Статии

Из делниците на един луд, обзор октомври-декември 2018 г.

 1 октомври

Каракачанов вика, че получили три оферти за изтребители Ф-16, Ф-18 и „Грипен”. Имали и от „Юрофайтър” за втора ръка изтребители, обаче предпочитали нови. „Въпросът, вика, опира и до пари… И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката…”

Подценява се. Не вярвам една вечеря с Наоми да излезе повече от българското гражданство на 3-4 македонци. Нека са 5. Но, от друга страна, войводата се надценява. Шкембе войвода, дето за последно е виждал с очите си, че е от мъжки пол предишния милениум, с Наоми Кембъл…

Не, не мисля, че е въпрос само на пари.          

                 2 октомври

Работна група в МЕ обмисляла как да се стабилизира “Марица-изток 2”. Само за първата половина на годината била на минус с над 122 млн. лв. с тенденция до края да станат 300 млн. Причината била в поскъпналите парникови гадове, пардон, гъзове… Извинете, газове. Бесен съм на едни продажници и се обърках…

Наскоро “Марица-изток 2” се отказа от 27.4 млн. приходи без разходи от студен резерв в полза на ТЕЦ-Варна, купен от Доган. И тия пари трябва да ги плати някой. Кой, освен нас?! Та комисията е намислила да се вдигне цената на тока с нова компонента “критична инфраструктура”.

Да ви кажа ли докога ще вдигат тока? Докато набарат фазата. Но това от вас зависи.

Изясни се как шефът на КПКОНПИ е открил, че Пеефски е сълзица. С „деск рисърч“, както казват обществолозите. Означава от гъз, както си седиш. Събрал всички фиктивни проверки, които НАП и прокуратурата са му правили и на тази основа вика: “Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо незаконно. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата.”

Някои хора нямат лицето си за нищо!

Понеже сме свидетели на целия път на Пеефски от млад чекид… пардон, от юноша бледен, твърдим, че и стажант счетоводител би могъл да открие обстоятелства, които да гарантират на Пеефски една от големите награди в НК. Но трябват няколко чифта чисти ръце… Няма.

              3 октомври

Статистиката на Асоциацията на европейските производители на автомобили показва, че все повече европейци си купували “Лада”. Продажбите в страните от ЕС са се увеличили с 13.8%. Което означава, че лани са продали 6 коли, а тая година 7. Е, шегувам се, но не съвсем… За осемте месеца на 2018 г. са продали 3819 броя. За това време в страните от ЕС са продадени 11 млн. западни автомобила. Значи „Лада“ държи сериозният сегмент от 0,035%.

Апелирам към русофилите да не се държат като русопаразити, а да подпомогнат руското автомобилостроене. Купи си Лада, помогни на Путин!

Въздушни възглавници няма. Ще умрем като мъже! Направено в Русия

              4 октомври

Журналистите питат Мустафа Карадайъ как ще коментира изтеглянето на “Аджибадем” от България. Вика: лош инвестиционен климат. А като го питат как тоя лош климат не е попречил на Доган да купи ТЕЦ „Варна“, агата отговори по начин, за който е редно да го повторим. Не бива да мине само с един през устата:  „Призовавам ви и вие да правите инвестиции, да следвате модела на господин Доган…“

Ага, ние нямаме нужда от призоваване, бе! Кажи само къде да идем и на кого да се обадим. И ще инвестираме! Къде не сме инвестирали 3500 лв.?

Много бой лежи в тия наглеци, много!

Мустафата вика, че към момента ДПС било най-подготвено за властта. Ще ни потретват! Както ви казах, червените вече се лубрикират.

ОС Варна решил да купи от червения олигарх Георги Гергов един исторически имот в центъра на града, именуем „Дупката“. 2915 квадрата за 43 420 000 лв. Демек по 15 000 лв. квадрата. Цени, меко казано, антикварни. По предишна оценка цената е била 9.4 млн. лв., или 4.5 пъти по-малко.

