Коментари

Изберете си думи

Надали има човек, който следи дори остатъчно българската политика и не е получил поне лек спазъм от тази снимка. Някои са останали с полуотворена уста, други просто се изпаднали в потресен смях, трети няма как да не са изстреляли някоя нецензурна дума. Стана ясно, че тя бързо е свалена от социалните медии, макар кандидат-евродепутатът сигурно вече да е тръгнал да прави кампания по безкрайните софийски партита на т.н. „хайлайф“. Можем само да оставим на въображението какво тези двама типажи имат да кажат на различните си аудитории. Има моменти, в които дори най-големият песимист относно местната пародия, наричана политика, просто замръзва в потрес. Предполагам мнозина са имали такъв момент с това фото. Драмите с герберските апартаменти приличат на смислено публично занимание на фона на задаващия се цирк с т.н. „лорд“ и т.н. „земеделец“. Всъщност, двамата са си лика-прилика, тяхната отдалеченост от заявената идентичност е горе-долу еднаква. Колко Минчев е лорд оставям на вашето въображение, същото и с Ненчев, който единствено има преднина от гледна точка на времето, през което ни убеждава в този свой образ. Погледнато по този начин, тези двамцата са си най-логичната българска полит двойка.

Разбира се, политическата профанизация на земеделското движение не е новина. При различните опити за обединение на вечно разделената българска десница, или там както сега се нарича, присъствието на някаква земеделска разновидност винаги е било задължителен елемент. Къде от уважение към едни от най-непреклонните анти-комунисти, къде от виновно желание и илюзия за някаква допълваща демократична легитимност. Но ако се върнете назад през годините, винаги ще откриете някакво БЗНС. Е, разбира се, ще откриете такива и при другите големи коалиции. Например, бившите комунисти също винаги обичат да имат някаква земеделска структурка, поне колкото да неутрализира другите, ако трябва да си говорят публично. Нарояването на земеделските партии започна още в самото начало на прехода и сигурно и самите малко останали земеделци вече не са съвсем сигурни колко точно са техните организации. Сигурно и не са много сегашните земеделци, които познават или членуват в някои от тях. В най-добрият случай, тези партийки функционират като клубове за подкрепа на хора исторически свързани със земеделското движение. В най-лошият, те са просто паразитиращи остатъчни регистрации, които срамят паметта на тези, които застанаха твърдо и честно срещу настъпващата комунистическа диктатура.

Злополучната снимка на Ненчев напълно обезсмисля всякакъв политически разговор за него или неговата организация, просто няма смисъл. Той остава лице на сбърканата политическа логика при създаването на „Реформаторския блок“ по време на протестите срещу кабинета на БСП, ДПС и „Атака“, която просто възпроизведе най-лесната формула на автоматично събиране на множащи се и все по-малки политическа фрагменти. Партии като тази на Ненчев сядат на масата на политическите разговори с комични заявки от типа „аз имам 40 или 50 000 гласа“ и оттам участниците обикновено започват едно смешно надцакване, от което се предполага че трябва да произлезе обединен и убедителен субект. Десните и дясно-центристките партии сякаш постепенно се отдалечават от тази порочна практика и безсмисленото прикачване на знайни и незнайни партийки все повече остава в миналото. Ако пък въобще трябва да се мисли за подобни формации през призмата на представителството, ще бъде любопитно да откриете някоя политическа позиция, която да отразява интересите на по-дребните земеделци. За едрите е ясно, те нямат особен интерес и желание да се занимават с партии. Те са покрити от мастодонтите ГЕРБ и БСП.

От друга страна обаче, ще бъде жалко, ако Ненчев и Минчев не останат тандем на тези избори. Ще е по-честно да се разхождат няколко седмици из българската публичност и да превръщат в цирк всичко, до което се докоснат. Без тях ще ни останат само неща, наподобяващи политическа нормалност. Цветанов ще ни говори за европейски ценности, Нинова ще е грижа за българската граница, т.н. „патриоти“ ще ги е грижа за двойните стандарти, Борисов ще ни спасява от страховитите задаващи се световни войни. И така някой може да си помисли, че цялата работа не е заради едните евтини апартаменти, за това кой ще остане на мотора и кой ще падне от него, или пък чия приятелска фирма ще строи гранични огради или пък приемни центрове, или за каквото там дават пари европейците. С цирковия тандем Минчев – Ненчев поне пошлостта и безсмислието е очевадно и натрапчиво. Пък кой знае, може на повече хора да им направи впечатление…..

Изберете си думи

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top