Статии

Из делниците на един луд (11-15 декември)

Понеделник, 11 декември

Да се изясним още в самото начало, братя и сестри. Днес няма да се забавляваме, а ще сме сериозни, много сериозни, сериозни като инфаркт, сериозни като гробарска лопата, като пенсия кога брои рестото, като… А, бе, много сериозни. Ще прегледаме свинщините, които са станали през седмицата и толкова. Както някои от вас знаят, докторът претърпя тежка операция, която още не е зараснала напълно и го боли, когато се смее. Като оня, дето го закарали в болницата с нож между ребрата. А лекарят го питал боли ли. Не, рекъл, само когато се смея… Обаче хич не му било до смях. И на нас не ни е. Лекуващият каза, че по-нататък не е изключено да ни стане весело, но на първо време едва ли… А има на какво да се посмеем. Например на гледката как госпожа Филипова, която до вчера не знаеше на кое се вика каца и на кое чеп, претака  зелето. Лекуващият ни е запретил за два месеца да вдигаме по-тежко от вилица и лъжица. И тя ще-не ще… Животът е най-големият учител, да знаете.

Снимка Чавдар Николов

И предвид на забраната за вдигане на тежко, да започнем с по-лежерни теми. Например, културни.

Ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ)  в Пловдив удостои шефката на бюджетната комисия в НС Мента Стоянова със званието Доктор хонорис кауза. Защото ходатайствала да се отпуснат 1.1 млн. лв. държавни пари на АМТИИ за ремонт на т. нар. Жълто училище.

Лауреатката е малко притеснена. Ох, вика, аз нямам нищо общо с музиката… Което е малко пресилено, разбира се. Да се усмихва е второто най-хубаво нещо, което всяка жена може да прави с уста… Първото, както добре знаят всички мъже, са малките музикални форми. Така де, не е ли така? Е, в случая може и да не е. Госпожа Мента е вече на години. От друга страна обаче специалистите твърдят, че малките музикални форми не се влияели от възрастта. Дори обратно, битуват мнения, че „свирка на венец“ било едно от най-вълнуващите преживявания, които могат да се случат на един мъж. Засега нямаме мнение по тоя въпрос. Пенсиите, вие какво ще кажете?

Пък „лорд“ Евгени Минчев е удостоен с голямата награда на Шестия международен конкурс за поезия “Лирични гласове”. Отличието му бе връчено от поетесата Маргарита Петкова, председател на журито. Другите членове на журито са Венко Евтимов, Валя Василева, Весела Цалова и Пламен Тотев. Струваше ми се важно да ги спомена всички.

Лично ние няма да вземем отношение по тая награда. Не за друго, ами лордът е много докачлив. Преди време се изпуснахме та написахме, че Женята е единственият лорд в света, дето си е спечелил титлата със задника и едва се отървахме от съд. И то само щото многократно се извинихме. Но, за да не сте капо, ето какво написа близката до сърцето ни колега Евелина Гечева: „Рядко мога да стигна до такъв потрес от литературна новина. Този “издател”, това “жури” и тези “творци”, взели решението, са синтезирали в себе си всичко, заради което мога да напусна България окончателно.“

За да можете сами да прецените, ето едно от стихотворенията на наградения поет:

Наех си квартира

в очите на гълъба.

Имам гледка – небе,

и клюн за тераса.

Нощем звезди-камериери

се грижат за мен.

Аз обитавам едното око.

С другото се озъртам за теб.

Изкушавам се да цитирам още едно стихотворение, но малко ме притесняват семплите рими: скиор-ликьор; земетресение-кръвосмешение; птички-боички…

Да се оправят поетите. Ние сме прозаик.

И последната новина от културния фронт. В изложбата “Спорът за реалността” е показана интересна скулптура, наречена “Цар”. Представлява златна маска на лице, което удивително не прилича на цар Терес, както би очаквал непредубеденият зрител. Напротив, същински Делян Пеефски.

