Статии

Из делниците на един луд (14-18 август)

Понеделник, 14 август

Днес, уважаеми читатели, ще четете тихичко и няма да мрънкате. Мрънкането е забранено. Не го казваме ние, каза го папата преди нещо като месец. Възможно е и той сам да го е измислил, но по-вероятно е да му е внушено отгоре. Бактън вече от мрънкачи!

 Бележка на вратата на канцеларията на папата, на която пише: “Мрънкането забранено”.

Позволяваме си да ви лишим от това национално удоволствие, защото докторът тази седмица е на дъното на Сатурновата дупка, а това е направо съсипващо. Мечта ни е една година поне да я изкараме тая дупка някъде по южните гръцки острови, може и испански. Малко, месец преди дупката и месец след нея. Убеден сме, че там, под топлото южно слънце, ще я понесем по-леко. Но пусто да опустее, трябва да се руча. От там тръгват всичките ни проблеми – че трябва да се руча. А както знаете, на сухо трудно се преглъща. Та трябва и да се пийне нещо. Ето тия трите работи ни отнемат цялата жизнена енергия и затова гиберясваме. Ако се научим да живеем правилно, може да живеем вечно. Ама не може…

И като се обърна назад, какво да ви кажа… През половината живот градихме социализъм, през другата половина го събаряхме. Уж да построим демокрацията на негово място. И какво построихме?! Истинския комунизъм за другарите!

Всъщност, демокрацията е въпрос на конвенция. Като всичко в тоя живот. Днес, 28 години след промяната, мога да кажа като еднорога от „Алиса в огледалния свят“: „Е, сега, когато се видяхме един друг, ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе. Съгласна ли си?“ И Алиса се съгласи. Но Алиса е малко момиченце, на седем години и шест месеца. А ние вече сме на… Всъщност, това не е ваша работа на колко сме. Вие ще гледате духа!

Ох, ама той и духът не е вечен. И той се омаломощава. Един приятел ми написа пожелание и добави: „И, ако спреш да пишеш, да знаеш, че при нас, хамалите, винаги има място за теб…“ И се замислих. Тъй, де, ние и сега това правим. Местим едни камъни насам-натам… Ама нали знаете, че от преместването работите не се променят.

Хамалин само в краен случай. Засега съм си намерил друга работа. Шотландската компания Grant`s търси трима ценители на качествено уиски, за да ги назначи за посланици по света. Работата им е направо мечта – ще летят по света, ще представят различните марки, ще пият и ще призовават останалите да правят същото. И за тоя кеф ще получават заплата, от която няма да се налага да отделят половината за пиене. Мисля да кандидатствам. Дано само образованието да не ми препятства. Щото има някакво предубеждение, че интелигентността пречи на консумацията. Но лично ние не сме забелязал. И в университета сме работил, и в една камара редакции, ватенките имат много да учат…

Както и да е. Празници, празници, ама да си погледнем и Делниците. Да видим какво е станало из родината и дали изобщо е станало.

Първо Валери Симеонов. Моля ви, не му викайте виц-президент. Верно, смешен е, но е и прав. Библията почва малко грешно. В смисъл, не почва от самото начало. Защото баш в началото: И беше Тишина! И после идват другите работи…

Това, което прави, е напълно прогресивно и европейско. Ние сме на мнение, че трябва да се разшири още обхватът. Щото на курорт сме седмица-две, а дома сме си през цялото време. От 1-ви септември влиза в сила директива на ЕС, която забранява прахосмукачките над 900 вата, по-точно всички прахосмукачки, които вдигат повече от 80 децибела. Още на 2-и септември в 00.01 часа съм на вратата на комшийката. Тя по това време обича да прахосмукачи. Щото през деня спи и прахосмукачката ѝ пречи. Тя нейната вие като вързана овчарка. Ще я сезирам, па да видим. Едва ли ще ми уважи протеста, но ако се намеси господин Симеонов, нещата със сигурност ще се променят. На Слънчака как се промениха? Или бъркам?

Като споменахме по-горе биографията на Христос, та се сетихме и за неръкотворния труд на Кристина Кръстева върху Борисов… Нали знаете, че на Христос му се губят 11-12 години. Никой не знае къде е бил през това време. По същия начин в биографията на Кристина се губи целият борчески период на Борисов. Няма го, няма СИК, няма Маджо, няма нелегални фабрики за цигари, няма унгарски период, нищо! От Магнаурската школа направо главен секретар.