8 октомври

„Стандарт“ написал, че президентът Радев щял да посети английската кралица Виктория. Което не че е невъзможно, но е свързано с тридневен национален траур. Другият вариант, тя да възкръсне, е по-малко вероятен. От 2000 г. никой не е възкръсвал (едни момчета край Мъртво море, които изпуснаха бизнеса с първото възкръсване, сега следят внимателно!)

Горкана Деси, толкова млада и вече вдовица! Пък ние ѝ пожелахме втори мандат. Лично на нея, на мъжа ѝ не толкова…

Наскоро се оплака, че разговорите около нея се въртели все около турски сериали и селфита. Представяте ли си в каква антиинтелектуална среда е принудена да живее?!

На нейно място бихме променил средата, докато тя не ни е променила. Но хората сме различни. Злочеста е направо като Мадам Злата, ако си спомняте: „Да бяхме в Авропата, не щяхме да имаме тези работи; ама тука… на простата земя, како ше сторим?“

А за „Стандарт“ какво да кажа повече. Той другарят Живков го беше каза навремето: „Ако плащаш с фъстъци, получаваш маймуни.“ Да, да, др. Живков го казваше! И после пускаше банани…

              10 октомври

Ето една  снимка, която не само говори повече от хиляда думи, но и обяснява цяла една партия, цяла една политика, цяла една държава.

Нямате ли усещането, че всеки момент ще каже: „Бау! Б-а-у-у-у!“

Милиони години еволюция, за да стигнем до един предан кучешки поглед! Това е по-грозно и от проскинезата! По грозно от ръкавите за целуване на Сюлейман Великолепни…

Сидеров и Бареков ще правят консервативен блок. Дудука бил единственият легитимен представител на европейските консерватори.  И се събирал със Сидеров, щото пък Болния човек бил „най-старият патриот и консерватор на политическия терен с над 30-годишна практика“.

Не, бе, не 30, 130! Даже малко над 130.

В архивите могат да се намерят сведения, че Сидеров е един от първите консерватори у нас, съратник на Константин Стоилов, Тодор Бурмов, Димитър Греков. По онова време е бил известен с името Григор Начович, но са му викали  Велзевул, щото и тогава е бил такъв темерут и злобар.

Буквално преведено името Велзевул означава „принц на мухите“. И понеже нали мухите ходят по лайната, та значението е за принц на мръсното, пошлото и злото. Велзевул е един от най-висшите демони и е най-неконтролируемият. Според екзорсистите вилнее през есента.

              11 октомври

БСП наклепали Борисов пред КПКОНПИ, че е в конфликт на интереси заради мачове с негово участие през май с ветераните на “Витоша” Бистрица, когато отборът се появи с фланелки с реклама на Efbet.

Комисията обаче  го оневини, защото по време на изслушването Борисов обяснил, че наистина е носил тази фланелка, но никога не е давал съгласието си за това. С една дума, облякъл фланелката, но не бил съгласен.

Не изглежда като човек облечен насила….

Правителството купи за 43.2 млн. лв. дупката на Гергов.

Малко двусмислено се получи, но несъзнателно. Обаче пък като се замислих, не изключвам бъдещето да потвърди и двата смисъла. Защото не е тайна за никого, че Гергов от доста време си дава задника под наем на ГЕРБ.

            12 октомври

Чавдар Николов ми каза, че бавели избора на главен секретар на МВР защото не можели да намерят по-тъп от министъра. Не го вярвам. Колкото и да е тъп един човек, винаги може да се намери по-тъп от него. А в случая с министър Маринов коментаторите се подвеждат по външния вид, особено по формата на главата, която е малко ямук. Но това са забежки във френологията (Йозев Гал) и криминалната антропология (Ламброзо), отречени от времето.

             17 октомври

Борислав Цеков, шеф на Институт за модерна политика, нарича плана на Фандъкова за ремонт на пл. „Славейков“ „Херостратов“. На името на оня, дето подпалил храма на Артемида в Ефес, за да се прочуе.

Един малко по-информиран човек би кръстил плана „Гейзерик“ или „Аларих“ на името на варварите, които ограбват и бастисват Рим. Защото Фандъковите не палят, те рушат и грабят като варвари.

Борислав Цеков, юрист, възпитаник на СУ, смята, че Петко и Пенчо са братя!

