Статии

Из делниците на един луд (1-5 януари)

Понеделник, 1 януари

ЧНГ и т.н., братя и сестри. Обратно на всички пожелания ние няма да кажем нека новата година да ви донесе, а ще кажем друго: нека отнесе! Дано ме разбирате. Почвам нещо напоследък да се чувствам като през 1983 г. Тогава бях категорично убеден, че Живков ще ни събере кърпичките на всички. За малко беше. И сега пак са ме налегнали някакви такива фаталистични чувства. Като го гледам Борисов колко е витален…

Майната му, с извинение.

Президентът Радев и съпругата му са във Виена, лично канцлерът на Австрия ги поканил на концерта във Виенската опера по случай Нова година. Експертите този път одобриха тоалета на Десито. Според мен беше малко пъстър и твърде жизнерадостен за посещение на опера, но нашето мнение е без значение.

Герберските тролове веднага атакуваха, че президентът и жена му щели да профукат маса народни пари за един концерт, без който спокойно можели да минат. Както бил направил г-н Борисов, който също имал покана, но я отклонил с цел да направи икономии на хазната. Лично ние се съмняваме, че Борисов е бил поканен. В България е широко известно, че той никога не е ходил на опера и симфоничен концерт. Веждито успя да го заведе 3-4 пъти на театър и веднъж на оперета. Но до опера не стигнаха. И щом у нас се знаят тия работи, то се знаят и из европейските дворове. Затова явно герберите лъжат, Борисов не беше поканен. И така е по-добре и за него, и за операта, и за родината. Представяте ли си да го снимат как си чати на телефона през Вайбъра. Той това го прави като се събират премиерите на ЕС, та в операта…

Сигурен съм, че и Борисов страда, че са поканили Радев, а него не са. Той си е такъв. Понякога имам усещане, че ако мине епидемия от някой страшен грип и Бойко остане незасегнат, много ще се обиди…

Ако си спомняте, лани, в последните дни на годината, Валери Симеонов виеше като вързана овчарка, че Борисов му объркал плановете с втрия лифт в Банско и той явно нямаше да може да си изпълни обещанието към един човек. А в такива случаи обикновено се налага да се връщат едни пари, ако вече са взети. Или да се отписват бъдещи приходи, които вече са разпределени по направления и пера… И Симеонов беше бесен. „Борисов, вика, ме изработи!  Той саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. Не искам да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на МС. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат и искат да си начешат егото!“

Тогава написахме: „Тоя е такъв прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките…“ И явно и на Борисов са му минали същите мисли (дано не преувеличавам) през главата  и на 28 декември сам предложи извънредна точка в заседанието на МС и въпросът се реши в полза на Симеонов.

И излезе, че Борисов се съгласява от зор заман, само, за да угоди на патриотите, които могат „да счупят“ държавата за нема нищо. Много хитро изигра сценката.

Драмата с лифта заби клин в крехкото патриотично единство. Волен Сидеров вика: „Не знам защо цялата държава се занимава с някакъв лифт. Вероятно става дума за пари. (!) Ние не се съгласихме да участваме в тази коалиция заради лифтове, плажове или пързалки, а заради нещо по-сериозно и съществено – да вдигаме доходите на хората, да се борим с престъпността… ”

Не сме единодушен. От една страна е възможно да е дошъл краят на ремисията на Сидеров. Доста дълго продължи, дори ми се струва, че това е най-дългият период на нормалност на Волен от началото на политическата му кариера. От друга страна е възможно лидерът на Атака да е останал извън раздаването. Зер случайно споменава за пари? И сега е решил да заработи поне малко популистки чар на сметката на партньорите си в ОП. Да се направи на герой. Е, малко е пропуснал времето за подвиг, преди седмица мълчеше като … сещате се, а сега, след като решението е взето, се сети, че има мнение по въпроса…

Направо са ми прозрачни без граници всичките…

Еколозите подозират, че целта не е втори лифт, а да се разшири зоната за строителство, да се вдигнат нови хотели. „Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин извън втори лифт в ски зоната на Банско, пише в. „Сега“, местната община е подновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания… В края на миналата година общината е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка.“ Екологът Тома Белев разправя, че като нищо можели да се появят още 40 хил. легла. И тези притеснения, че Банско може да се превърне в нов Слънчев бряг, подбудиха най-масовите протести след 2013 г.

