Нови Книги

ИК „Прозорец“: „Игрите на размяната“, Фернан Бродел

Основополагаща творба на един от най-значимите учени на ХХ в. „Материална цивилизация, икономика и капитализъм“ е въведение в световната история от XV до XVIII в. в три части – „Структурите на всекидневието: възможното и невъзможното“, „Игрите на размяната“ и „Световното време“.

„Настоящият том се издига над партера на материалния живот, който бе предмет на първата част на този труд, и разглежда следващите го непосредствено по-горни етажи на икономическия живот, а над него – и на капиталистическото действие. Стремя се да анализирам съвкупността от игрите на размяната, като се почне от простата натурална размяна, та се стигне до най-сложната форма, включително и капитализма. Тръгвайки от възможно най-прилежното и безпристрастно описание, правя опит да установя закономерности и механизми, своего рода обща икономическа история (както има обща география), или, казано на друг език, типология, модел или граматика, способна поне да уточни смисъла на няколко ключови думи, на няколко очевидни реалности, при това без споменатата обща история да е съвършено точна, без утвърдената типология да е безспорна и най-вече – пълна, без моделът и най-малко да е в състояние да бъде проверен с математически методи, без граматиката да дава ключ за някакъв икономически език или дискурс, ако изобщо съществува такова нещо и то е относително постоянно във времето и пространството. Следователно това е изследване в пресечната точка между общество, политика и икономика.“

ИК „Прозорец“: „Игрите на размяната“, Фернан Бродел

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top