Авторът на произведението Стоян Дечев признава, че творбата му е провокация, но такава била ролята на изкуството.

Не знам, понякога се стъписвам пред съвременното изкуство.

Вторник, 12 декември

Червените отлагат вота на недоверие за януари. Толкова им е акълът! Оставят време на герберите да се подготвят. Цветанов беше категоричен: „Вот на недоверие няма да разклати стабилността в държавата. Разбира се,  ние ще направим съответната защита на всичко, което смятаме, че е безпочвено.”

Безпочвените неща не са едно и две, но ГЕРБ ще ги защити всичките.

Къде се изучиха всичките тия празнодумци, бе?!

Ще ви кажа – в Брашняната лига. За който не  знае, Брашняната лига обединява водещите университети от Банкя, Перник и Суходол….

И кметицата, и тя е от същата лига. Рекла: Не съобщаваме данни за замърсяването на въздуха в София, защото ще ни питате за мерките… А то мерки, доколкото има, все са неадекватни. Сто пъти им се обясни на общинските лемури, че през лятото автомобилите са основният замърсител на въздуха, но през зимата не е така.

Ето как изглежда картата на замърсяването на въздуха в София в един примерен ден – 13 декември.

От май месец съм осиновител на станции за измерване на ФПЧ по проекта AirBG.info на фондация “Код: България”. И всяка сутрин гледам какво дишаме в София. До началото на ноември данните на датчиците показваха, че замърсяването с двата вида частици (PM10 и PM 2.5) е в допустимите граници. Но откакто комина на комшията почна да бълва кюмюрени облаци, картината рязко се промени. Истината е тази – отоплението на дърва и особено въглища е основният замърсител. За това трябва да помисли общината. Дали ще задължи собствениците да сложат филтри на комините или нещо друго, не е наша работа… Но бих искал да попитам защо лемурите от Топлофикация не присъединяват нови обекти. Познавам хора, които имат парно по кръговия модел и са доволни и от услугата и от цената. Само че опитайте се да се присъедините… То  е дявол на магаре тая работа.

Понеже, нали, на думи всички сме ревностни привърженици на гражданското общество, та ако искате и на дело да сте такива, ви предлагам да станете осиновител на станция, което ще ви струва 80 лв. Срещу което ще знаете не само какво диша цяла София, но и конкретно вие какво дишате на вашия балкон. И ще подпомагате изработването на общата картина на замърсяването на въздуха в София. И от общината няма да могат да ви лъжат както си искат и да ви крият данните.

Сряда, 13 декември

В средата на миналия месец една циганка (а може и българка да е била) гледала на ръка на Иво Прокопиев и му предрекла, че от КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество) му гласят запор и конфискация на имуществото. Нали знаете, те, богатите момчета имат навсякъде хора, които ги гледат в ръцете.

И въпросната гадачка се оказа права. Цялата държавна репресивна машина се стовари върху Прокопиев. КОНПИ му блокира имот в Созопол, банкови сметки и дялове и акции в 40 фирми на обща стойност 199 млн. лв. Защото били придобити с парите от Работническо-мениджърската приватизация на разградското предприятие “Каолин” през 1999-2000 г., която била престъпна. Лично председателят на КОНПИ Пламен Георгиев обясни колко “престъпна”. Но първо се направи, че не знае, че тая сделка многократно е проверявана и е разглеждана на три съдебни инстанции, които не са открили престъпление. Георгиев обяви закона “Лучников” за лобистки и постави под съмнение решение на ВКС. С една дума изплези се на правовия ред и неприкосновеността на частната собственост.

Ще изпреваря разказа и ще кажа, че Прокопиев е обвинен в законни действия! Нито едно от обвиненията, посочени от шефа на КОНПИ, не е престъпно.

1.Първо обвинение – „Каолин“ бил приватизиран от РМД.

2.Второ обвинение: РМД-то било договорило да плати при сключването на договора само 10% от цената, а остатъка – на вноски?

3.За плащането били използвани компенсаторки.