Историята е доста мътна. Ясно е само, че всички защитници на промяната на концесията за Банско имат лични интереси. Каролев например се оказа собственик на част от хотел. Петьо Блъсков пък така се е набълбукал с лични и фирмени кредити към ПИБ, че ще брани със зъби и нокти Цеко Минев и бизнеса му и т.н. Което обяснява заглавията във в. „Труд“.

В българският печат за съжаление рядко може да се срещне такова експресивно заглавие

Икономистът Красен Станчев написа във Фейсбук: „Както по всичко изглежда някой иска да прилапа ПИБ и финансираните от банката начинания, включително Банско, и протестът, неосъзнато, но с ентусиазъм, се опитва да му помогне.

Туй е като историята с КТБ, но вместо… завземане на части от масата на несъстоятелността, сега трябва да се вземе, както изглежда, читава банка със здравословните финансирани от нея бизнеси.“

Интересно Кой ли е тоя някой.

Едно обаче е сигурно: Каквото и да става, то става със санкцията на Борисов.

Македонският президент Георге Иванов вика: „Ние имаме готовност и очакване по време на българското председателство на ЕС да получим окончателно дата за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза.“

Чак им завиждам на македонците. Какви вълнуващи моменти ги очакват. Имат толкова много неща, на които да се надяват. Помните ли, братя, когато и ние чакахме дата какви вълнения бяха? Ще ни дадат ли, няма ли да ни дадат… После помните ли грандиозната битка на Соломон Паси да изтеглят приемането от 1 януари 2007 г. на 31 декември 2006 г.? За малко я загуби тая битка, но даде всичко от себе си.

Освен това на македонците им предстои да влизат и в НАТО. И в тази посока могат да лелеят много надежди. Как страната им ще бъде призната за стабилна, как ще се юрнат към тях чуждестранните инвеститори… О, времена на надежди! Като сега помня как през 2003 г. питаха днешния премиер, тогава главен секретар на МВР, за заплатите на полицаите и той каза: «Трябва да устискаме догодина до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат много инвестиции в България и ще повдигнем заплатите на полицаите. Просто трябва тук тези няколко месеца да се изкарат дотогава, това е важното…”

Е за тия надежди им завиждам на македонците.

Дето викаше Валери Петров, имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта.

Вторник, 2 януари

От пресцентъра на президентството съобщиха, че Румен Радев е наложил вето на новия антикорупционен закон, като го е оспорил „по принцип и в неговата цялост“. Ако се съди по мотивите, които юристите в президентството са посочили, законът е повече от нескопосан и недоправен. И едва ли ще заработи, след като депутатите отнеха защитата на вносителите на сигнали.

„Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на ротационното председателство на ЕС е прекалено“, пише водещото френско издание „Журнал дьо Диманш“ за ситуацията в България.

Между другото тия дни британският “Гардиън” и немският “Ди цайт” ни определиха като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава начело на председателството. Днес ни сурвака „Журнал дьо Диманш“: България е една малка Русия. Цари мафиотски манталитет и никога няма да отговори на изискванията на поставените критерии. Трябва да се признае, че тази малка страна 10 години след приемането си в ЕС не е отбелязала напредък.

Преди двайсетина дни имахме повод да заключим, че вътрешният министър е много къпан. И той се скъса от старание да докаже, че е точно така. Слушам го днес да обяснява за убийството в Нови Искър: „Много е тежко престъплението, ако има престъпление.”

Зер може да няма? При шестима убити, без да се брои кучето?

Само от разследването на този случай човек може да си извади категорични заключения за тоталното безхаберие, което цари в българската полиция.

В момента всичкото полицай, жандармерия,  качулки са на крак и издирват „новия“ убиец – Росен Ангелов. Каракачанов имал данни, че бил участвал във Френския чуждестранен легион. Демек много опасен човек. Според полицията вече нямало съмнение, че той е убиецът. Имало и ДНК анализ, който доказвал това. Специалистите попитаха как се прави ДНК анализ за едно денонощие, но няма кой да им отговори.

Де го Веско Маринов да запее „Нашата полиция…“?

