Статии

Из делниците на един луд (30 януари – 3 февруари)

Понеделник, 30 януари

„Галъп“ проявява нетърпение в очакването на „нашите“. Вчера оповести телефонен сондаж, според който преднината на ГЕРБ пред БСП се е стопила и социалистите дори имат минимален превес от 1% – 28.7% на 27.6%.

Който не разбира, тука се спира. 1% в телефонен сондаж.

Малко са им дали. Аз ако бех, щях да задължа анкетьорите да се обаждат между 10 и 16 часа само на стационарни телефони. Да набарам аз бабичките сами дома, да ги нема младите да ги отклоняват от правия път, па ела гледай к’ви проценти ще им изкарам! Ама те Райчевите не са по-глупави от мен, та може и те така да са направили.

„Служебният здравен министър Илко Семерджиев има желание да поръча ваксини за три години напред, въпреки че мандатът му ще продължи няколко месеца“, съобщава „Сега“. Ама нека, бе! Ако са му чисти намеренията, да ги поръча. Щото след изборите ще вземе да се върне Пепи Белото и пак ще стане некой сакатлък. Па и да не е Пепи, и червените не са кът откъде такива кадри.

Шефът на ДФ „Земеделие“ Порожанов подаде оставка. Проф. Бозуков едва прекрачил прага на министерството и му пратил хабер да освободи поста. Дал му срок 1 час и той го спазил. “Причината, обясни проф. Бозуков, е назряло обществено недоверие към ДФ “Земеделие”.

Назряло, даже бих казал презряло. Само скандалът с програмата “Училищен плод” стигаше, за да бъдат изритани и Порожанов, и Танева. Разни приятелски фирми продавали на училищата плодове на антикварни цени: ябълки от 0.98 лв. на пазарите, в училището стават по 4.54 лв., сок от моркови от 1 лв. на 6.46 лв., сиренето – от 5.30 лв. на 12 лв. И помните ли как се оправдаха тогава Танева и Порожанов? Така било от 2010 г.

Един час ли? Ние ако бяхме, щяхме да го уволним за 10 минути. Правил сме го, та знаем, че е възможно. Всъщност, ние го направихме съвсем научно. Пратихме домакина с един хронометър да засече за колко време се излиза от сградата с умерен ход. Все пак да запазим достойнството на човека. Установи се, че са необходими 9 мин., но ние ги закръглихме, не сме за една минута…

В. „168 часа“ публикува част от лекция на Наталия Кобилкина: „Мили жени, няма за кога да се пазите, вагината остарява!

Стига с романтичните филми в главите ви! Не отписвайте секса от първата среща, не го смятайте за нещо лошо. Мили жени, няма за кога да се пазите! Лицето остарява, вагината остарява… Няма време! Има ли мъж, бягай да правиш секс…“

Не е некоя новина. Навремето Бат’ Ванчо викаше: „Ядеш, не ядеш, на зъбите времето минава.“ Е, той не го казваше за зъбите, но ми е неудобно да го цитирам дословно. Както и да е, хубаво е тия извечни истини да се повтарят от време на време, за да се насърчават жените. Те си мислят, че ако предадат крепостта веднага, ще ги вземат за леки. Не знам, но май е по-сложно. Джей Лено каза веднъж, че статистиката показвала, че над 76% от мъжете не биха погледнали сериозно на жена, която прави секс с тях още на първата среща. В същото време обаче тези 76% твърдели, че биха погледнали много сериозно на втора среща с такава жена. Тъй че не е еднозначно.

Да повторим, с цел затвърдяване, думите на видният сексолог  д-р Алекс Комфърт, един от идеолозите на сексуалната революция: „Може в крайна сметка да осъзнаем, че целомъдрието не е по-голяма добродетел от недохранването.” Може да излезе дори, че целомъдрието е сексуално отклонение. Помислете и ще видите, че съм прав.