Борисов вика: “Няколко пъти преди европредседателството кибер атаките срещу МС и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах… от контактите да ги изключат машините, за да предотвратиме такъв набег.“

От контактите! За да не им влезе кибер атаката през тока!

Не знам за вас, но аз сме потресен! И този човек сме го виждал на снимка с лаптоп в скута. Е, редеше пасианс, но все пак на компютър…

              18 октомври

През 2050 г. всеки пети българин ще бъде циганин, показва изследване, проведено от екип на СУ.

Според преброяването от 2011 г. циганите са 325 хил., или 4.4% от населението. В действителност са 750-760 хил. души. До 2030 г. ще бъдат 820-830 хил., а към 2050 г. ще достигнат 1.2 – 1.3 млн., или 22-23% от населението.

Обаче количеството, е нищо, сравнено с качеството. Едва 0.5% от циганите са с висше, а гимназия са завършили 9%. 90% от са с основно или никакво образование. 22% са неграмотни.

Здравей бъдеще!

               22 октомври

Не знам защо му беше на Симеонов да обижда майките на децата с увреждания. И то когато вече се бяха договорили с кабинета за законопроекта за хората с увреждания.  Ако имаше мяра на устата, можеше да бъде приемлив политик. Отличен не, няма сиво за отличен, но приличен. Обаче с тази мръсна уста…

В която и да е държава на запад от Калотина, ако кажеш на майките на децата с увреждания „едни кресливи жени“, „без майчинско чувство“, с „уж болни деца“ си подписваш политическата смъртна присъда. А у нас премиерът разправя, че не може да го уволни: „Ако поискам оставката на Симеонов, правителството ще падне… Ще се счупи цялата конструкция.“

Салвадор Дали, Мека конструкция с варен боб и предчувствие…

Нинова възмутена. Думите на Борисов били по-цинични дори от тези на Симеонов.

Верно? А какво ще каже госпожата за това: „Ако не изберем Пеефски за шеф на ДАНС, правителството пада!“

Така е по нас, моралът е за другите!

Борисов е в ОАЕ. На летището бил посрещнат от министъра на изкуствения интелект на емирство Абу Даби. Не сме единодушен защо точно от него. Може да е израз на тънка арабска ирония. На премиера ни от далече му личи, че идва от страна, където естественият интелект е загубил не една и две битки с глупостта.

Допускам, че е възможно да прескочим епохата на естествения интелект и да преминем направо към изкуствения. Русия как прескочи капитализма и отиде направо в комунизма. Е, поне опита… Затова приветстваме намеренията на Борисов да назначи министър на изкуствения интелект. Даже ще препоръчаме Тетка Цачева. По-добър от нея е само Цецерон, обаче той е зает с партията.

Навремето Радой Ралин питаше: „Простакът, ако се изявява в чужбина, не издава ли държавна тайна?”

Според мен вече не е тайна. Поне в Европа не е…

          23 октомври

Гледам Сидеров, гледам Каракачанов, вглеждам се внимателно във Валери Симеонов и не ми излиза от главата мисълта на       английския писател Самюел Джонсън „Патриотизмът е последното убежище на негодника!“

Трудно ми е да си представя по-големи негодници! Превърнаха патриотизма в мръсна дума, в далавераджийска практика, в синоним на алчност и продажност. Откровен бандит като Борисов е за предпочитане пред тези хлъзгави влечуги!

Симеонов: Не съм казал това, което казвате, че съм казал. Казал съм съвсем друго.

Това, което той казва, че е казал, е абсолютно идентично с това, което ние казваме, че е казал. Освен ако има разлика в интонацията. Щото българският език освен с лексика, е много богат и с интонации. Една Милена, FBF, разправяше за един бай Христо, който можел само с  фразата: “Дейба ма’а му …” да те напсува, да те похвали, да поздрави и даже да изрази съболезнования.

              24 октомври

Депутатите отхвърлиха ветото на президента и приеха отново промените в Закона за държавната собственост. Преди седмица Радев ги върна с аргумент, че създават възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък, сред които предприятия от ВПК, болници, комунални дружества и т.н.

Чиста проба лобистки закон, обслужващ олигархията.

