Статии

Из делниците на един луд (28 август – 1 септември)

Понеделник, 28 август

Прокуратурата предаде на съд бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и издателя-бизнесмен Иво Прокопиев за ощетяване на държавата при продажбата на остатъчните 33% в “ЕВН България”.

Нищо няма да излезе от тая работа. Законът има два ръба – вътрешен и външен. Тарикатите вървят по вътрешния. И правят някои лоши работи, които обаче не са подсъдни.

Та мисля, че от това дело ще има само репутационни щети. Които едва ли ще са големи, защото на малките работи не могат да се нанесат големи щети.

Не разбрах Дянков ли е бил оня финансов министър, който е получавал по 100 хил. долара месечно, за да не тормози Пеефски. Сега ще си ги изплаща! Ще има „Цункай Джиджи…“

Г-н Цацаров, г-н главен прокурор, моля да престанете да се занимавате с глупости и да се заемете с реалните проблеми, които интересуват хората, като например врачките, хороскопите, времето най-вече. Знаем ли какво ще бъде времето утре? И защо не знаем? Докога тия шарлатани ще ни обещават слънце, а ще идва дъжд? На това ограбване на мечтите и надеждите на обикновените хора трябва да се сложи край! И понеже съм убеден, че ще се измъкнете с обяснение, че не е ваша работа, веднага ще дам пример с Матушката. Там прокуратурата поиска да бъдат отстранени неточностите в прогнозите на синоптиците и препоръча на  ресорното министерството да засили контрола върху дейността им. Тамошните хептен се оляха, проспаха цял ураган в Москва.

Между другото, изследване на фонда “Обществено мнение” показва, че 53% от руснаците са идиоти в древногръцкия смисъл на думата. Някои твърдят, че не само в древногръцкия, но ние не сме от тях. Та тия 53% изобщо не се интересували от политика. Останалите 42% били патриоти и се интересували главно от отношенията с Украйна и събитията в Донбас. Което обяснява защо Путин може да си прави каквото си иска. При това положение, няма друго положение: Путин- Медведев, Медведев – Путин… Додето некой от тях гушне босилека.

От няколко месеца плеймейтката Светлана Василева се залюбила със сина на Гущеров, ако го помните. Един от бизнесмените от първата червена вълна, който направи онези кинти, които Талеб нарича „пари тип е..л съм ви“, които му дадоха възможност да се оттегли от политическия и обществен живот и спокойно да се отдаде на научна дейност. И да може да си позволи да финансира сексуалните авантюри на сина си Християн. Та Светлана, която явно не си е взела поука от съдбата на Мара Отварачката, се размечтала за брак: „Ако Христиан ми предложи брак, съм готова да приема… Тази година ще стана на 30 и мисля, че ми е време да създам семейство и да имам деца, да му родя не един, а двама наследници.”

Жената е зажадняла за семейство, за дом, за деца… Имаше един такъв действителен случай на село. Една булка в първата брачна нощ рипнала в 5 часа и почнала да мете двора. Свекърът се опитал да й обясни, че първата брачна нощ е за милувки, за прегръдки, за секс. А тя му рекла: “Ох, тате, от секс до гуша ми е дошло. Къщна работа ми дай, къщна…”

Не казваме нищо, да не си помислите нещо! Не, ние сме почитател на Волтер и знаем: „Онези жени, които понякога хората наричат безчестни, почти винаги имат достойнствата на най-честните мъже.“

Понеже некои много се заикват по визията на Мелания и я сравняват с нашето Деси, за да ни уязвят, та вижте как се появила в Тексас по време на наводненията.

Помните ли как, когато Емел Етем се появи с лачени ботуши, бяла ризка, разкопчана до трето копче, и къса поличка при наводнените в Цар Асен, медиите я направиха на трътка?! Но тамошните медии се изказаха много умерено и по-скоро я възпитават и напътстват, отколкото да я критикуват. Елизабет Бруинг от „Вашингтон пост“ написа: „Melania’s shoes are impressive but perhaps not what I would wear to a city submerged in floodwaters.”

Имаме много да учим.

Вторник, 29 август

Тази седмица ще се караме за черно-белите и цветните учебници. Фейсбук ври и кипи. И дали щото се случи баш на Секновение, но повечето граждани не се задоволяват с по-малко от главите на МОНтаджиите! Смърт! Напалм!

В европейската история е имало периоди, когато всички болести са се лекували с пускане на кръв. А по-късно се добавила и клизмата. Същите мерки се прилагали и за лекуване на обществото. Времената обаче са други. Варварско е да призоваваме да се лее кръв. Е, ако се вземе решение да се направят по една-две клизми  на некои лица, няма да възразим.

Но пък, като се замисля, животът на бедните не е ли черно-бял? Кой беден може да си позволи цветен живот? И защо да лъжем децата? Вече и научно е доказано, че бедността се предава по наследство!