Чудя се на съпрузите на журналистките с ресор МС как спят спокойно. Славата на Борисов в много отношения е измислена, обаче това, че е барлив, никой не е отрекъл досега. И не само съпрузите на красавиците трябва да се притесняват. В книгата си колегата Иван Бакалов разказа как Бойко рекъл веднъж пред приближените си: „С Х всеки може, ама да видиш с Y…” Където „Х” била „известна млада журналистка, а „Y” – също известна, но възпълна и много далеч от сексапила медийна шефка на средна възраст”. Ако премиерът верно е праснал тая медийна шефка, шапка му сваляме! Това се доближава до подвига на Хашим Тачи с Мадлин Олбрайт. Може би малко преувеличавам, но не много… Според Бакалов, Бойко имал поведението на нереализиран в младостта си бройкаджия.  И ние също сме склонен да се обединим около тази хипотеза.

Обаче, ако питаш репортерките, една нема да си признае. Веднъж седнахме да попием с колежки в една кръчма. Така се случи, че те бяха шест жени и само ние мъж. Но то мъж, дето си работил десет години бюро до бюро с него, не е точно мъж. И пийнаха те по две-три питиета и я подкараха по женски. Кои от колежките били спали с Началника. Едната вика: А, бе, той и при мен се опита, ама не му се отвори парашутът…“ Втората: „И при мен се натискаше, ама видя, че нема да стане…“ И третата така, и четвъртата… Слушах, слушах, пък накрая се изнервих. А, бе, дами, човек като ви слуша, началникът кара само на чи… чик-чирик… Беше много нетактично. Разбрах го по тишината, която настана. И оттогава не пия с жени. И изобщо братя, не ви трябва да сядате с жена, ако не възнамерявате да лягате.

Вторник, 15 август

От сайта “Отворен парламент” анализирали декларациите на депутатите и установили, че 112 от тях нямат нито лев в банкови сметки. Останалите 128 имали общо 29 711 590 лв. На човек се падали по 232 хил. лв. Обаче не им се падат, защото повече от половината от тия пари са се паднали на Пеефски – 16 377 112 лв. Като се извадят милионите на Вежди, Петър Кънев и още няколко по-дребни спестители, на останалите се падат средно по 30-40 хил. лева влог, което си е едно нищо. В Америка например тия ще са в Lower Middle Class. Даже и за там не знам дали ще им стигнат. Ако не вярвате, можете да идете калкулатора на Pew Research Center и лично да сметнете.

Но ние не сме учуден, че повечето са бедни на входа на НС. Нали затова влизат в политиката! Защото са бедни. И, за  да престанат да са бедни!

Много тъпо е направена системата. Замислете се само. Полицията кога хваща крадеца? Когато влиза в обекта или когато излиза с откраднатото? Така, де, не е ли така?!

Здравният министър проф. Николай Петров вика: „Въпросът с психичното здраве на нацията е много тревожен.“ Затова сега министерството се е заело на първо време поне да преброи и регистрира лудите. Щял да се създаде единен регистър, който да е в услуга на всички служби, защото, вика министърът, има случаи, в които такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели. Та, вика, най-важното в този регистър е той да каже къде са тези хора в момента.

Дано ги издири регистърът всичките, ама не вярваме. Някои от тях са се маскирали като депутати, като министри, управляват държавата! Мога и имена да посоча, но не ми се разкарва до ДАНС.

Та нема да казваме кой е болен и от какво е болен. Обърнете внимание на снимката на Тома Биков. И не бързайте да го обвинявате, че е натегач, което, разбира се не е лъжа. Но друго е по-важно – това е дължимо поведение в партията. Доста хора разправят били изгорели, щото нямали на видно място лика на вожда! Това си е направо култ към личността, ако че то каква личност е това…

Пък във Враца, какво нещо е сиромашията (!), крадец влязъл в апартамента на едни хора. Повъртял се, повъртял се, но това, дето го търсил, те го били търсили много пъти вече, та и да го е имало, вече го нямало. И той, за да не е капо, откачил алуминиевата врата на банята. Но понеже, нали, с цяла врата се бяга трудно, та полицията го заловила. Пък в София хванали друг бандит, който откраднал очила с голям диоптър. Представяте ли си? Да влезе некой дома ви и да ви открадне очилата за четене! Накъде отива тоя свят?!

Сряда, 16 август

Министерство на труда и социалната политика предприема мерки срещу записаните на борсата безработни, които отказват работа. Щом е здрав и откаже работа, нанай си помощи. Министър Бисер Петков вика, че в момента безработицата била най-ниска от кризата през 2008 г. насам, но те били решени тотално да я ликвидират. Затова имало и специални мерки спрямо 12-те хил. безработни с ниска степен на образование. (Евфемистично описание на циганите!)