4.И за капак на цялото престъпно поведение през 2013 г. Прокопито продал акциите си в “Каолин” на германска компания за 150 млн. лева.

  1. А докато бил акционер в “Каолин”, получавал дивиденти.

Както отбелязва Юлиана Бончева в „Сега“, ако разследването целеше истината, то трябваше да е насочено на първо място към Агенция за приватизация, която е продала предприятието при тези престъпни условия. Защото Прокопиев не го е откраднал Каолин, а го е купил. Е, верно, при условия, които някои не без основание наричат кражба… Но много странно, за вината на АП изобщо не се споменава.

Тази незаконна саморазправа с Прокопиев е представена като възтържествуване на справедливостта. Дали може да се добие справедливост с несправедливи методи? Моят отговор е категорично не, но из Фейсбук срещнах много доволни от случващото се с Прокопиев, щастливи дори, че си е получил заслуженото.

Това обаче не е мечта за справедливост. Това е онова грозно чувство, което Ницше наричаше ресантиман – завистта на неуспелия към успелия.

Между другото, за нас, българите, това определение е тясно. У нас и успял на успял завижда, да не говорим пък за неуспял на неуспял. Българската завист не я хващат научните определения.

Иво вика: „Удря се не бизнесът, а медиите на “Икономедиа”. Има опит за подчиняването на цялото медийно пространство на няколко души от политическия елит.“

Напълно сме съгласен. В момента се правят опити за приключване на процеса  на комасация на вестникарската нива. И, ако тези няколко души, по-точно трима, успеят да издялкат медиите на Прокопиев, на сергията ще остане само „Сега“ на газовия барон. Но и на него ще му намерят цаката. Помните навярно как с любезното съдействие на прокуратурата Пъпката и Донев бяха принудени да продадат дяловете си в „24 часа“ и „Труд“ на Пеевски и да се откажат от издателските си мераци. Схемата е тествана и работи перфектно. Всъщност, те схемите са много. Пламен Каменов, бивш гл. редактор на “Нощен Труд” и един от собствениците на “Интермедиа” (издател на “Блиц”), виеше миналия месец като флекс: Пеевски ни открадна “Блиц” със знанието на Борисов. Извикали ги на едно място, вкарали ги в една стая, в която били адвокатът на Пеевски Александър Ангелов и адвокатът на Домусчиев и „ние, вика Каменов, подписахме за нула време….“ Продават официално на Славка Бозукова, а в действителност на Пеефски и Домусчиев.

И като бастисат „Икономедия“, ще настъпи пълното тържество на свинските медии.

Снимка Иван Бакалов

Ако не можете да си го представите, ще ви помогна с един пример. Таня Дончева си немала работа, та се изказала накриво срещу законопроекта на Шиши и Ментата за КТБ. И сега три деня събира гилзи…

„Ламтящата за слава провинциалистка Татяна Дончева… Бившата консултантка на “Мултигруп” разположи грамадния си багажник в медията, която ръководи бившата глашатайка на Иван Костов – Стоянка Георгиева. В характерния си пазарен стил пред “Медиапул” известната като адвокатката на мафията юристка надрънка куп глупости… Провинциалната кака обаче не казва и дума за участието на главатаря Костов и приятелите му от кръга “Олимп” в присвояване на предприятия за стотици милиони левове. Дамата с багажника угодно пропуска и вторичния грабеж на активите на КТБ, от които толкова щедро се възползва Цветан Василев…“

„Дамата с багажника…“, демек дамата с големия г… И това във вестника на най-дебелия издател, най-дебел депутат и политик и един от най-свинеподобните българи!

Което ме подсеща да ви съобщя да търсите на пазара специалната емисия коледни картички на „Да, България“ с лика на прасе разбойник. Серията е от четири картички, а посланието на всяка от тях се разбира след като се изтрие посочено поле от прасето, както е в талоните на лотариите.