Още една свинщина тази седмица. Депутатите приеха законодателни промени, които дават възможност арестите да се пазят в тайна 48 часа.

Народе, народе… Как можа да избереш такива…

О, народите могат така да си го начукат, че никой да не може да им го отчука! Вижте ги поляците! Там сега се провеждат местни избори и се очаква победа на управляващата „Право и справедливост“. Евроскептична партия, която иска забрана на абортите, контрацептивите, инвитро оплождането и настоява за много по-консервативна  култура и образование. С една дума  настоява да се върнат един-два века назад.

              25 октомври

Faktor.bg, интервю на проф. Иво Христов, от 2014 г., дадено за „Преса“.

В него любителят на екстремни квалификации и бомбастични обобщения професор казва за БСП, че нямала нищо общо със социализма, била един от основните стълбове на олигархията и една от основните причини за провала на прехода в България. Иво сега е депутат от същата тази партия. Изключено е тя да се е променила. Остава той: “Професорът е просто кариерист и затова се е прилепил до червените.“ Да, няма как иначе да се обяснят такива крайни идейни метаморфози – от екипа на синия Лучников до депутатските банки на БСП.

И така проф. Иво Христов зае своето законно място в редичката до Антон Тодоров, Тома Биков и останалите по-дребни ренегати.

                29 октомври

Зам.-главният прокурор Гешев съобщи, че за търговията с български паспорти са задържани 20 души, сред които председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, заместникът му Владимиров и гл. секретар Томов. ОПГ-то раздавало срещу 5000 евро фалшиви документи за гражданство на македонци, украинци, молдовци, албанци, косовари.

ДАБЧ от години се арендува от ВМРО! Те номинираха Петър Харалампиев за директор лани. Но както стана във филма „Топло“, ако помните, войводата каза: „Жертвай го!“ И ВМРО откри, че не бил член на нито една от партиите в коалицията ОП.

През 2015 г. БГНЕС писа: „Не е тайна, че съществува паспортната мафия с десетки хиляди лева дневен оборот. Известно е, че един от офисите за подобна дейност е в централата на ВМРО.”

Тогава допуснахме, че Каракачанов ще съди БГНЕС за клевета. Но много интересно, той не ги съди. Значи? Именно.

            1 ноември

Ден на будителите. Парламентарната ОПГ прие медийния закон (ЗЗДПДП), внесен от медийния империалист Пеефски. Никой не мъцна, за да не се обиди дебелото момче. Страхува ги, един вид. Или ги купува. Вероятно и двете.

“Стандарт” спира да излиза.

Направих бърза рекапитулация на чувствата си. Ами не ми е тъжно. Не остаря като катедрала. Остаря като цървул, подпетен от властта. И така и умря. Подгъзваше на всяка власт. Под ръководството на Юлий Москов и сЛавка Базукова този вестник има сериозен принос за това днес да се срамуваме от професията. Но ще ви кажа една тайна. Много журналисти са обратимо продажни. Ако се промени средата, те също ще се държат като почтени хора.

Някъде прочетох, че лъжата представлявала деформиране на действителността на излъгания. Тогава истината пък е деформиране на собствената ти действителност. Честно, не ви лъжа. Опитайте се да казвате истината и само истината и ще видите как ще ви се преебе цялата действителност. Не го казвам аз, опитът  ми го казва!

                5 ноември

От прокуратурата съобщават, че два пъти са предлагали на ДАБЧ да спазва закона при издаването на удостоверения за български произход, които са ключови за присъждане на българско гражданство.

Повтарям: предлагали!

Ама много либерално, бе, господа!

Някога мадам дьо Стал беше рекла: “О, свобода, колко много престъпления се вършат от твое име.” В наши дни така се злоупотребява с борбата с корупцията! В чието име се вършат какви ли не работи. Например това, което сполетя Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков… не е борба с корупцията. То си има име още от древността, от Рим. Нарича се проскрипця. измислени от диктатора Луций Корнелий Сула (82 – 81 г. пр.н.е.) като средство за политически терор, за разчистване на лични сметки и като начин за обогатяване.