Сряда, 3 януари

Нова национална драма – ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция. То не е точно драма, а по-скоро каша. Конвенцията е посветена на защитата на жените от насилие. Но патриотите и други родолюбиви лица силно се притесниха, че с нея се цели да се въведе „трети пол“ и да се поеме ангажимент за легализиране на еднополовите бракове. В самата конвенция дума няма за тези неща. И противниците ѝ не можаха да посочат друг аргумент за страховете си, освен това, че няколко организации, ангажирани с правата на хомосексуалистите, защитавали конвенцията. Зер хомосексуалистите не могат да се борят против домашното насилие.

Тетка Цачева и Екатерина Захариева вложили много усилия да обяснят на патриотите, че целта на конвенцията е защита на жените от насилие. Но никак не е лесно да вкараш нещо в главата на патриот, особено на Валери Симеонов. Възможно е по-скоро нещо да излезе, отколкото да влезе.

И много разумни хора се опитаха да им обяснят. „Истанбулската конвенция, написа Юлиан Попов, е или поредната проруска антизападна партенка, или просто незнание на това какво думата “gender” означава на английски език. Конвенцията се обявява против правото и практиката на мъжа ти да те пребие, защото не си му сготвила, на основата на това, че готвенето е женска работа; или ти да го пребиеш, защото не е сменил маслото на колата, на основата на това, че смяната на маслото е мъжка работа.“

Мъжка работа, женска работа, дрън-дрън… Не е в това въпросът. Ние например сме изключително прогресивна личност (вас ли да убеждаваме?!) и не смятаме, че готвенето е женска работа, нито пък смяната на маслото е мъжка работа. И двете са работа и ние ги избягваме доколкото можем.

И като крайно патриотите и техните министри гласуваха против конвенцията.

И тук цитирам дословно „Монитор“, защото не мога да поема отговорност: „Симеонов обясни, че против са гласували тези му колеги, които били нормално сексуално ориентирани.“

Което означава, че само 8 министри са нормално ориентирани – Симеонов, Каракачанов, Нено Димов (да не повярваш!), Емил Караниколов, Горанов, Московски и Ананиев. Останалите, барабар с премиера, са малко нещо ненормално сексуално ориентирани. Така излиза.

Всички изтъкват, че конвенцията защитава жените от насилие, но истината е, че тя защитава и мъжете. И тоя проблем става все по-актуален. Пример точно по поръчка. На връх Нова година 54-годишният Стоян Ненчев от пловдивското село Черноземен се почерпил. Кога да се напие човек, ако не на Нова година? Обаче съпругата му Димитринка не взела под внимание тези съображения и първо му вдигнала скандал, а след това преминала и към физическа саморазправа. Разбила няколко чинии в главата на нещастния човечец. И така напит и набит, бай Стоян си легнал и повече не станал, на 1 януари бил открит мъртъв.

И това не е някакво изключение. Още през 2009 г. изследване на НЦИОМ показа, че 1/5 от българите си признавали, че са насилвани вкъщи. Най-масовата форма била на психически тормоз, който варира в широки граници. От ежедневното повтаряне “Мухльо, виж хората какво правят, а ти…” (на майка й приказките естествено!), през среднощното ръчкане в ребрата (Как можеш да хъркаш така безгрижно с тая малка заплата!) до редовното прибиране на заплатата (нищо, че е малка). Между другото и това се води насилие. Та нима не е насилие да му взема заплатата и той да нема два лева да пие една ракия? А да му туря вечерен час като на петокласничка, не е ли насилие? Ами да му въдворява икономически мигранти (например майка си) при материална база за двама? Да държи дистанционното и да му определя какво да гледа? Да го трови с храни и напитки, които организмът му не приема? Хиляди, даже десетки са униженията, на които е изложен съвременният мъж.

Както правилно изтъкна министър Захариева, важен момент в конвенцията е, че тя променя стереотипната представа, че мъжът задължително трябва да осигурява препитанието на семейството.

Е само затова си струва да се приеме тази конвенция!