Слави Трифонов дал ултиматум на новия парламент за два месеца да приеме мажоритарния вот, да намали субсидията на 1 лв. и да се саморазпусне. Иначе отивал пред парламента да си търси гражданските права. Но отивал сам, даже и без Сиромахов. Във ФБ прочетох, че от екипа се страхували, че бил решен да се самозапали.

Структурите на БСП по места не са съгласни с предложението на Нинова депутатстването в БСП да бъде ограничено до три мандата. Подозират я, че цели да разчисти вътрешно партийната опозиция. От Кула например писали на ръководството: “Предложението за мандатност е апаратна лудост…” Пък други организации били още по-революционни: „Старците да си ходят, а млади милионерчета ще стоят, така ли?” И напук на Нинова структурите си издигали Янааки, Михал Миков, от Пловдив Гергов, от Варна Гуцанов…

Винаги ми е било трудно да реша дали висшето ръководство на тази партия е по-ретроградно или средния ешелон. Засега се предпазвам да го мисля за електората им.

Вторник, 31 януари

Политологът Антон Тодоров вика, че начело на държавата ни стои „бавноразвиващ се професор“, човек с умствена ретардация, казано по народному. Всъщност, това го твърдял самият проф. Герджиков в автобиографична си книга „Аз не бях политик”. Там на стр.39-42 споделял, че родителите му се притеснявали от неразвитието му и го водили по лекари и лечители. Петър Димков му предписал специална глина, която да му слагат на главата с цел поумняване. Стринка му Славка, която преподавала в училище за бавноразвиващи се, окуражавала майка му и татко му, че много от завършващите тези училища все пак си намирали работа и не било чак толкова страшно. „В крайна сметка, рекла стринка Славка, не е речено, че Огнянчо трябва да стане професор.”

Чудя му се на Герджиков защо споделя такива интимни работи. Дето беше рекъл някой, човек не бива да е чак толкова откровен освен ако не е глупав. А той не изглежда глупав… Макар че пък, ако си бил висш функционер на една партия, която те е издигнала до председател на НС, и твърдиш, че не си бил политик, то или си глупав или нахален.

Ало, пенсиите, излизате на мода! Честно, не ви бъзикам. Иван Нейков вика: „Възрастните хора са капитал, а не бреме.“

Капитал, разбирате ли! Досега бяхте тотална щета, нямаха ви за пет стотинки!

„В продължение на десетилетия в обществото се насажда представата, че пенсионерите са аутсайдери. Категоричната тенденция е в следващите 50 г. българският пазар на труда да работи с все по-голям дял възрастни хора. Това означава много бързо да започнем да адаптираме цялата правна рамка към този феномен. Важно е за възрастните работници например да имат по-голяма от 30 минути обедна почивка.“

Напълно вярно. За 30 мин. една пенсия не може само ченето да си намести, камо ли да обядва.

Работодателите, вика Нейков, почват да разбират, че възрастният е добър работник, по-дисциплиниран, по-лоялен. „Тезата, че тези хора са по-болни, не се подкрепя от статистиката.“

Така си е. В Италия през средните векове застрахователите вземали еднакви пари и на мъжете на 20 г., и на тези над 50. Смятало се, че след като един мъж мине 40-те, еле па 50-те, той е доказал, че животът не може да му се опре. (Това съм ви го казвал, но на моята възраст ми е приятно да го чуя отново.)  За 60-годишните да не говорим, те са направо герои в мирно време. Тях даже и СПИН не ги лови? Лично ние не преставаме да се възхищаваме на тази изключителна порода: почти не ядат, даянят и на студ и на жега, не ползват никакви лекарства освен липов чай и компрес от лайкучка, с един балтон карат 30 сезона…

Обаче възхищението на Нейков ни изненада. Не сме забравил, че той беше социален министър по времето на пенсиомразеца Костов. И сега такова уважение към пенсиите. Вероятно се дължи на факта, че и той е на път да се присъедини към многобройната им общност. По себе си съдя. Ако сравните това, което сме писал през 2002 г., с това, което пишем днес, няма как да не забележите, колко по-толерантен сме станал спрямо представителите на последната възраст. Както и да е. Нейков твърди, че пенсиите са носителите на новата революция: „Ако през 14-16 в. състезанието беше за повече колонии, а през 17-19 в. – кой ще направи по-добра индустриална революция, то голямото предизвикателство на 21 век е кой ще може да използва по-добре капитала “възрастни хора”.

