Статии

Из делниците на един луд (13-17 февруари)

Понеделник, 13 февруари

„Шпионинът на българският народ“ Радев казал в интервю за „Евронюз“: „В България има корупция. Но тя не е най-корумпираната страна в ЕС. Ние полагаме усилия да се преборим с корупцията”.

Аз на негово място щях да кажа, че в България няма корупция. Ей така, само да пробвам дали ще мине. Я си представете, че се вържат? Така де, като ще се лъжем, нема смисъл да е на дребно.

А иначе може и да не сме най-корумпираната страна в ЕС. Може да сме и на второ място, трудно е да се изчисли. Но със сигурност сме много корумпирана страна. И не правим нищо по въпроса. И ако направим една екстраполация на базата на предишно поведение неизбежно ще стигнем до извода, че първото място е орисано на нас. Днес, най-късно утре.

Всеки ден получаваме нови и нови доказателства. Вчера излезе списъкът с фирмите, завлекли КТБ с десетки и стотици милиони кредити. Най-големите лапачи са фирми на Цветан Василев и Делян Пеефски, които дължат 1.5 млрд. лв. Верно, единият бега, ама другият е тук. И не само, че не възнамерява да върне източеното от КТБ, ами точи и една друга банка… Но Цацаров е зает и няма възможност да му отдели малко време.

На вниманието на Тръмп обществото, лично копие за Борислав Цеков, Лупи, Пупи и останалите тръмпанари: Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи: „Президентът Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква руското правителство да намали насилието в Украйна и да върне Крим… Позицията на САЩ за продължаване на санкциите срещу Москва остава непроменена.“

Някой май е на път да си загуби патрона. Чуваме слухове, една Христина ги разпространява, че на последното си заседание Тръм обществото взело решение да изключи Тръмп, но не мога нито да потвърдя, нито да отрека. Да, както се казваше в дебелата книга, не си създавайте кумири, щото после ще трябва да ги събаряте…

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов е преизбран за нов 7-годишен мандат с 97.69% от гласовете. Останалите осем кандидати си разделили остатъка от 2.31%. Бердимухамедов беше личен стоматолог на предшественика си Сапармурат Ниязов, който управляваше туркмените от 1990 г. до смъртта си през 2006 г. Туркменбаши беше доживотен президент, нещо като цар. Но за разлика от нашия цар, издигна зъболекаря си, не бодигарда си. Първо го направи министър, после и вицепрезидент. Ей, сега се сещам. Пенсиите, знаете ли какво направи Туркменбаши през 2006 г.? Спря пенсиите на една трета от възрастните хора в Туркменистан. А на други 200 хил. драстично ги намали. И тогава доста пенсии дадоха фира. По-късно Бердимохамедов възстанови парите на оцелелите 100 хил.

Пък в Москве хиляди руснаци се събрали в парка „Соколники“, за да изразят несъгласието си с промените в закона за домашното насилие, които президентът Путин подписа. По новия закон всеки руснак/рускиня може да пребива партньора си, стига това да не става по-често от веднъж годишно. И да не ѝ/му потроши кокалите. По стария закон наказанието е било 2 г. затвор, по новия може да мине и само с дребна глоба.

Браво! Един достоен отговор на либерастките лиготии на Европа!

И като стана дума… Един софийски гражданин (името му се пази в редакцията) станал неволен свидетел как Волен Сидеров и съпругата му Деница яли, пили и се веселили в кръчма в центъра на столицата и накрая си тръгнали без да платят. Всъщност, не се веселили. Деница ревала през цялото време. Сидеров изглеждал видимо пиян и ѝ крещял, че е тъпа. А тя през сълзи му отговаряла: “Тъпа съм, че ти посветих най-хубавите си години…”

Не е честна Деница. И той ѝ посвети много работи. Извинете, но да посветиш последните си оргазми на една жена не е малко. Освен това ѝ посвети апартамент, посвети ѝ рождени дни в Париж, Венеция, Варадеро, стотици вечери в луксозни ресторанти… И да бъде така добра да не се прави, че сега е открила сложните му душевности.

