Коментари

Иванчева – мъченицата на прокуратурата

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която получи присъда от 20 години затвор за вземане на рушвет в особено големи размери, ще се кандидатира за независим евродепутат, а заместничката ѝ Биляна Петрова ще се бори за кметското място в Младост. Инициативният комитет за издигането на Иванчева успя да събере 5552 подписа от София и от страната. В момента двете дами са в женския затвор в Сливен.

Иванчева едва ли ще успее да събере нужните гласове, за да стане евродепутат, но със сигурност ще привлече и съответно похаби някаква, а може би дори значителна,  част от протестния вот. Е, ако ме попитате къде тези гласове биха могли да бъдат употребени по-смислено, доста ще ме затрудните. Като дясно ориентиран човек ми се иска да мисля, че тези гласове биха били много по-полезни, ако отидат за Демократична България. Но не съм единодушен. Лично на мен Радан Кънев ми донесе доста разочарования във времето на съвместното управление  с ГЕРБ. Една реплика на Борисов, която остана неопровергана, не ми дава мира: „Къв е тоя Радан бе, бай х.й ще ми вика! 20 пъти ми е висял като сопол на дувара в Банкя…“

Всъщност, може и да не съм прав, може да се случи така, че Иванчева да успее. Протестният вот е мълчалив и никой не знае колко е пораснал с последните разкрития за апартаментите и терасите на управляващи и магистрати.

Истината е, че за днешната си популярност Иванчева е задължена на прокуратурата. Тя я превърна в мъченица. От първия момент, от позорния арест, та до съдебните заседания, на които ги водеха с Биляна Петрова оковани като особено опасни престъпници, примерно серийни убийци, прокуратурата системно изграждаше образа на две жени, наказани прекомерно строго, жестоко унизявани и изтезавани.

Иванчева и Петрова бяха арестувани и държани с белезници над 5 часа на кръстовището на бул. “Васил Левски” и ул. “Гурко” пред Спортната палата. Милиционерите през това време брояха парите на една бохча, опъната направо на улицата. По някаква случайност на мястото на ареста се оказаха няколко телевизии. Случайно. Абсолютно случайно и по покана на прокуратурата…

Прокурор Гешев: „Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф…“

Седели си и си чакали, зер може някой да им забрани! Може би „прокурор“ е дума, на която трябва също да се потърси място в сравнителните степени за тъпота…

Никакво съмнение, че арестът беше предварително режисиран. Доколкото стигат силите и въображението на прокуратурата.

От начина, по който беше извършен, се възмутиха дори министрите Цачева и Захариева. Е, съвсем плахо се възмутиха, но показателно.

Иванчева и Петрова бяха водени в съда и държани през цялото заседание със закопчани с белезници на гърба ръце. И ги показваха по телевизора. Иванчева обясни, как са отказали „поредния гол обиск с клякане.” И на пук на прокуратурата, всички тези действия усилваха симпатиите към подсъдимите.

И като венец на цялото прокурорско дело дойде и присъдата – 20 години за Иванчева и 15 за Петрова. И тази присъда, която обикновено се присъжда за далеч по-тежки престъпления, стана поредното доказателство за „особеното“ отношение към бившата кметица.

За мен няма съмнение, че в тази проядена от корупция държава Иванчева беше решила да си вземе нейното. Но си беше направила грешно сметката. Защото, ако си сам юнак на коня, ако над теб не седи мощният чадър на партията, ако прокуратурата и народната милиция не те пазят, ти си длъжна да си почтена. Просто така стоят нещата. Затова и тези, които първи я ожалиха, изтъкваха как герберските кметове крадели, но тях никой не ги закачал, а арестували нея, беззащитната…

И още тогава стана ясно, че някои хора бъркат свинщината с рушвета със свинщината с ареста. Макар и свързани, това все пак са различни казуси.

Чудно ми е тези над 5000 души, които са се подписали за кандидатирането на Иванчева, как я виждат като евродепутат. Тя и като кмет беше многократно надскочила и подготовката си, и способностите си. Могат да се дадат много примери. Ето един. Във връзка с парламентарните избори през март 2017 г. кметицата Иванчева беше разпратила до директорите на училищата в района следното писмо: „Във заповедта задължително впишете, че важи и за втори тур на избори за народни представители за Народно събрание, в случай, че се провежда такъв.

Може и да не го е писала лично, но със сигурност го е прочела и подписала. И носи отговорност, дори мисля, че и съдебна, ако в квартала се проведе втори тур на парламентарните избори. Колко трябва да си неграмотен политически, за да не знаеш, че парламентарните избори се провеждат в един тур?! И този интелект управляваше население, което по брой се подрежда на седмо място в страната.

Всъщност, май няма място за чудене. Хората вече до такава степен са обръгнали от користното невежество, което десет години управлява държавата, че вече не се впечатляват. Забравени, загубени са всякакви критерии за политическа нормалност. Ако може премиерът да се изтъпани по телевизора и да обяснява как само завършването на магистрала „Хемус“ ще вдигне БВП с 10-20%, няма причина да откажем на Иванчева евродепутатството. Там тя едва ли може да навреди така, както той тук.

 

 

Иванчева – мъченицата на прокуратурата

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top