Четвъртък, 4 януари

Жители на Северозапада организирали подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България и присъединяването им към Румъния, раздува Нова телевизия. Да, раздува, защото зад цялата история стои само един човек – некой си Борис Каменов от Монтана. Той е инициатор на подписката и не е ясно дали някой друг се е присъединил. Каменов обяснява, че иска отделяне на Северозапада от България, за да се спаси регионът от корупцията в страната., и да се присъедини към Румъния, където съдебна система била много по-ефективна и водела борба с корупцията.

Ако ме питате мен, зевзешка история. Обаче не само медиите ѝ се вързаха. Например кметът на Бяла Слатина инж. Иво Цветков излезе с остра декларация против сепаратизма: „Подобни сепаратистки настроения на фона на случващото се в Европа застрашават единството на България като символ на стабилност и балансьор на мира на Балканите…“ и т.н. дрън-дрън.

Господари на ефира изловили уличен музикант, който прибира парите на хората без да изсвири нито нота. Просто не можел да свири.

Което ме подсеща за едно есе на Антонио (Тонино) Гуера. Ако си спомняте по един негов разказ преди време тръгна манията за „висящото“ кафе. Да пиеш едно кафе, но да платиш две, та като мине и некой сиромах, да пие едно безплатно. И тази мода трая ден до пладне. Та той има едно есе, в което разказва за една своя делова закуска в Неапол. Настанили се те с партньора му, поръчали си и започнали по делови въпроси. Отнякъде обаче се появил музикант с китара, седнал на съседната маса. Те изтръпнали чакали да запее, но той не почвал.

По време на една пауза в разговора музикантът се приближил до тях дискретно и с лек поклон им поднася картонче с напечатан текст: „НЕ СВИРЯ, ЗА ДА НЕ ВИ БЕЗСКПОКОЯ, БЛАГОДАРЯ.“

„Дадохме му, разказва Тонино, петстотин лири и си отиде.    Когато сервитьорът Гаетано дойде да ни донесе сметката, каза: „Puveriello, è pate, è figli, e nun sape suna’!”  (Бедният, семейство, деца, а не знае да свири…)

На такъв никога не бихме отказали някой лев.

Петък, 5 януари

И накрая да ви кажа нещо важно, щото вероятно много от вас са взели решение да се поправят тая година. Като ме изписваха от болницата докторката ми наложи дълга епитимия. Каза, че предвид на тежката операция, един месец не бива да кусвам алкохол. Поспорихме доста и постигнахме компромис – 25 дни, които изтичаха точно пред Коледа. Но не почнах на Коледа. Два-три дена по-рано започнах да се захранвам с по чаша-две вино на ядене (без закуска). И за Коледа бях абсолютно готов и за питиетата за възрастни.

Между другото, откакто влязох в болницата, не съм пушил. Решил съм, ако ми стигне воля, да откажа цигарите окончателно. Мислех си и алкохола да откажа след празниците. Обаче на връх Нова година прочетох една статия в OFFNews и се отказах да се отказвам. Екип учени от тексаски университет под ръководството на психолога Чарлз Холахан наблюдавали в продължение на 20 г. 1800 души между 55 и 65 г., разделени на три групи: алкохолици, умерени консуматори и трезвеници. И стигнали до заключението, че трезвениците умират по-рано дори и от хроничните алкохолици. 70% от хората, отказали алкохола, не доживявали до 65 г., докато при алкохолиците само 60% не доживявали. А сред умерените пиячи само 41% не достигали тази възраст. Та научният извод е, че най-добре е да пиете умерено, а ако това не ви се отдава, по-добре да пиете неумерено, отколкото хич да не пиете. Най-вреден ефект върху човешкото тяло имал резкият отказ от алкохола. Ако алкохолик реши да спре пиенето, най-вероятно ще гушне чемшира много по-рано, отколкото ако продължи да пие.

Нищо не мога да кажа! Наука!

А, бе, според вас другарят Юнкер на колко години е? Мисля, че доказва изводите на чикагските учени. Един колега от Брюксел вика, че не било вярно, че Юнкер почвал от сутринта. Той просто не спирал, затова не му се налагало да почва.

Горката Европа… И за капак ние ще я председателстваме. Като се замислиш в крайна сметка СИК ще управлява ЕС през следващите шест месеца. Борисов и кукловодите, които му купиха длъжността главен секретар преди 15 г., днес ще определят дневния ред на Европа…

В известен смисъл така ѝ се пада!

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (1-5 януари)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top