Вторник, 14 февруари

Населението е объркано дали св. Трифон да почете или св. Валентин. Не виждам къде тука е дилемата. Влюбените празнуват св. Валентин, а женените – св. Трифон. Бракът, братя, семейният живот, протича на три етапа: обичат се и се търпят, търпят се, мразят се и се търпят. Дето каза един умен човек, а може и аз да съм го казал и да съм забравил, там, където е любовта бракът още го няма, там където е бракът, любовта вече я няма. Тъй че от женените св. Валентин могат да празнуват евентуално тия от първата фаза. При останалите си е чисто лицемерие. Но не сме против, който има желание, да си празнува. Против сме погрешните възгледи, които някои читатели, като Нелко Начев например, проповядват, че на 14 февруари човек трябвало да избира – да пие или да чука. Не се подлъгвайте по такива лъжетеоретици. Нищо не трябва да се избира, могат да се празнуват и двата празника. Единственото, подлежащо на избор, е редът, в който се започва празнуването. Почва се с Трифон, а след това съвсем естествено се преминава към Валентин. Обратното е неестествено. Стига, бе, кой чука трезвен?!

Във връзка със св. Валентин по фасадите на сгради в Манхатън и Бруклин се появило изображение на Доналд Тръмп. Американският президент е гол и труден, а зад него, също гол, е и причинителят на затрудненото му положение. Много елементарно. Верно, но елементарно.

Пък хибридната пропаганда какви ги разправя… Руските проксита разпространяват във Фейсбук версията, че Св. Валентин е бил свещеник, нарушил декрета на император Клавдий Втори, с който се забранявало да се сключват бракове между войници-хомосексуалисти. Заради това Валентин бил обезглавен, но Католическата църква го обявила за светец, а през 70-те години на XX век американските хомосексуалисти почнали да почитат паметта на светията на 14 февруари. Това станало и предпочитан ден за сключване на еднополови бракове.

Това е лъжа, разбира се. Ама и така да е, какво… Много отдавна д-р Филипов е казал: Когато има любов, полът е без значение.

„Човек трябва да има свободата да се жени и за мъже, и за жени… Ако дойдеш и ми кажеш, че искаш да се свържеш с боен кораб, аз ще уважа чувствата ти… На любовта трябва да се дава пълна свобода.“

Депутатът-патриот Димитър Байрактаров, член на НФСБ на Валери Симеонов, напуска партията. “Моят морал ми говори, че нещата са много, много гнили.“

„- Бързо, Фреди, кърпичката ти!

-Простуда ли?

-Не, ще плача…“

Велизар Енчев обяснява и причините, поради които моралът на Байрактаров е проговорил: „И той видя, че ПФ е бизнеспроект, от който вождът в Бургас печели милиони. Държавни милиони! Сега си припомнете моите думи за хайдутлука при строежа на оградата по границата с Турция. Далавери Симеонов печели милиони чрез свои фирми-подизпълнители. Но като е казал А, да каже и Б. Да не мънка, а да изнесе документите за оградата… Две години бранеше със зъби и нокти тариката от Бургас. Сега, защото е сложен на лошо място в листите, стана бунтар…“

Гледах го Байрактаров при Поли Златарева. Десет пъти каза, че тия хора били „компромеНтирани“, което придаваше непреднамерена ирония на ситуацията. Поли се опита деликатно да го поправи, като повтаряше след него думата правилно, дано схване, но той е патриот и не схваща бързо. Не бих се занимавал с това доказателство за дефицит на интелигентност у патриота Байрактаров, но понеже Венци Лаков помоли някой да му каже, та реших да услужа.