И, освен това, не видях да пише, че бедните нямат право да си купят цветни учебници. И богатите на свой ред могат да икономисат някой лев, като купят черно-бели. И като крайно ще видите, че фукарията ще закупи цветните, бас слагам.

Актьорът Владимир Пенев отказал да се включи във „ВИП Брадър“, въпреки, че му било отправено финансово предложение, на което трудно се устоява: „Аз съм достоен човек и искам да си прекарам живота достойно. За мен думите чест и достойнство означават нещо. Виждам, че за хората навън те не означават нищо. По простата причина, че за съжаление това, сред което живеем, няма никаква памет. То не помни нищо.“

Пък един, който обича да казва, че, ако оная ни работа била къса като паметта ни, отдавна сме щели да изчезнем като нация, приел и наесен ще се лигави със Сашка Васева, Майра Хилс (каката с най-големите тикви), фолкаджийката Емануела, Николета Лозанова, вратарчето Ники Михайлов, малолетната Сузанита и други вицове, пардон, випове.

Казано е:  Достойнството не могат да ти го отнемат, него сам си го даваш. По-точно продаваш…

Ех, Македонски, Македонски, що не умря при Гредетин…

Шефът на НИМ Божигаф Димитров решил да премести параклиса “Св. Петър и Павел” от драгоманското село Беренде в музея, тъй като се рушал, а в него имало ценни стенописи на цар Иван Асен II от XIII в. От в. „Дневник“ го попитали дали не се страхува, че така ще разруши ценния паметник. На което той любезно отговорил: “Айде, опитвам се, ваш’та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение… ” И не пропуснал покрай това да комплиментира приятелите си Ивайло Дичев и Манол Глишев с изрази като „полуграмотни същества“.

Много прост човек, обективно прост! Див селянин. Брилянтно доказателство, че национализацията на едрата умствена собственост, за която пишеше бай Мирон, вече се е състояла! Умствените кулаци са натикани в кьошето, нямат думата! Сега тече масовата приватизация на дребната собственост. След нея всички ще заприличаме на Бойко и Цецо. И най-тъжното е, че за една голяма част от българите това ще е израстване.

 

Много тъжна вест за набор 55 и околните набори! Починала е Мирей Дарк, киноикона и сексимвол на няколко поколения.

В казармата имахме един интелигент от Панагюрище, много се интересуваше от кино. Та си беше татуирал на лявата ръка (беше левичар) „Мирей“. И не беше единственият, който я обичаше по този полуплатоничен начин. Не знам дали хубавите жени си дават сметка, но заради Мирей специално, да не кажа голяма дума, но една малка нация е отишла на вятъра… По времето, когато отбивахме военната си служба, само Маргито Хранова ѝ съперничеше донякъде. Като изгасяха лампите в помещението и от всяко второ легло се чуваше: „Лека нощ, лека нощ, но за мен не е лека тя…“

Сряда, 30 август

По телевизора показват как се харчат парите от европрограмите. Ами, меко казано, неправилно се харчат. А с малко повече кураж можем да кажем, че се харчат престъпно. В кърджалийското село Брезен, където доизживяват стотина старци, направили фитнес на открито в двора на училището. То училището отдавна е затворено по липса на деца, но това е дори по-добре, защото няма да се пречкат на спортуващите пенсии. Селяните, най-младият от които бил на 60 г., са много доволни от придобивката. Само един кусур намират – нямало пейка до уредите, та да седнат и да им се любуват.

Снимка OFFNews.

Областният управител на Кърджали Чанев вика, че селяните имали нужда от канализация, а не от фитнес. Според мен и от канализация толкова имат нужда. Могат ли стотина старци да натоварят цяла канализация? Не могат!

Семейство търновци на около  40 г. седнали да се почерпят, както правят всички почтени български семейства, но за беда се скарали. И легнали да се сдобряват. Обаче като се съблекли, госпожата забелязала, че мискининът имал морава смучка в близост до ствола, която, тя била сигурна, не била нейно дело. И, естествено, се разярила. И с орловия си маникюр му  раздрала перинеума и скротума. И му обелила яйцата дето се вика.

Каква трагедия. Да ти разпори и перинеума, и мъдната торбичка и всичко… Нали знаете какво е перинеум. Аз от музиката съм го научил. Един колега, виден политолог, голям почитател на руските градски песни, често пееше една, от която сме запомнил само тоя куплет:

Опа! Оппа!

Сошлись пизда и жопа!

-Этого не может быть!

Промежуток должен быть…

Та предполагам, че точно тоя промеждутък се нарича перинеум.

Какво ли няма по света…

Четвъртък, 31 август

В. „Сега“: „Полиция и прокуратура уверяват, че няма нови “Нагли”.