                 9 ноември

Утре е Десети ноември. Една истина за тази дата шества из Фейсбук, аз я видях на стената на Весел Драков: ДС-ти ноември! На 10-ти ноември преди 29 г. дори и не подозирахме, че е ДС-ти ноември. Скачахме от радост, че е паднал сатрапът… А ДС през това време ни е подготвяла новото бъдеще. Ами, дето се вика, кьорав карти не играе!

                    12 ноември

Протести срещу високите цени на горивата, вдигането на данъка за старите коли, поскъпването на “Гражданска отговорност”. Управляващите ги  обясниха със сценарии за политическа дестабилизация на държавата. Може и така да е. Нинова май се е сънувала премиер.

Цецерон вика: „Формирането на цената на горивата не е функция на правителството, а на комисията КЕВР…“

Ако избесят държавниците, Цецерон на права бога ще си  иде! Може ли да си шеф на най-голямата парламентарна група, от теб да зависи цялото законодателство и да си кух като градинска лейка?!

Явно може, ама бива ли?!

Хубаво е, че Горанов знаеше истината за КЕВР и не я скри от Цецерон. Каза му, че не КЕВР, а свободният пазар определя цените. Което е така, но само за местата, където пазарът наистина е свободен.

Анджак сме го споменали… От 6 г. тоя пич (дано не преувеличавам!) живее в жилище от 180 кв. м в луксозния комплекс ”Есте”, собственост на олигарха Домусчиев. Горанов каза по телевизора наскоро, че апартаментът му бил предоставен безплатно. За такова нещо в белите страни не просто ще го уволнят, ами може и да го затворят.

                     13 ноември

Време за подвиг! АЕЖ – България поиска от президента да наложи вето на медийния закон на Пеефски. За съжаление Радев

не посмя. Всички знаем, че генералът-пилот е много смел, но явно не през цялото време. Или не по всички въпроси.

                 14 ноември

В. „Сега“: „Еврокомисията даде индулгенция на управляващите в България… Огласи най-абсурдния от всичките си 18 годишни и междинни доклади за България от 2007 г.“

Единствената критика се отнася за влошаването на медийната среда. Когато излезе докладът на ЕК за ненапредъка на България през 2015 г. написах: „Ако не знаех, че е невъзможно, щях да кажа, че изглежда като купен…“

Днес вече съм сигурен, че са намерили начин да го купят. Или „со паре, или со дупе“. Искам да кажа с подчинение, да не си помислите нещо симитлийско… Възможно е и с дамаджани с вино.

            15 ноември

Въпреки че и още сто години да се труди, няма да заслужи такъв доклад, Борисов се хвана за единствената забележка. И се „разгневи“ пред министрите и в присъствието на фотографите.

“Не може ние да сме обсадени седмици наред и на живо да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета – мърша, боклуци и какво ли не. И някой да излезе и каже, че няма свобода на медиите.”

БАН, Института по български език! Чуваме ли се! Бъдете демократи и вкарайте пръстове като дублетна форма на пръсти. И хората ще имат избор. Който иска ще говори правилно, който иска – като Борисов.

“Знам, че има страни, в които 2-3-5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент – в България това е всеки ден.”

Проблемът не е в карикатурите. А в това, че го рисуват много грозен. Комарницки го рисува толко грозен, че дето имаше един майтап, бумеранг да хвърли, няма да му се върне. При Бойковата суета това е непреглъщаемо.

              16 ноември

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се появи на пресконференция с една черна и една кафява обувка. Съветниците му набързо го изведоха да го преобуят.

Този  алкохолизиран дегенерат трябва да бъде свален от поста, който позори. Той е ходеща, по-често лазеща, гавра с 500 млн. европейци. Не мога да разбера как в този момент, когато САЩ и Русия дружно рушат ЕС, и Меркел, и Макрон (за нашия тиквеник не говорим!) търпят начело на съюза едно пияно бостанско плашило?!

