуално Цецерон знаят как са изхарчени.

Но, оказва се, че и тези огромните суми, които са получавали, партиите, не са им били достатъчни. И те, със съдействието на МФ, от 2016 г., когато се прие в бюлетината да има графа  „Не подкрепям никого”, са си разпределяли и гласовете (парите) на хората, които не одобряват нито една партия. И така субсидията нараствала от 11 лв. на 13.23 лв. на действителен глас. Но анализ на колегите от Свободна Европа разкри, че тази измама съвсем не е толкова млада. Напротив, тя съществува от 2001 г., когато партиите потайно са си разпределяли гласовете (парите), дадени за партии, които не достигат 1%. Тоест, много парламенти и много правителства са участвали в измамата, много милиони са откраднали народните избраници от доверилия им се електорат.

За да разберем какво се цели с тази промяна е важно да видим кой печели и кой губи. Промяната категорично ще бъде от изгода единствено за ГЕРБ и ДПС. Доган отдавна гради обръча си от фирми, които няма да оставят партията на пътя. Каквото от бизнеса не е подчинено на ДПС, е подчинено на ГЕРБ. Поне докато партията на Борисов е на власт.

От промяната в системата на финансиране на политическите партии първа жертва ще паднат малките формации. Когато се решаваше да се даде субсидия на партиите, които са получили над 1% от гласовете, ни обясняваха, че това е начинът да се развива партийната структура на страната, да се стимулира плурализмът, да се остави възможност за раждането на управленска алтернатива… Досега не сме видели да се роди такава алтернатива от точно тези пари. Напротив, голяма част от файтонните партии играеха с крайна цел 1% и субсидия. Видяхме доста тарикати да се обогатяват по този начин. Но да кажем, че вратата беше отворена и се надявахме, че все някога през нея ще мине алтернативата. Сега и тази хипотетична вратичка ще се затвори. Което ще обрече малките партии ако не на закриване, то на тежка самодейност. Трудно е да си представим бизнес играчи, които влагат пари без вероятност да се възвърнат. Интересна е позицията на Воля. Хората на Марешки май не разбират, че е чист късмет, че са в парламента. И че това, което е дошло с късмета, може  лесно да си отиде със същия куриер. В същото положение са и патриотите, независимо дали го съзнават.

След малките партии и много вероятно следващата жертва да е БСП. Червените имат не малък обръч от фирми, но те не са се прочули с лоялност и щедрост към партията-майка. Имало е години, когато на Позитано нямаха пари за отопление, да не говорим за заплати на апарата. Един от тези периоди беше май по времето, когато на Изток България граничеше с Премянов. Червеният бизнес е роден и възпитан на принципа мойто си е мое, чуждото е общо… Без държавната субсидия нововъзникналата телевизия на БСП ще последва плачевната съдба на в. „Дума“.

А неутралният бизнес, доколкото съществува, който плаща за спокойствие и за осигуряване на привилегии от държавната софра, няма интерес да финансира партия, която не може да се пребори за властта. Едва ли ще сме много мнителни, ако допуснем, че управляващата партия ще впрегне държавната машина за да даде урок на всеки изявен спонсор на опозиционната партия.

Важно е да отбележим още нещо за тази рецидивираща измама, наречена „държавна субсидия“. Пеевски и Цонев определиха новата система на финансиране на партиите, която предлагат, „отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори”.  Което показва, че или и през плет не са виждали, или нагло лъжат. Както написа на страницата си във Фейсбук Даниел Смилов, „В т.нар. “отворен” модел на финансиране на САЩ от началото на 20-ти век до ден днешен има ЗАБРАНА за пряко финансиране на кандидати и партии от корпорации (фирми и профсъюзи). Да го кажа по-ясно – корпорации не могат да даряват на кандидати или партии във федерални кампании в САЩ.“

Много от демократично мислещите хора изразиха страховете си, че с този „американски“ отворен начин на финансиране партиите ще станат лесна плячка на олигарсите. Напълно съм съгласен с това мнение. Една от основните причини медиите в България, особено вестниците, да изпаднат в тотална зависимост от олигарсите, е невъзможността да се издържат. Защото икономическите условия им предлагат само този избор – да се продадат на парите или да фалират. Но като се съгласявам, правя и една важна уговорка: партиите и сега са напазарувани от олигарсите. „Не е тайна, че и сега може би получават неофициални дарения”, призна Мента Стоянова. Зер бадева печели Делян Пеевски обществени поръчки за стотици милиони? Или случайно Доган купи ТЕЦ Варна, спешно обзаведен със студен резерв за 27 млн.? И ще строи и пристанище? И така без нищо държавата даде 43 млн. за една дупка във Варна на лидера на БСП-Пловдив Гергов. А онези 58 милиона, които ГЕРБ се опита да спести на Кирил Домусчиев? А великите строители на ул. „Граф Игнатиев“? Не, партиите отдавна не са независими от бизнеса. И колкото и пари да им дава държавата, те ще ги крадат и ще искат още. На централно ниво тези зависимости са малко по-трудно видими, но по места хората много добре знаят кой и защо печели обществените поръчки по общините.

Така че истината в цялата тази история е, че промяната на системата се прави с егоистична партийна цел и няма да допринесе с нищо за прозрачността на финансирането на политическите партии. То ще си остане все така от тъмната страна на Луната. Ако искаха реално да се увеличи прозрачността, депутатите щяха да се заемат с изработването на ясни и строги критерии за харчене на субсидията. Но явно не това е целта им.

Върхът на популизма, на цинизма по-точно, е обещанието спестените от субсидиите пари да се дадат за безплатни детски градини!

Искаше ми се да дам за пример на днешните народни избраници тефтерчето на Левски, където срещу всеки грош пише за какво е похарчен. Защото това са НАРОДНИ ПАРИ. Но сигурно ще стана смешен.

Държавата тръгна по акъла на Тошко сценариста

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top