Статии

Ех, Дубай, ти роден крайм

В общата навалица на националния бандитизъм задигнах и аз нещо. То всеки краде там, където достъпва, както гласи една нова дума. До еврофондове не достъпвам, до национален бюджет също, достъпвам до фейсбук, затова откраднах от една приятелска стена виц. Той гласи следното: На английски лорд му се родило момченце, здраво и право, но не говорело. Водили го на доктори, знахари, врачки, никакъв резултат. Веднъж, вече 10 годишно, на една закуска детето промърморило: “Чаят е студен”. Голяма радост, прегръдки, целувки… Попитали го защо досега не е казало и дума, а то: “Досега всичко беше наред.“

Както вече се досетихте, думата е за видния представител на алтернативната икономика Васил Божков. Доскоро явно всичко му беше наред. Поляха го с една студена вода в един момент и проговори. Не много, само колкото да покаже, че може да говори и има какво да каже.

Че има какво да разкаже, ние никога не сме се съмнявали.  И тъкмо да повярваме, че сега ще станем свидетели на едни хубави (само)признания и на едни отдавна чакани отговори, той премина към въпроси. Ще ми дадете ли, вика, вашата подкрепа за нов политически проект.

Тц, г-н Божков, няма да се уреди вашият въпрос. Много искате, а малко (из)дадохте. Все са ни подценявали, но никой толкова много досега. Ние може да сме глупави, защото всеки път се надяваме, че а-ха истината ще блесне, но и все по-бързо се усещаме. Затова ще ви го кажем директно, за да не си създаваме повече един на друг илюзии и да си губим взаимно времето: дали ще сте вие или сегашният премиер на власт е все тая. Но ако дойдете вие и по-лошо ще стане– ще се наложи сега и на вас да купуваме къща в Барселона, на пиарката ви имение и т.н. Тъкмо сме ги напазарували вече тия неща, нека поне такива разходи си спестим.

„Планирам да вляза в политиката – казал от Дубай Васил Божков на агенция Блумбърг. – Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов”. Сега, ако бъдем честни, трябва да признаем, че в една демократична държава би трябвало властта да може да се отнеме чрез избори по-лесно и по-законосъобразно, отколкото да се отнеме от някого собствеността върху колекция от тракийска гробищна утвар. В една демократична държава би трябвало собствеността да е по-стабилно нещо от властта, то така гарантира и конституцията. В една демократична държава би трябвало собствеността да е в зависимост от усилията, предприемчивостта, находчивостта и други  трудови добродетели, а не от това, колко често собственикът се вижда с Шехерезада.

Само че колко демократична държава сме ние, ако нечие богатство се крепи на отчислените проценти за властта?

Досега Васил Божков присъстваше в политиката чрез бизнеса, а сега иска да присъства в бизнеса чрез политиката – това в дегизираните като демокрации държави е по-изгодно, по-устойчиво и най-после той го проумя. Това Васил Божков нарича нов проект. Изобщо не е нов, гледали сме го вече много пъти. Под „нов“ той разбира „не сегашния“, който преди много време също беше нов, но действаше точно като всички стари. Цветан Цветанов поне този труд си направи да си пусне брада, та да се появи под вънкашност нова.

Не нямаме нужда от нов проект. Нагледахме се на нови. Сега искаме различен.

…………………………………

Ех, Дубай, ти роден крайм

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top