Коментари

Идиотска наука на летище

В информационния поток често могат да бъдат открити абсурдни истории за разни „научни изследвания“, които са направо фрапиращи със своето безумие. Тези дни лондонският „Таймс“ допълни списъка с опита на чехкинята етнограф  Вероника Зускацова да изследва дали ако прекара достатъчно време на определено летище, тя ще започне да го възприема като свой дом. Първият й опит продължил девет дълги дни, прекарани на „Хийтроу“, но приключват с едномесечен престой в болница. Напълно неочаквано проблем се оказали неудобните пейки, лошата храна, недоспиването и влаченето на багаж из терминалите. Основното си научно заключение от този първи етап на изследването тя споделила на научна конференция: „Цялата ми енергия отиде за осъществяване на най-базовите функции на живота – спане, пране, хранене, движение“.

Явно поумняла от натрупания опит и осмислила първоначалната си научна стратегия, младата етнографка сменя подхода. Решава да живее като пътник бизнес класа, а не economy. Купува си билет и започва непрестанно да го презаверява като така получава достъп до салоните за бизнес класа пътници. В резултат на това, редовно получава английска закуска в 8 сутринта, после обяд, вечеря. Любима й става тиквената супа на „Луфтханза“, а „Юнайтед“ й предлагат безплатни коктейли. И чудото се случва, чехкинята изкарва цели 31 дни на летището и прави откритието, че да, наистина, е развила чувство на идентичност с „Хийтроу“. След което напуска летището и гордо съобщава своето научно откритие на годишната конференция на британското кралско географско общество.

Сигурно някой някъде по света е успял да открие някакъв дълбок смисъл в този „научен експеримент“. Може би е легитимно някой учен да реши да пробва дали случващото се във филма „Терминалът“ наистина е реалистично и до какво води то. Накъдето и да погледнете през последните години обаче, ще откриете подобни само-вглъбени „проекти“, които твърде често просто търсят някакво оригинално основание за внимание и финансиране. Затова и повечето студенти (тези, които въобще идват и правят нещо) затъват в дълбочините на все по-тясно специализирани научни области и подобласти, но не могат да се ориентират относно големите въпроси на нашето време. В западните университети този проблем се дискутира от десетилетия, без особен ефект. Всъщност, не е съвсем така.

Преди няколко години Лондонското училище за икономика и политически науки реши да направи нов задължителен курс за всички новопостъпващи студенти. Той се нарича „разбиране на причините на нещата“ и изхожда от идеята, че нито един настоящ комплексен проблем не може да бъде разбран и разрешен от само една дисциплина. Казано иначе, абсурдното и безкрайно дълбаене по дадена тема или подобласт няма да ви откара много далеч. Независимо от това дали ще ви осигури средства и проекти. Защото непрестанният разпад на по-големите смислени въпроси в самостоятелни и само-изолирани мисловни и академични гета единствено отдалечава техните практици от предполагаемите потребители на тяхното знание. Защото и преди експеримента на г-жа Зускацова, повечето хора с глава на раменете са можели да предвидят, че хубавата храна и комфорта на бизнес класа клиента ще спомогнат решаващо за изграждането на нейната „летищна идентичност“.

Идиотска наука на летище

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top