Байрактаров потвърди общественото подозрение, че патриотите се гласят да управляват, независимо кой ще спечели на изборите: „Единият лидер води тайни разговори с ГЕРБ, другият – с БСП, а третия не могат да го намерят…”

С ГЕРБ преговаря Далавери Симеонов, с БСП – Каракачанчето. Изобщо тези са като онази набожна бабичка от Хиос, която всеки ден палела по една свещ пред иконата на св. Георги и пред иконата на Дявола, като си казвала, че е добре човек да има приятели навсякъде…

Сряда, 15 февруари

„Всички бременни жени ще могат да пътуват в столичното метро със значки “Бебе на борда”, за да не се налага да молят да им се отстъпва място“, съобщават от Столична община. Какво разхищение на изразни средства! Зер като се каже „бременните“ не става ясно, че е за всички, та трябва и „жени“ да се добави, за да не си помисли некой, че ще засяга и бременните мъже. Дами и господа, не разхищавайте думите поне, и без това ви е тръгнало име…

Инициаторите на идеята предполагат, че така ще се избягват и конфузни ситуации, при които се отстъпва място на дами със закръгленото коремче, което не е в следствие на секс, а на апетит. Но не са си дали сметка, че поставят в неизгодна светлина закръглените дами. Както написа Силвия Недкова, „сега всички ще знаят, че не съм бременна, а съм си дебела…“ И освен това как ще се справим със злоупотребите? В един момент ще се окаже, че всеки рейс е пълен с бременни, не ли?

Според мен закръглените дами, особено тези, които можеш да сбъркаш с бременни, не са изправени пред тоя риск. От опит мога да твърдя, че в повечето случаи фините и стройните получават мястото. …

Ако питат мен, по-спешно е на пенсиите да се тури значка. Защото с пенсиите стават далеч по конфузни ситуации. Присъствал сме на случай в трамвая, когато едно младо момиче стана и отстъпи мястото си на един възрастен на вид човек. Той първо го отказа. Моля ви се, вика, няма нужда. Но тя настоя – седнете, вие сте пенсионер. И тогава стана като със селянина и златната рибка (Ти на кой викаш селянин, ма, рибо поста!) Къде видя, че съм пенсионер, ма! Имам още година и половина за възраст и още пет години за стаж! Та в този смисъл не е лошо да имат една значка. И, ако си носи значката, ще седи, ако не – ще виси.

Днешната младеж не уважава възрастните. А нас едно време още като чавдарчета ни учеха да сме учтиви, да поздравяваме възрастните, да им отстъпваме. Казвал ли съм ви оня действителен случай, за чавдарчето в рейса? Една пенсия се закашляла. До нея едно чавдарче вежливо и рекло: Наздраве, бабо! Ама, момченце, аз кашлям, бе, баба, не кихам… Дреме ми на дедовия дали кашляш, или кихаш, чавдарчето трябва винаги да е вежливо…” Така ни учеха. А сега на какво ги учат? На нищо.

Ама вижте какво, те и пенсиите много се промениха. Не са същите хора, ако изобщо са. Лично ние сме загубили най-много от съчувствието си към тях именно при лични срещи отблизо.

И като стана дума за общинските мислители… В сайта „Хипотези“ се натъкнахме на едно окръжно, по-точно квартално, на новата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, разпратено до училищата в квартала. В него четем: „Във заповедта задължително впишете, че важи и за втори тур на избори за народни представители за Народно събрание, в случай, че се провежда такъв.

Допускаме, че не го е писала лично, но го е прочела и подписала. И носи отговорност, дори мисля, че и съдебна, ако в квартала се проведе втори тур на парламентарните избори. Колко трябва да си прост, за да напишеш „във заповедта“, „народни представители за Народно събрание“ и да не знаеш, че парламентарните избори са в един тур? И този интелект управлява население, което по брой се подрежда на седмо място в страната.

И най-странното е, че тази госпожа не е от ГЕРБ или от патриотите, а от партията на Кадиев.