                 19 ноември

Спeцпpoĸypaтypaта иззела от банкова касета на глaвния ceĸpeтap нa ДАБЧ Kpacимиp Toмoв  427 000 лeвa в paзлични ĸyпюpи и вaлyти. Toмoв е обвиняем, заедно с шефа на ДАБЧ Πeтъp Xapaлaмпиeв като ОПГ, занимаваща се с търговия с българско гражданство.  За боса Каракачанов дума не става. Дето викат казаците, “маленькие воры лежат на нарах, а большие воры лежат на Канарах”. Дебелият войвода ще се пече на Канарите, а балъците от ДАЧБ ще излежат и неговите пари. Ако не се откупят, което също е вариант. Щото и съдиите искат на Канарите…

                 21 ноември

Депутатите избраха на мястото на Симеонов началника на кабинета му Марияна Николова. Госпожата поиска две седмици, за да се запознае със ситуацията във ведомството. Което идва да покаже, че като началник на кабинета не се е занимавала със ситуацията в министерството, а с някакви други… ситуации. Даже виц се пусна: Според Радио Ереван, властта у нас вече се предавала по полов път.

Комарницки пише във ФБ: „Ако това общество преглътне и тази гавра, да го управляват чрез метресите си, ще даря българското си гражданство на някое диво прасе, прескочило оградата с Румъния.“

Не, не, друго трябва да направим! Казват, че ген. Патън бил казал на войниците си: “Никое копеле не печели война, като загива за родината си. Печели я, като накара друго нещастно копеле да загине за своята.”  Трябва да направим така, че те да се откажат от гражданството си. Така, де, за мястото, което съм им намислил, не се иска гражданство. Имею ввиду нары, не Канары…

На вниманието на Борисов, Цачева, Цацаров и другите видни деятели, на които не им предстои да стават студенти… Петър Кърджилов, пиарът на община „Младост“, показва закуската на Биляна Петрова от преварени макарони, поднесена в използвана мръсна кофичка от кисело мляко.

                22 ноември

Опитвам се да гледам Шоуто на Слави с гост Борисов. Оценявам го високо! За всеки средно и около интелигентен човек става ясна пълната управленска несъстоятелност на Борисов. Идеален шанс за Славчо да блесне с интелигентност на този фон. Но той не можа. Когато събереш две тъпи неща винаги се получава синергия. Не ги догледах до края. Рекох си, че и без тях мога да си остана невежа.

                 23 ноември

Горанов обяснява: „Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 г. от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен.“

Този кръстник е Иван Сариев, масон, доскоро Велик майстор на Обединената велика ложа на България. Та вероятно не е само на него кръстник. Допускам, че е кръстник и на Цацаров, за когото също се шушумуши, че е масон.

Горанов и Цацаров се ръкуват по масонски, с ръкостискане, наричано „лъвска лапа“, писа „Капитал“.

                   27 ноември

При проверка на летището хванали евродепутата от ВМРО Джамбазки с пистолет “Макаров”, съобщава с огромно удоволствие „Дума“. Зареден и с патрон в цевта! Опитал да се качи на самолет за Брюксел. Взели му го но дълго им се пъчел в стил „Знаете ли кой съм?!“

Знаете ли защо Ангел ходи с патрон в цевта? Страхува го Сидеров. Тези дни Ангел написал писмо, донос по-точно, до групата на на европейските консерватори и реформисти, че Сидеров и Бареков не са консерватори, а най-обикновени шмекери.

И сега се страхува да не се срещнат със Сидеров на някой ъгъл, където единствено бързината ще реши спора. И този с куршум в цевта печели две стотни преднина.

             29 ноември

Горанов е назначил сина на кръстника си Сариев в МФ. „Ако трябва, вика, да се изследва някакъв проблем, трябва да се изследва дали заради взаимоотношенията ми с Иван Сариев това ми е повлияло…”

Как мислите, дали му е повлияло? Струва ми се абсурдно!

Обърнете внимание, че младежът на два пъти използва глагола „изследва“, вместо разследва. Гаче е тръгнал на лекар. И той ще го изследва примерно за глисти…

                3 декември

На днешния ден през 2006 г. беше учредена ГЕРБ. През 2009 г. партията спечели изборите и Борисов стана премиер. И се стигна, както казва доктор Филипов, демек аз, до парадоксалната ситуация да имаме най-простото нещо на най-високото място. Настъпи епохата, която можем да определим като епоха на епистемологична арогантност. Епистемологична арогантност означава да надценяваш това, което знаеш и да подценяваш това, което не знаеш. В случая става дума за подценяване на почти цялото налично познание.