Медиапул: Цецка Цачева вече представя идеите на Цацаров като препоръки на Брюксел. Цацата настоява от известно време да се въведат общи процедури за разследване на т.нар. “трима големи” в съдебната власт (шефовете на ВКС и ВАС и главния прокурор). И по телевизора правосъдният министър Тетка Цачева на три пъти излъга, че това, всъщност, е препоръка на Брюксел.

Малий, ма много проста тая Тетка, бе! Питат я -за царските имоти. Щото нали сега пак се редят някакви далавери около тях… Та Тетка вика: „Недобър знак е 20 г. вече да не се реши казусът с имотите на Фердинанд и Борис ТРИ“

Ай, ай, ай… Борис Три. Много се смяхме на депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова, която четеше римските цифри с английската азбука, например римско VІІ като „ви ай ай“. Но теткиното е направо дебилизъм. Паметливите веднага се сетиха, че това Борис Три, всъщност е патент на Стратега от Мировяне. В знаменитото си участие в „Стани богат“ на Стратега му се падна въпроса кой политик е популяризирал знака с два пръста под формата на V? И един от възможните отговори беше Борис III, който отговор Стратега прочете като Тетка: „Борис Три“.

Основоположникът

С една дума, Тетка Цачева е на нивото на Стратега.

Ама какво да се чудим на таз леля, израснала в рустикална среда, когато шефът и, отличник и златен медалист от гимназията в гр. Банкя, рече, че и Първата, и Втората световна война започват от Балканите.

Всичко Мара втасала, само гъза си не сресала. Прокуратурата щяла да се заеме с конкурса за красота „Мис България“.

Категорично възразяваме! Ако в една държава простите печелят изборите, не виждам защо грозните да не печелят конкурсите за красота.

Лично ние не се наемаме да кажем дали тазгодишната носителка на короната Тамара Георгиева е красива или грозна. Красотата е субективен въпрос. Но все пак не мога да скрия от вас, че, ако така изглежда красотата, която ще спаси света, то светът ще бъде доста нещастен. А за тези, които не са виждали победителката, ще кажа само, че малко прилича на Илияна Беновска.

Четвъртък, 14 декември

Веждито тежък реваншист. Понеже от кръга на Прокопиев му искали оставката,  та сега, когато са в немилост, гледа и той да си отбие. И пуска компромати  със задна дата. Иван Кръстев, жена му, Иво и неговата жена искали да приватизират „Червената къща“, но Веждито попречил. И те го обявили за враг № 1 и редовно водели разни хора да му викат под прозореца „Оставка!“

Но палачинката се обърна и сега е ред на Веждито да тържествува: „На мен тези хора винаги са ми били несимпатични и смятам, че е време да отидат на мястото, което заслужават! Слава Богу, че затворът в София не е единствен в България! Мисля, че Старозагорският затвор и този в Пазарджик не са лоши.“

И като един истински демократ, Веждито не възразява, ако на Прокопиев бъде дадена възможност да си избере къде би му било най-приятно. Ако искал, тъй като имал 200 млн., можел дори в Разград да си построи едно затворче и да си лежи срещу дома си, дето се вика.

Подла душица крие Веждичката, не за пръв път проличава.

Борисов объркал плановете на Симеонов с втрия лифт. И явно Далавери няма да може да си изпълни обещанието към един човек. В такива случаи обикновено се налага да се връщат едни пари, ако вече са взети. Или да се отписват бъдещи приходи, които вече са разпределени по направления и пера… Което е много неприятно. И Симеонов е бесен. Борисов, вика, ме изработи!  Той саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. Не искам да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на МС. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат, и искат да си начешат егото!“

Тоя е такъв прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките…

Депутатите преодоляха ветото на президента и приеха отново Закона за бюджета на НЗОК. Със 126 гласа “за” и 95 “против” решиха, че догодина Здравната каца няма да покрива разходите за около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания.