От Медиапул проверили теорията на Антон Кутев, че социализмът е като СПИН-а и се предава по полов път. И се оказало вярно. Колегите установили, че в листите на БСП е пълно със синове и дъщери на видни комунисти. Като Иван Янчов Таков – син на Янчо Таков и внук на Пеко Таков, Ана Пиринска, дъщеря на Георги Пирински, Клавдия Кашева, дъщеря на началника на УБО ген. Кашев, Ана Ананиева – дъщеря на Нора Ананиева, Стоян Мирчев – син на проф. Михаил Мирчев и внук на Стоян Михайлов, Тома Трайков – син на члена на НС на БСП Марио Трайков, Атанас Баташки – син на бившия народен представител от БСП и настоящ ръководител на МВР-Болница Илия Баташки.

А дъщерята на Антон Кутев, Мина Кутева, е член на ръководството в младежката структура на партията. Човекът явно е стигнал до този извод по пътя не само на наблюдения, но и чрез саморефлексии.

Четвъртък, 16 февруари

За пръв път от 55 месеца имаме значима инфлация – 1.3%, а на годишна база 1.4%. И понеже лихвите по депозитите са микроскопични, захапа готовите пари. Да му мислят хората с готови пари. Ще ми захапе, нали се сещате… Опинците ще ми захапе! Трябва да е много глупав човек, за да трупа пари за черни дни по време на черни дни.

На днешния ден през 1887 г. в Силистра и Русе избухва бунт на офицери русофили. Една срамна страница от българската история, която дори русофилите предпочитат да прескачат. Четете, братя българи, четете си историята. Защото историята учи… че българите не си учат историята. И затова е възможно видният русофил Митьо Гестапото да създаде институт на името на Стамболов, българинът, който плати с живота си откъсването на България от пагубното влияние на царското правителство. И да раздава награди „Стефан Стамболов“! И българските интелектуалци да припкат да ги вземат!

Четете бе, хора, четете Захари Стоянов, четете за Стамболов и Димитър Петков, четете за прогонването на първия ни княз, четете, ако щете, и за Драган Цанков… Прочетете «Авантюрите на руския царизъм в България»… Четете, за да научите, че вълкът козината си мени – нрава никога. А бялата мечка даже козината си не мени…

Защо, бе, братя!? Защо всяко познание трябва да бъде свързано с болка или със срам?! („Мацакурци“)

Петък, 17 февруари

И каква стана тя, братя и сестри? ГЕРБ остава единствената проевропейска партия, която има шанс да влезе в НС. БСП тегли към Евразия, Атака и другите патриоти също. Може би само Далавери Симеонов още стиска, защото има ограда да се строи. За Гоце и АБВ да не говорим. Поставен пред труден, отечествен бих казал, избор, Доган избра Русия. Марешки в това отношение не ми е ясен. Всъщност, в никое отношение не ми е ясен. Петдесетте нюанса дясно ще гледат бариерата изотдолу май.

Няма да ви призова да гласувате за ГЕРБ, но и няма да ви обиждам на тъпанари, ако го направите. Тоя път няма. БСП взе курс да ни вади от ЕС, независимо как го замазва. Погледнете русофилските писания на Тома Томов, Иво Христов и проф. Иво Христов и нема що да се агитираме повече. Шаренкова и Гестапото даже не е нужно да ги намесваме. Професор Шаренкова, извинете… Не им вярвайте, хора! Синът на Нинова учи в САЩ, не в Москва! Той пак ще си учи и жевее в САЩ, а на вас не само няма да ви махнат американските визи, но ще ви сложат и европейски.

„На мрака може да се разчита. Той винаги настъпва.“

При социализма имаше израз: „Избяга на Запад“. Но нямаше израз „Избяга на Изток“! Вторият казус беше психиатричен. На Четвърти километър имаше двама, хванати на българо-румънската граница.