Точно както каза премиерът: Няма работа само за който не иска да работи. Ами като не иска… Така, де, има си начини.

На 8 август 1946 г. XXVI ОНС приема Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите, който, видимо е заимстван от Хитлер. По силата на този закон (Чл. 1.), „всички работоспособни български поданици от двата пола, навършили 16-годишна възраст и не по-стари от 50, а за жените 45 г., които са се отдали на безделие, празноскитане или прекарват голяма част от времето си в питейни заведения, кафенета, барове, сладкарници и др. подобни, се мобилизират за задължителен обществен труд.“ Първо за 6 м., а, ако не си вземат бележка, може и да повторят. Това време не им се заплаща и не се брои за трудов стаж. Та ако на някой път, жп линия, канал, язовир, стадион и т.н. видите плоча, на която пише, че обектът е построен с „доброволен труд на населението“, да знаете, че не е бил баш доброволен. От тогава е останал изразът: „доброволно и по препоръка на народната милиция“.

През 1947 г. към закона е добавен и член за циганите, „за да бъдат приучени към полезен труд и за да се премахне у тях привичката към просия”. По това време шеф на МВР е Антон Югов. Той изпраща инструкция до регионалните звена на милицията и до кметовете, с която изисква в списъците с безделниците да бъдат добавени и хомосексуалните.

С един такъв закон ще решим тия два важни проблема пред обществото ни. И много българи ще го приветстват. Па ако се разшири действието му и се обхванат и пенсиите… Така, де, не може един да храни трима, двама от които по цял ден пият кафе, а третият припка от промоция на промоция!

Кореспондентът ни за Южна Италия Румен Михайлов съобщава, че тамошната полиция предупреждавала туристите да си носят магнити. Защото това бил най-лесният и бърз начин да се разпознават истинските монети евро от фалшивите. Ако лепи, е евро, ако не лепи – менте. Точно както нашите цигани сортират металите: лепи ли – джилязо, не лепи ли – бакър. Изобщо Европа стана една голяма циганска махала. Ама не ми се почва тая тема, че е много дълга и тъжна.

Агенция „Монитор“ цитира агенция “Барометър България”: „Одобрението към кабинета скочи със 7%.“ Нарича се пране на новини. Всъщност, то новина няма, щото си е чиста лъжа. 42% от анкетираните били заявили, че одобряват дейността на правителството на ОПГ. А Борисов бил с най-висок рейтинг сред министрите.

Много интересна агенция е “Барометър България”.  Регистрирана е с капитал от 100 лв., като шефът ѝ, некой си Николай Николов, е внесъл 60 лв. и държи мажоритарния дял. И методиките им са много интересни, ако и да не са признати от социологическата наука. Слагат няколко урни на централни места в големите градове и който обича отговаря. Въпросите са леко сугестивни: „Одобрявате ли дейността на правителството на Борисов?“ Истинските социолози питат по малко по различен начин: „Одобрявате ли или не одобрявате…“ А гражданите, които не пожелаят да отговорят на анкетата, автоматично се записват в графа „Няма да гласувам.“

Наистина интересна методика. Която е съобразена с това, че ГЕРБ са рекламодател на “Барометър България”. Щото те са по-скоро маркетингова агенция, социологията им е факултативно занимание.

И всички медии на Пеефски цитират с удоволствие. Нека си разправя Борисов, че червените искали да му пришият Шиши. То така става! Каквото сам си пришишишиш, никой не може да ти го пришишиши.

Ама не му вървят вестниците на медийния империалист. „Стандарт“ например. Дали покрай годишнината изпиха парите или по други причини, но пети ден сайтът им не се обновява. Вероятно са икономисали една щатна бройка. Интересно дали колегите в „Стандарт“ са съгласни с премиера, че няма безработица?

Не ми се мисли какво ще се случи с българския печат и изобщо с българските медии, ако, да не дава Господ, нещо се случи на г-н Пеефски, нещо необратимо. Ще завлече със себе си целия информационен поток…

Четвъртък, 17 август

По данни на БНБ за първата половина на годината в страната са влезли само 405 млн. евро чужди инвестиции и то половината от тях са заеми от майчинските компании и реинвестирани печалби. Ако ги направим милиард до края на годината, с Бога сме вечеряли! Лани по същото време сме имали 760 млн. евро инвестиции. Което пак е мизерия, но е двойно в сравнение със сега.