Пенсиите, стискайте зъби или каквото там ви е останало! Ето най-после една революция, за която сте напълно подготвени. Зер цял живот не бачкате?! Разбира се, ще ви станат много революции за един живот, но явно вие сте избраното поколение на Господ.

Сряда, 1 февруари

Един Асен се пошегува във Фейсбук, че децата ни ще се обясняват в любов по различен начин: „Надявам се, че някой ден ще псуваме една и съща сметка за ток и за вода…“ Но с такива работи човек не бива да се шегува. Чета, че КЕВР одобрила 18% увеличение на водата в София. Конкистадорът, пардон, концесионерът искал 32%, но от регулатора се похвалиха, че са се преборили за намаление на увеличението. И от март водата скача от 1.82 на 2.16 лв. Но това е само началото. Щяло да има увеличение всяка година и през 2021 г. да стане 2.69 лв. за кубик. Но и тая цена била далеч от т.нар. социална поносимост, която за 2021 г. е изчислена на 10.01 лв. (Словом: Десет лева и 1 ст.)

Дано се задавите, дано! Защо 20 г. след подписването на концесията продължават да се губят 50% от водата? Къде ви са инвестициите? Щото льольовците плащат безропотно, затова.

Не знам, братя, чувствам се изнасилен. Групово изнасилен. От Софийска вода, от ЧЕЗ, от Лукойл, от МТел… Който ме хване, той…

Ако софийският народ наистина има социална поносимост за 10 лв. за кубик вода, тогава всичко, което му се случва, е само малка част от това, което заслужава.

Нема да стане така. Сменям концепцията. Почвам да крада вода. Да ви кажа ли как става? Ама ще станем много маймунките… Мислех по-почтено, да копам кладенец, ама те ще дадат и подземните води на концесия и пак ще ме гепят.

Всъщност, концесиите се отлагат за момента…. Републиканци (нови) и еколози поискаха Радев да сложи вето на Закона за концесиите, който предвиждаше отдаване за 100 г. Прави ми впечатление, че Радан като поиска нещо от Радев и веднага го получава. Поиска президентът да каже, че е за ЕС и НАТО и той го декларира още в клетвената си реч. И сега послуша Радан и наложи вето.

Не сме против, че се вслушва в Радан, да не си помислите. Кънев е комай единственият политик, който ходи на работа с трамвая, където всекидневно чува какво мисли простия народ. Това си е чиста социология, включено наблюдение.

А Лилито вика, че Законът за концесиите пренасял над 80% от европейската директива за обществените поръчки. Може и така да е. Но според нас, ако събереш 80% европейски и 20% български, ще получиш 100% български. И друг път така се е получавало, затова знам. Стига, бе, народът го е казал: на една каца мед и стига една лъжица говна.

Ивайло Дичев пуснал линк към сайта walesoncraic.com, където пише, че мексиканският президент възнамерявал за построи тунел под границата със САЩ. Точно както предположихме минали път – че над стена от 15 м не може да се мине, може да се мине под нея. „Trump can boast all he likes about his f*cking wall. I said to the missis last night that I should build a tunnel instead. She said that it was a good idea so I got up out of bed to draw some designs. I was there with a blank piece of paper and pen. It took me a good few hours but I eventually came up with something perfect. It’s of cylindrical design and will go underground.”