 4 декември

Вчера и днес въздухът в София е кошмар. Причината била температурната инверсия. Утре щяло да духне и да се оправи… А дано духне.

И като говорим за въздух… Лидерът на СДС Румен Христов вика: “Последните социологически проучвания отчитат 10% доверие в партията, което ни нарежда на 4-то място.“

Тия дни прочетох, че и Демократична България достигала до 4.6%. И 10 плюс 4.6…   Ето ти дясното втора сила. А защо не и първа.

Никола Анастасов разказваше в „Смехът на шопа“ за селяните от Бусманци, които се кахърели, че нямат столетници: Изпревариа ни другите! Они столетници отимаа, а ние?!

Един служител върти химикалка: А сме посакале, а сме отимале…

Та и десните така. За молива баир нема.

Лидери! Дето каза един Йордан, водил веднъж хорото на село

и написал в CV-то си: “притежавам лидерски качества!”

Данните на Евростат за 2017 г. показват, че средният европеец харчи за храна 12.2% от доходите си. Докато българинът дава 19.2%. В това отношение сме на четвърто място в ЕС. Първи са мамалигите, които дават 27,8% от паретата си за мамбо. През  2012 г. сме давали за  храна 1/3 от заплатата си, най-много от всички европейци.

Та изглежда, че все пак се оправяме, ако че не изглежда така. Въпреки корупцията и въпреки правителството! А представяте ли си къде щяхме да сме ако и правителството помагаше малко? Но то не помага! И знаете ли защо не помага? Защото не знаем как да го помолим. Трябва да сме малко по-настоятелни.

                   5 декември

Какво нещо! Духна и всичко се оправи. Така е в живота. Дами, може би това е ключът към ведрата атмосфера и във всеки дом, не ли?

10 декември

Ограничителите на “Граф Игнатиев”, които бяха оприличени от гражданите като перки на акули и надгробни плочи, са вдигнати.  На тяхно място ще сложат едни като цицки, пардон, но са точно такива…

Ало, колеги от „Спаси София“, лудички ги направихте общинските лемури. Видели са се в чудо. Облекли циганите, дето строят Графа, като дядо Коледа. Като видях, седнах, щото щях да падна. Десетки мургави Дядо Коледи щъкат и местят едни камъни от тук там и обратно… Неземна простотия.

Кой казваше че не е възможно човек да си вади яденето с пиене?

„Лекар пиянствал 10 г. в името на науката“, пише “Ню Йорк пост”. Канадският лекар Шонеси Бишоп-Стол се напивал всеки ден, за да търси идеалния лек срещу махмурлука.

Господи, каква саможертва!

А някои си пият ей така, напълно безцелно, само за собствен кеф. Гледах един клип с председателя на ЕК Жан-Клод Ишиас. „Пиян като лимонче в джин“. (Пасков) Една госпожа отиде да го приветства, а той ѝ разроши косата като някой пубер. И после най-просташки имитираше една друга госпожа. Същински клоун! Потъвам в земята от срам! Не заслужава такъв позор Европа! Или може би го заслужава?

В интерес на науката обаче трябва да кажем, че Жан-Клод Ишиас е открил единственият начин да избягваш махмурлука – просто не бива да изтрезняваш. Защото той идва когато съдържанието на алкохол в кръвта отива към нула.

А колкото до д-р Бишоп, той стигнал до извода, че най-добре на махмурлука действат ударни дози от витамините B1, B2 и B6.

                     12 декември

ВКС излезе с тълкувателното решение, според което не може да има конфискация на имущество, ако проверяваният е оправдан или разследването срещу него е прекратено. Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов отговори със законопроект, според който КПКОНПИ може да извърши конфискация, дори и съдът да е решил, че обвиняемият е невинен. Герберите и без този закон заграбиха бизнеса на много хора, но с него вече ще го правят напълно законно. И този абсурд щял да важи и със задна дата за всички нерешени още случаи.