Казвал сме и ще повторим. Руснаците не познават граматиката. Непрекъснато бъркат притежателните местоимения мое и твое, наше и ваше. Затова Чаушеско викаше навремето: „Заменям чудесна страна срещу по-добро географско положение.” По същото време правешкият полуинтелектуалец драпаше да станем 16-та република. Тогава не станахме, но май още не е късно…

Сравнявам листите на БСП с тези на ГЕРБ и не ми харесва. Мирише ми, че пак ще стиснем левицата на десницата. Казвам го с огромно съжаление. На червените водачи Елена Йончева и Тома Томов ГЕРБ противопоставя политолога с налудно излъчване Антон Тодоров. Знаете ли обаче какво ме впечатли повече в листите? Някои липси. Например Волгин го няма. А той толкова се труди за лявата идея… Колегата Момчил Дойчев предположи, че Волгин не е в листите на БСП, щото го поканили направо в листите на “Единна Русия”. Не знам дали е верно. Но би било заслужено. Не видях и Цецка Цачева сред водачите на листи на ГЕРБ. Вероятно е наказана. А точно за нея Борисов викаше: „За един бит, трима небити давам.“

Голяма драма с червената листа във Варна. Там местните дейци си го вдявали един другиму, в следствие на което Борето Гуцанов се оказал, по израза на Валери Запрянов, „местен, известен и изместен“. Ще трябва да свиква. То не може вечно да си сред любимците на лидера. Лидерът се смени и сега хората на Станишев трябва да дадат малко заден. И Корнелия има сви хора да подрежда. Така де, не е ли така? Властта не можеш сам нито да я вземеш, нито да я задържиш, нито да я “утилизираш“. За всичко си трябват хора, наши хора.

Още малко от същото. „Стандарт“ съобщава радостната вест, че Нона Йотова ще се влее в листите на БСП: „Актрисата беше номинирана от гражданската квота на БСП… Нона открай време си е социална – може би затова сега е решила да се пробва и нещо да промени.“

Не знам какво искат да кажат с това, че Нона открай време си била социална. Чувал съм разни работи, пък и нали е актриса все пак, знаем ги какви са… Но чак пък социална. Социална е синоним на обществена, на обща, не ли? Да се надяваме, че авторката от глупост се е изразила така, не от подлост. Искала е да каже примерно, че Нона открай време е специална.

Някои погрешно твърдят, че Нона е включена, защото било роднина на Георги Гергов. Не, не му е кръвна роднина. Гергов е кум на ген. Бонев и Нона. Веднъж се разрових и се оказа, че червеният олигарх е кум на половин България. Даже се бях притеснил да не излезе кум и на Иван Костов. Защото именно по Костово време взе панаира. Пак при Костов заряза свинарството и се отдаде на туризъм. През 1999 г. купи хотел “Ленинград” и комплекса “Слънчев ден” с кредит от синия тогава банкер Кюлев. Гергов и на него беше кум. А когато си на Кюлев кум, не е трудно да вземеш и ЦУМ. Но това стана вече при царя… Както и да е. Мисълта ми беше… Забравих си мисълта.

Пий, куме, пий, тебе ти е ред, тебе ти е ред, куме, пълна чаша с мед…

За малко да забравя и нещо важно за моите приятели от последната възраст. Пенсиите, хапнете блажно тия дни, че от 27 февруари започват Великденските пости и ще продължат до 16 април чак. И никакъв секс, ей, дърти мискини! Обаче ракийка може. Преди години тогавашният уредник на музея в Рилския манастир каза, и ние си го записахме на стената, че “ракията не е нито мазна, нито тлъста или блажна – тя си е ракия”.

Ех, братя, те вашите пости почват когато свърши пенсията, не по календара. Така де, не е ли така?

„Тъй е нареден свето! Кой е по-хитър, он крадне и от по-силния, кой е по-богат, он взима и от по-бедния, а кой е най-беден, он крадне от свое гърло.“

Гледаме какво сме написал и виждаме, че няма нищо за СЕТА. Но то не е случайно. Не притежаваме чак такова високомерие, че да почнем да ви обясняваме нещо, което още никой в България не е прочел до края.

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (13-17 февруари)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top