Главният секретар на МВР Младен Маринов, който без преувеличение може да бъде наречен най-талантливият ученик на Цецерон, вика: „Нямаме информация за структурирана, действаща група. Както виждате, няма и проявления в пространството…”

Струва ни се, и целият Философски факултет на СУ ще се съгласи с нас, че г-н Маринов съвсем необосновано разкъсва пространствено-времевия континуум. Няма как да има проявление във времето, без да има проявление в пространството. А, че имаше проявление във времето, съобщиха всички медии: 30 август, към 10 часа сутринта е отвлечен сина на собственика на автокъща “Софавто” Тони Златков.

Но по принцип Маринов е прав. Тия не са „Нагли“. Тия засега са само „Нахални“. Все пак им е сефте. За да станат нагли, трябва да отвлекат баре 10 души, да режат пръсти, да вземат откупи…

Сдружение “Азбукари“ предлага да се избере лице на българското председателство – личност, “направила много за доброто бъдеще на България“. И за късмет имали такава личност под ръка – тв водеща Цвета Кирилова –  изявен общественик, журналист и хуманист. Обаче от ГД „БОЕЦ“ входирали в НС контрапредложение. След като трябва да е личност, допринесла много за бъдещето на България, това несъмнено трябва да е Пеефски. Бойците се възползвали от това, че изискуемият се принос е аксеологически неутрален, никъде не се посочва дали трябва да е положителен или отрицателен. Номиниращите посочват, че Пеефски е автор и вдъхновител на най-успешният управленски модел в България – модела “КОЙ”, отбелязват огромния му принос в развитието на гражданското общество (главен вдъхновител на протестите през 2013 г.), а също и широките му международни контакти (Турция, Сирия, С. Арабия, Судан, Дубай и др.), изрично посочват чистото му минало и настояще, сертифицирано в множество проверки на прокуратурата.

Да, трябва да покажем на света какво имаме, не можем да скромничим. Още повече, че светът се досеща. И в САЩ се досещат, и в Германия, и в Интерпол, турското разузнаване има цял ферман… Единственото ни съмнение е дали точно за лице трябва да го изберем. Които ни четат от началото знаят, че ние отдавна го имаме това съмнение, още от 2007 г. Тогава писахме, че лицето изглежда като правено в час по трудово. С което искахме да кажем, че има, по израза на нашата ФБ-приятелка Мария Пеева, малко нещо „противозачатъчна външност“.

Та, ако ще го предлагаме за лице, трябва да го правим отново, ако ме разбирате. Но едва ли ще ме разберете. Това е прекалено суфистицирано и трябва да обясня. Една приятелка ми каза, че на хинди никога не се споменавала майката на лицето, тя е свещена и не се намесва в тия работи. В такива случай използвали един майконеутрален израз: Ша та правя наново!

Вчера писахме за архиподлеците от Атака, които поискали от президента да се преименува в. Мусала на Св. Иван Рилски. Щото името Мусала било от турско-арабски произход. Същите атакисти, които предложиха човека на Пеевски Караниколов за министър.

Лицемери! За Пеефски могат да се кажат много работи, но поне не е двуличник като атакистите. При него проблемът, както казахме, е с единственото му лице…

Тоя Караниколов е най-доброто доказателство за това, което ви разправям от много време. Че Пеевски преминава от представителна към пряка демокрация.

Г-н министърът вика, че основната цел на одържавяването на „Дунарит“ била заводът да бъде спасен и работните места запазени. И така ще стане. Държавата ще го купи, ще го даде на Караниколов да го управлява, а той ще го предостави на Пеефски за спасяване… И Пеевски ще го спасява на входа, като му подава скъпи материали и на изхода, като му изкупува продукцията евтино. Повтаря се историята на Илия Павлов и Мултигруп. Не сме против, стига да се повтори до края.

Самият Пеефски заяви, че не е имал, няма и няма да има интереси в оръжейната индустрия. И на нас много ни се искаше да му повярваме, но нямахме желание…

Знаете ли колко тежи сламката, която пречупва гръбнака на камилата? 9 грама! Е, има и по-тежки, но се смята, че 9 грама са напълно достатъчно, ако са адресирани точно.