Гуглето ме пита дали да ми го преведе. Викам преведи го, нема лошо. И ето какво се получи: „Тръмп може да се похвали всички той обича за неговите f *cking стена. Казах на Марийче снощи, че трябва да построи тунел вместо това. Тя каза, че това е добра идея, така че станах от леглото да привлече някои дизайни. Аз бях там с празен лист хартия и писалка. Отне ми една добра няколко часа, но в крайна сметка излезе с нещо перфектно. Тя е цилиндрична дизайн и ще отидат под земята.”

Е, не е съвършено, но се разбира, не ли? А някой да знае, дали жена му верно се казва Марийче? Много интересно. Нието казва „мойта“, транслейтъра я превежда по име – Марийче.

Ето доказателство, да не си помисли некой, че ние сме го превел.

Четвъртък, 2 февруари

Светлана Шаренкова коментира визитата на Радев в Брюксел пред „Епицентър“ на Малария Велева. Баничарката сега се върти със скорост, при която, както обича да казва д-р Филипов, не е изключено да се цунка отзад. Убеден русофил и социалист. Та поканила Шаренкова. Пардон, проф. Шаренкова. Повтарям: проф. Светлана Шаренкова. И ви оставям да повръщате на спокойствие.

„И докато другите коментираха „Спартана”, каканиже новоизлюпената ученка, в столицата на ЕС и в централата на НАТО Радев правеше реална политика. Отдавна там не беше стъпвал български държавник, който да говори това, което мисли, а не това, което „началствата” му налагат… Постави без шикалкавене българските искания по темата с бежанците, защитата на границите и отмяната на вредното за нас Дъблинско споразумение.“

Само, дето му казаха, че е добре, като иска помощ за бежанците, да спомене и некои конкретни числа, а не да ходи и да вика „Дайте некой лев…“ Ама нищо, не е първият, който отива в Брюксел неподготвен.

Партията на Гоце АВБ се коалирала с „Движение 21“ на Татяна Дончева. Когато през лятото АБВ се коалира с „Гергьовден“, медиите отбелязаха, че АБВ добави и Г в абревиатурата си. Сега добави и Д. Според мен „Г“ беше напълно излишно. Щото то си го има и без Гергьовден – АБВ на Гоце. Имах голяма надежда, че ще се коалират с нещо със „З“, например Зелените. АБВГЗ много повече ми харесва, пък и в него има нещо провиденско, някакво усещане за дежа вю, за нещо веднъж ядено…

Във Висшия съдебен съвет разглеждали доклада на ЕК. Незабравка Стоева изразила мнението на преобладаващата част от съвета: „В последните няколко години сякаш обществото истеризира в една оценка, но аз искам да обърна внимание, че в България не сме общество от престъпници, в България не сме толкова корумпирани, така че постоянно да стои една оценка – няма резултати в борбата с корупцията.”

Не сме толкова, не сме! Повече сме. В ЕК няма как да знаят за всичките ни далавери. Западните политици са възпитани да мислят, че не е страшно, ако малко се пооткрадне, но трябва и за народа нещичко да се понаправи. Не могат да допуснат, че е възможно само да се краде, отвсякъде да се краде и всички да крадат. Които имат достъп де, щото не всички имат.

Обаче имам лоша новина за ВСС и за главния прокурор специално. ГЕРБ представи предизборната си програма и в нея пише, че смятат сериозно да се заемат с реформирането на съдебната система. Пак. И ще искат цацаратурата да се отчита на всеки три месеца пред парламента. Новият президент Радев също е за сериозна реформа на правосъдието, БСП също. Тъй че тоя път нема лабаво! Поне до изборите съдебната система ще се реформира, пък след това ще видим…

Обаче хубава програма са направили ГЕРБ. Ясна, проста и напълно постижима. Чак се чудя как досега не са я реализирали.

ГЕРБ поби знамето на Антарктида. Не знам какви са им намеренията, но не ме и интересува. Пингвините да се оправят.

