Коментари

Как ехото заглъхва

В Асеновград подновяват протестите – срещу кого?

Както всички помним протестите в Асеновград през лятото започнаха след бой при гребния канал, при който група роми нападнаха деца от отбор по гребане. Тогава към протестите се присъединиха и хора от други градове, напрежението нарасна. Какво искаха участниците наум можем само да гадаем, но това, което поискаха на глас, е единствено справедливото, което може да се иска в една правова държава – побойниците да получат предвиденото в закона наказание. Това обещаваха и всички авторитетни фигури, които спешно се озоваха в Асеновград, сред тях и вицепремиер.

Протестиращите се разотидоха, градът заживя в привидно спокойствие, всички зачакаха присъдата. Обаче институцията, която раздава присъдите, тези дни обяви, че сега-засега присъди няма да има. Обвинителният акт не бил в онова качествено състояние, въз основа на което могат да се раздават присъди. Ето какво казват съдиите: Хулиганството и телесната повреда са вменени на всички участници, без да е посочено кой обвиняем какво точно е извършил. Прокуратурата не е посочила кой е удрял един от пострадалите, който е със счупен прешлен. Бил удрян от четирима, обвинен е един, но не било посочено какво точно е направил. Повдигнато е обвинение за заплаха за убийство, но не е посочено как точно е била отправена. За капак не всички, които са бити, са посочени като пострадали в обвинителния акт и това ограничава правата им.

Тези нарушения в обвинителния акт принудили съда да го върне в прокуратурата, което означава, че всичко започва отначало, а родители на битите деца, които очакваха присъдите, сега със страх чакат да пуснат обвиняемите от ареста. Възмутени и притеснени, те обявиха, че подновяват протестите – срещу кого? Срещу побойниците? Те са в ареста, а съучастниците им сега са по-ниски от тревата. Срещу съда? Съдът иска да започне работа, но твърди, че не може да се работи след обвинителен акт с толкова много нарушения. Срещу прокуратурата? Прокуратурата от своя страна твърди, че съдът не е прав в забележките си и настоява да върне акта обратно в съда. Срещу правосъдното министерство? Което сега се ръководи от човек, заявил преди време, че съдебната реформа е завършена и всичко е наред. Срещу парламента? Който не може да се споразумее кой от двата партийни проектозакона срещу корупцията да приеме, камо ли за реформа на цялата правосъдна система.

Летните протести в Асеновград бяха шумни и на крачка от това да станат опасни. Има престъпление, има извършители и пострадали, има свидетели. Има обществена потребност от бързо и обективно правораздаване. Има ангажимент от местни и национални институции. Ако при това положение прокуратурата не може да внесе качествен обвинителен акт, а съдът не може да почне работа – тогава при кой случай можем повече да очакваме правораздавателните органи да си свършат работата? И като търпим всичко това, не сме ние срещу които трябва да бъде протестирано?

 

Как ехото заглъхва

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top