Петък, 1 септември

На откриването на новия парламентарен сезон лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви приоритетите на партията: „Да се бори срещу бедността, неграмотността и лошия здравен статус на българите чрез политики на образование, икономика и борба срещу паралелната държава.“

Щеше ми се да чуя Нинова най-после да ѝ каже името на тая паралелна държава. Така, де, не е ли така? Ако я е страх, да го каже завоалирано. Например: „Паралелната държава е БПЦ!“ И всички ще си помислят, че има предвид Българска православна църква, а не Борисов, Пеефски и Цацаров. Може и ЦКБ или ПЦБ, както ѝ се харесва. Към момента това са трите ипостаси на паралелната държава. Ипостасите, грубо казано, са трите лица на Бога – Отца и Сина и Светия дух. Но в нашия случай не е много ясно кой баща, кой син и кой ще го духа…

Драснахме вчера два реда във Фейсбук за черно-белите и цветните учебници. Опитахме се да обясним, че двата вида учебници не създават неравенството, а само регистрират наличието му. За създаването му трябва да се питат политиците от всички цветове и разцветки, които 27 г. ни пробутват черно-бялото равенство и тайно живеят цветно. И между другото споменахме пенсиите, на които утре, в името на равенството естествено, могат да им скрият евтиното кисело мляко. Та по повод на това една госпожа ни нарекла „популярен и четен доктор и изумително ограничен мироглед…“ Ще се стараем, госпожа, да го разширим. Четем много, но явно не е достатъчно. Или пък не е въпрос на четене, знае ли човек… Пък друга госпожа ни обвинила в далеч по-тежък грях – омраза към пенсиите! Нас, дето лягаме и ставаме с мисълта за техния черно-бял живот! „Г-н Филипов, “евтиното” кисело мляко струва над 1 лв. кофичката, горе-долу толкова струва и “евтиният” хляб. Вместо да размахвате сърпове и чукове, направете една проста сметка каква част от мизерната си пенсия трябва да отдели така искрено мразената от Вас “пенсия”, за да яде само хляб и кисело мляко.“

Смятал сме го, госпожа, много пъти сме го смятал. Януари, март, май, юли, август, октомври и декември по 93 лв. (1 хляб и две млека, надяваме се, че не лапате по два хляба дневно!) Април, юни, септември и ноември по 90 и февруари – 84 при редовен и 87 при високосен. И други са го смятали. Зер случайно пенсиите ви са на „валутен борд“, вързан с котировките на киселото мляко?

За ограничения мироглед не се обиждаме. В края на краищата всеки съди за мирогледа на другите според собствения си мироглед и това е справедливо. Но дето уж искрено сме мразел пенсиите, направо ни потисна.

По принцип рядко споделяме какво ни пишат благодарните читатели, но този път сме предизвикан. Ето едно писмо точно по темата:

„Здравейте, Д-р Филипов! Позволих си да Ви изпратя един чат с 87-годишната ми майка Мария Аврамова, която Ви е голям почитател! Пратих и линк към последната Ви статия “Ало пенсиите!” в Редута!

С уважение, Кирил Аврамов

Ето и въпросния разговор. (Моля г-н Аврамов да удостовери собственоръчно истинността на горното!)

Та никога не ви е мразел докторът. Ако понякога си е позволявал да осмива някои ваши… Щях да кажа пороци, но пороците са скъпи работи и вие не можете да си ги позволите. Та иронизираме понякога слабостите ви, но то е само, за да ви направим по-добри. Както казваше незабравимият Карл Маркс, човечеството се разделя с пороците си като им се смее. И, когато дойдем във вашия анклав, което ще стане още през този век, да заварим една по-приятна обстановка.

Борисов, който явно по цял ден причаква общественото мнение във Фейсбук, като видял каква пернишка драма се заформя с учебниците и не чакал повече. Нема после, нема утре – веднага: „Казах на министъра: Спираш в най-големия град и даваш пресконференция, че ги спираме!”

И друг път сме писал, че Борисов ще даде силен тласък в развитието на гражданското общество. Народът бавно и полека се учи, че като протестира, нещо постига. Много демократи се изредиха да ни управляват, но накрая един милиционер с тоталитарен рефлекс ще даде такъв тласък на гражданското общество, че и Костов да се върне, ще трябва да се съобразява с него. Историята обича да си прави такива иронии.

Е, ще кажете, седем години вече е на власт, а още няма гражданско общество. Да, така е. Борисов си изпълни неговата част от сделката. Няма нещо, на което да се възпротивили трима души и той да не го е отменил. А това, че няма достатъчно граждани за цяло общество, не е негов проблем.

Понеже по-горе казахме, че доста четем. Ето, вчера си препрочетохме набързо „Вълшебникът от ОЗ“. И си припомнихме нещо, което звучи гаче Франк Баум го е писал миналия четвъртък и точно за нас:

„Сега Плашилото бе господар на Изумрудения град и въпреки, че не беше вълшебник, народът се гордееше с него. „Защото, казваха те, няма друг град в света, който да се управлява от чучело.“ И доколкото им беше известно, бяха съвсем прави…“

А Плашилото през това време си мисли:

„Няма от какво да се оплакваме, тъй като този дворец и Изумрудения град са наши. Можем да правим каквото си искаме. Като си спомня, че до неотдавна стърчах на един кол в житната нива, а сега съм владетел на този прекрасен град, съм напълно доволен от съдбата си.“

С една дума идилия!

To be continued

 

Из делниците на един луд (28 август – 1 септември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top