На вниманието на Лютви Местан. Мюсюлманите в Италия поеха ангажимент да проповядват в джамиите на италиански език. И вече вместо такбира „Allahu Akbar“, ще казват „L’ Allah è il piu’ grande“. „L’Allah è unico e  Maometo è il suo profeta“ и т.н. Двамата ми преводачи влязоха в известно неспоразумение дали трябва да се каже „profeta“ или „banchiere“, но то са дребни работи. И така става, и инак. Важното е че звучи много добре.

Петък, 3 февруари

Ако употребявате израза „Какво чакаш, да падне таванът ли?“, с който обикновено бележим безсмисленото чакане, трябва да го преосмислите. Чакаш ли достатъчно, може и това да дочакаш. Точно както са направили от ръководството на Националната библиотека, Министерството на културата и другите незаинтересовани институции. Падна таванът на една от читалните. То хубаво, че напоследък все по-малко българи четат, та има само един пострадал. Просто в читалнята бил само той. По-рано пенсиите ходеха да се греят там през есенно-зимния сезон, но вече и те не ходят… Три часа в библиотеката и пневмонията не ти мърда.

Какво нещо. А кажи, че не са прави тези, дето викат, че четенето е опасно за здравето.

На международния конкурс “Европейско дърво на годината 2017” с трикольора ще се състезава дъб от трънското село Насалевци, който бил на 638 г.

638?! Това малко ми прилича на една реклама на препарат за посаждане на коса, от който ти порастват 13 735 косъма за една седмица. 13 735 и нито косъм по-малко…

Дендролозите и по-специално дендрохронолозите смятат, че възрастта не може да се определи чак с такава точност, но те все пак не са от Трън. Трънското око е най-точното око, както е известно. И въпреки това, ако трънчани искат да са сигурни, че дървото е на толкова години, колкото казват, трябва да го отрежат и да му преброят пръстените. Дано не дадох някоя идея…

Представяте ли си какво може да разкаже тоя дъб за българите от региона, ако можеше да говори? Сигурно помни времето, когато печенегите са се заселили в района. Днес им викаме шопи, но те са си печенеги. По-добре, че не може…

Дано спечели нашето дърво. На тоя народ му трябва малко самочувствие. Спомням си, че когато през 2014 г. старият бряст в Сливен спечели конкурса за европейско дърво на годината сред дървета от десет държави, до една по-развити от България, ми стана много приятно. Разбира се, по-приятно щеше да ми е и като хора да вземем некое първо място, не само като дървета, ама като нема – нема…

И като стана дума за дърво, та се сещам. Служебният министър на културата Рашко Младенов щял да обявява конкурси за директори на 10 институции, сред които е и НИМ. Щото там Божидар Димитров се е окоренил. От 2007 г. е временно изпълняващ длъжността. Поредното доказателство за трайността на временните работи. Веждито отказваше да обяви конкурс, щото от Божо по-подходящ немало.

Всъщност, за първото място не сме съвсем прав. Умберто Еко казваше, че адът, това е раят, гледан от другата страна. Същото е и с първото място. Ако погледнеш последното място от другата страна, то става първо. И тогава не сме съвсем без успехи.

Например в класацията за мръсен въздух, направена от европейски еколози, сме на 13 място сред 135 държави. Дори Китай е седем места след нас. Направо сме токсични.

Пък международно изследване на здравето и здравното поведение на юношите в 43 държави от Европа плюс Канада и САЩ показва, че българските тийнейджъри заемат челните места по употреба на алкохол и цигари, отличници са по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки, а специално 15-годишните момчета са №1 за първи сексуален контакт.

Така че има с какво да се гордеем. Стига да искаме. Или, както е модерно да се казва във ФБ, иска ми се да се похваля, но нямам желание…

 

To be continued

Из делниците на един луд (30 януари – 3 февруари)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top