Та не е нужно да се напъваме и да даваме оценки на управлението. Чуждите инвеститори ги правят ката ден. И българските също. Според БНБ през 2016 г. преките български инвестиции навън са 140 млн. евро в сравнение с 96 млн. през 2015.

Почнат ли да те заобикалят парите, работата е в киреча. Щото парите са умни за разлика от хората.

А че има много прости сред хората и особено сред българите, нема що да се убеждаваме. Дарик съобщи за фен на Борисов, който си татуирал лика му на крака си. Не, няма да ги победим, не и по демократичен път. Много са и са много прости. А демокрацията, както знаете, брои, не оценява.

Да си татуира на другия крак Нинова. И ще стане като във вица – на единия Борисов, на другия Нинова, а между тях… страшната действителност.

„После“ на „Сега“: „По-нататък в същия вестник („24 часа“ – Т.Ф.) има и възхвала на първите му сто дни – от авторката на “Бойко, който винаги се завръща”… Което ни подсказва нов псевдоним за този велик държавен мъж: дитиРамбо – красиво е, не ли :)“

Не, некрасиво е. Някои казват, че подражанието е най-висшата форма на ласкателство, но, ако си вадиш хляба с измисляне на простотии, не ти е точно до ласкателство. Още повече пък рецидивиращо ласкателство! Нали сте забелязали, че те на Цветанов отдавна не викат другояче, освен Цецерон? Но нищо, няма да им се сърдим. Ако, че винаги честно и почтено сме ги цитирал. Но ще обърнем шумката. Ще минем на принципа на Сенека: „Всичко добре казано смятам за свое”. Отсега нататък, когато си харесаме нещо в техния лист, ще си го вземаме и ползваме като наше си. Така ще е справедливо, не ли? Да!

Сигурно ще си помислите, че сме много дребнав. Но нямате представа колко трудно се измислят простотии. С умните работи е някак си по-лесно.

Петък, 18 август

В. „Сега“ коментира: „Дори и симулации на е-вот няма… Засега всичко остава на хартия и навява съмнения, че по-далеч няма и да стигнем.“ (Така се прави!)

Нищо, може пък да е за добро. Изостаналите обикновено се връщат най-малко, когато се окаже, че пътят е сбъркан.

На 30 април Естония пое председателството на Съвета на ЕС. Както знаете, това е страната, която има изключителни постижения в електронното управление. Там през 2005 г. за пръв път в света се въведе електронното гласуване. Всеки трети естонец вече гласува онлайн. Обаче в речта си на тържеството по повод поемането на председателството, което се състоя в стара електроцентрала в столицата Талин (а не в ремонтиран за десетки милиони дворец!) президентката Керсти Калюлайд каза: „За въвеждането на електронното управление не са необходими най-нови технологии, а трябва електронна култура. Държавите, които са в началото на този път, е добре да оставят изборите по електронен път за по-нататък.“

Та дайте да бързаме бавно. Казвам ви го като привърженик на електронното гласуване.

Като споменахме милионите за НДК, та да добавим. Ръководството на двореца обявило спешна обществена поръчка за близо 10 млн. лв. Новият шеф Ангел Митев се възползвал от възможността в ЗОП при “изключителни обстоятелства” поръчката да се възлага чрез процедура на договаряне без обявление. Щото, нали, председателството чука на вратата. И се паднало пак на “Галчев инженеринг”, която „спечели“ поръчката за цялостния ремонт на двореца с малко помощ от Боршош. Просто Миро беше посочил кой трябва да спечели, нищо повече. И какво излиза сега? Бадева си отиде Боршош,  мърцина падна така да се каже. Корупционната система вече се е автоматизирала до степен да не зависи от хората.

Премиерът се е обадил на гражданина Васил Коцев. Тоя, дето ГДБОП го привика, за да обясни наистина ли е възнамерявал да трепе премиера. И много странно. Борисов не му казал: „Ще те намеря… Много плакаха вече…“ Не, поговорили си приятелски, Борисов дори се извинил за дръвниците в ГДБОП, дето не знаят как да приласкаят враговете. И така от вчера и премиерът Борисов, и Васил Коцев имат по един приятел повече. Така трябва.

 

P.S. Благодаря още веднъж за пожеланията. Вие сте моята Читадела и вашите пожелания са най-добрият подарък за рождения ми ден! Хубаво е човек да получава подаръци за рожден ден. Но, дето казваше Хъмпти-Дъмпти, по-добре е да получаваш подаръци за нерожден ден. Щото в годината има само един рожден ден и 364 нерождени. Разбирате ли?

Разбира се, че разбирате.

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (14-18 август)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top