В случая става въпрос за едни 25 млн. лева, които ще се икономисат от лечението на около 1000 души. А само вчера на МС, както справедливо отбеляза президентът Радев, се раздадоха 740 млн. лв. по доста неясни критерии.  Президент Радев коментира: „Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик…“ Според Радев решението на депутатите да откажат едни пикливи 25 млн. лв. за тежко болни хора става още по-цинично на фона на раздадените предния ден 740 лв. по доста неясни критерии. В смисъл, те ся ясни, де, едни хора трябва да станат още по-богати.

Богатите ще плащат с пари, бедните ще плащат със здраве, това е повелята на новото време. Запитайте се къде се лекуваха Вежди, Мая Манолова, Фандъкова, Стефан Данаилов… И тогава ще си отговорите защо на българските депутати не им дреме, че в България няма да се внасят най-новите медикаменти за лечение.

Петък, 15 декември

Нова свинщина с парламентарен адрес. Депутатите скопиха и без това яловия закон за борба с корупцията по високите етажи.

Внесеният в зала вариант предвиждаше подателите на сигнали да бъдат защитени, да не носят отговорност, ако се окаже, че информацията им е била невярна. Обаче патриотите  настояха този текст да отпадне. И той отпадна с гласовете на ОП, ДПС и БСП. Интересното е, че от ГЕРБ в залата присъствали само половината депутати и те се въздържали, вместо да гласуват “против”. Което говори за какво? За предварителна договорка с ОП да осакатят закона. Кой ще подаде сигнал за престъпление, ако знае, че може да бъде съден за набеждаване?! Не е въпрос, отговор е.

Драмата с мораториума върху молекулите продължава. Както казваше Йожи Бера, не е свършило, докато не свърши. Лично Борисов казва кога ще свърши. Сега зае народополезна позиция: “Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, и мораториума с лекарствата. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, за да я купуваме молекулата за борба с рака…”

В такива моменти наистина ставам атеист. Ако имаше Господ, то той щеше да го изпепели на място за такава грозна лъжа, такава мръсна спекулация със смъртта на майка му. Продали с кака си каквото имали… Годината е 1998, Борисов отдавна вече си е надвил на масрафа, създал е десетки фирми, ИПОН, ИПОН-2, развива съвместен бизнес с Маджо, Пашата, Трактора… Та не се е налагало нищо да продава, за да купува молекули. Още повече, че въпросните молекули ще бъдат открити петнайсетина години по-късно! Повтарям, 1998 г. няма и идея за този тип лечение. Не мога да си обясня що за дребен боклук трябва да си, за да замесваш смъртта на майка си в такива долни лъжи!

Това ми се струва такава низост, че на нейния фон дори съм готов да преглътна гаврата с парламентаризма у нас. „Готов съм да преразгледам…“ Той! Еднолично!

Емил Кошлуков е новият програмен директор в БНТ1. Каменарчето вика: „Кошлуков доказа, че има модерна визия за обществената телевизия… Присъединяването на силни личности с професионални качества е приоритет за БНТ…”

И ние, разбира се, напълно му вярваме…

Е, не чак напълно. Защото в обществото от доста време се шушумуши, че Кошлуков ще е офицер за свръзка на Пеевски в националната телевизия.

Хватката се затяга и не само на вестникарския фронт. Напомням, че от миналия месец близкият до ГЕРБ Георги Харизанов стана изпълнителен директор на телевизия “Европа”. Кулезич, която напоследък се изживяваше като борец срещу режима, я изфъчкаха от BIT. Дуетът Анка и Виктор набързо беше демонтиран и остатъчната част от него вече има едно наум.

И сме на крачка от идеала:

ВОЙНАТА Е МИР

СВОБОДАТА Е РОБСТВО

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

Свободата на словото е достигнала онази точка, която се характеризира с думата коремусет от новговора на ангсоца. Тя означава приемане със сляп ентусиазъм на думите на Големия брат. Каквото и да каже премиерът, вестниците на Пеевски и контролираните от него електронни медии отговарят с коремусет.

Това е положението Минке. Можеше да е и друго, но не и с народ като нас.

 

To be continued

 

Из делниците на един луд (11-15 декември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top