Няма съмнение, че Кирилов е обективно глупав. Но в случая е намесена и корист.

В закона, предлаган от Кирилов, сроковете за проверка няма да са задължителни, а само инструктивни. Сега комисията има година и половина да рови в имуществото и ако в този период не предяви иск за конфискация, губи това си право. Чаткате ли какво са намислили? Ако не могат да вземат бизнеса на някой човек, да могат да му го съсипят! Ще проверяват доде клекне или фалира. Няма как да изключим и политическите мотиви, след като ръководството на КПКОНПИ се избира от управляващата партия. И се връщаме хилядолетия назад към проскрипциите на римските императори.

Освен „гражданската конфискация“ герберите приеха и тайния арест. Вече могат да те арестуват и никой да не знае къде си 48 часа. През това време… Да се надяваме, че днешната полиция не бие.

Но съдбата си има начини да уравновесява везните. Както казва прехвалено мъдрият български народ, волът, като рие, на гърба си го хвърля. Червените, когато приключиха мандата, приеха закон за амнистия, тия глупаци се мислят за вечни. Нищо, бъдещето ще им донесе вълнуващи открития…

            13 декември

Юристът Мария Николова, която е работила със сем. Баневи от 2008 г., разказва, как когато Баневи влезли в „Полимери“, работниците не били получавали заплати от месеци. „С тогавашния главен счетоводител събрахме около 1,5 млн. лв. стари вземания на „Полимери”. Предложих да се изплатят заплати на работниците… Обади се Николай Банев и каза тези пари да бъдат пуснати по негова сметка, защото смята да си купи автомобил.”

Ако това е вярно, думата е изроди! Биологичен отпадък!

Протестантската етика ли? Не важи, тука действа партизанската етика! Комуняги, произведени в капиталисти! Грабят колкото могат да носят, а останалото бастисват!

Някъде прочетох, че тези нови аристократи на България си купили билети за ниско тарифна компания, ама си запазили ВИП-а на летището! Представяте ли си за какви помияри става дума?!

Премиерът вика: „Не се меся за самолетите, но F-16 е по-добър от всички останали.“

Борисов е един от най-демократичните премиери, които сме имали. С висока коалиционна култура. Сделка за милиарди и той е оставил Каракачанов да решава кой самолет да купим. Позволи си само да ги напъти, че F16 e е най-добър. Длъжен е да го каже, пък те ако искат друг да изберат.

Не се учудвайте, че казваме добри думи за премиера. Някак си против волята си започваме да се привързваме. Дето беше рекъл един от класиците ни, човек и с една тенекия сирене да живее десет години, пак се привързва.

                14 декември

Идиотията на Данаил Кирилов мина на първо четене в НС. От присъствали 147 депутати, само 6 били против – трима от БСП и трима от Воля. Ето затова поставяме под условие опозиционността на червенушките? Маймуни с маймуни!

Цацаров ни убеждава: „Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта…“

Колко добре го беше казал бай Мирон Иванов: „Винаги сме готови срещу въображаеми злини и заплахи да вършим реални злодеяния.“

Свикнал сме да мислим, че справедливостта е плод на закона, приложен от съдебната институция. Но мероприятието на ГЕРБ просто прави байпас на съда. Щото сред съдиите се намират още тук-таме някои катили, които се правят на независими. Но и те ще клекнат. Като гледам наближава секновението на Лозан Панов. Ще му резнат главата и това ще бъде един чудесен пример за назидание.

Това беше. Бъдете щастливи. Не е трудно. Трябва просто да си повтаряте: Господи, не искам нищо, само ме научи да ценя това, което си ми дал!

To be continued некоя друга година

 

P.S. Напомням, че излезе от печат новата книга шеста от „Из делниците на един луд“. 400 страници таш…. пардон, майтапи на голо. За да я получите трябва да изпратите на мейл dr.tonyfilipov@abv.bg: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. (Става и през Фейсбук на лични.) Може и на Тонифона – 0885233691.

Можете да я поръчате и в Mushkato

 

 

 

 

 

 

 

 

Из делниците на един луд, обзор октомври-декември 2018 г.

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top