Статии

Комисия за будалкане със закона

„Ако не можем да си вършим работата, нямаме място в такова управление“, признава депутатът от ВМРО Искрен Веселинов в началото на годината. Той не прекалява с изявите си в публичното пространство, но за сметка на това е действително искрен. Например искрено заявява, че „ГЕРБ правят грешка след грешка“, а по повод на апартаментния скандал въздъхва непресторено: „Пламен Георгиев беше подложен на атака, след която трудно би се обяснило неговото оставане на позицията, дори да е абсолютно невинен“. Демек шефът на КПКОНПИ трябва да си ходи при всички положения, още повече че е далеч от невинен, камо ли от абсолютно. Освен със сауна без документи, както установи проверка на 17 април, на прословутата си тераса от 186 кв. м. Георгиев разполага и с два незаконни навеса, за чието премахване седмица по-късно му беше съставен констативен протокол. Което е нищо в сравнение със самия факт, че изобщо не е декларирал терасата пред КПКОНПИ, а също и с последвалата лъжа, че тя е обща собственост на блока, но поне сложи поредната въпросителна над „неговото оставане на позицията“.

Ето тук обаче отново се намеси депутатът Искрен, за да разкрие с цялото си простодушие, че всъщност никой от задължените да декларират имотното си състояние пред антикорупционната комисия не се е занимавал с подробности като тераси, мазета, тавани и прочие. Отгоре на всичко, в опит да защити лидера си Красимир Каракачанов – и той със „спестена“ тераса от 117 кв. м., – Веселинов натрака в профила си във фейсбук статус, от който се разбра, че става дума за узаконена практика. „Попълвам години наред подобни декларации и напътствията на служителите винаги са били: тераси, мазета, тавани НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ“, написа депутатът и така направо отряза главата на Пламен Георгиев. При това, оказа се в резултат на самопризнанието, инструкциите са давани не само по телефона, ами са надлежно записани и в Указанията за попълване на декларацията! Полетата за т.нар. разгъната застроена площ (РЗП) не е задължително да бъдат попълвани (и даже е чудно защо въобще фигурират), така че да бъде предоставена възможност за послъгване, без да се нарушава законът. Ясно защо: самият Пламен Георгиев е възнамерявал да скрие, че притежава гигантска тераса, а доколкото и заместникът му Антон Славчев според имотния регистър има такава, двамата борци срещу корупцията явно са решили да си опекат работата някак по-законосъобразно. И вместо да засичат неверните жилищни данни на хората във властта, което е едно от основните им задължения, меко казано са подтиквали министри, кметове, шефове на агенции и пр.  да… мамят.

Впрочем вижте само колко синоними има глаголът „мамя“ – лъжа, послъгвам, заблуждавам, държа в заблуда, занасям, блазня, баламосвам, хващам на въдицата/в клопката, подвеждам, изхитрям се, будалкам, подхлъзвам, пързалям, подправям, нагласям, фалшифицирам. И всичко това, благодарение на утвърдената практика, е превърнало КПКОНПИ в отрицание на замисъла за нейното съществуване и, естествено, на дейността й. А шефът й, който през цялото време ни е баламосвал, изхитряйки се да нагласи инструкциите така, че на него да му е угодно, в крайна сметка ги е подправил, за да поблазни подобните нему да ни изпързалят. Обществеността е подведена, действителността е фалшифицирана, държавата е подхлъзната. Неслучайно той нито веднъж не се позова на собствените си инструкции, за да оправдае липсата на терасата от 186 кв. м. в имотната му декларация, защото прекрасно знае, че с буквата П от абревиатурата на комисията е означено не точно противодействие. Поне аз се сещам за „прикриване“, дори за „престъпление“…

И този човек още се води в отпуска, а?

Въпреки че отдавна трябваше най-малкото да е подал оставка, след чистосърдечното разкритие на Искрен Веселинов би следвало моментално да бъде уволнен. Само дето тъкмо то показва, че всички са навързани и чак оплетени в контролирана от най-високо място измама, в чиято клопка е хваната целокупната клета държава. Управлението е едно РЗП за лично ползване, в него не е задължително да изпълняваш задълженията си. Напротив, даже е задължително да се занасяш с тях и със законите, иначе си пълен глупак и аутсайдер. И по ирония пак онзи Искрен Веселинов през 2014 г. справедливо е тръгнал да сезира главния прокурор за… „геноцид срещу българския народ, извършено от правителствата, управлявали страната в годините на прехода“.

Е, чак геноцид звучи прекалено, но по отношение на спазването на правилата със сигурност беше извършен масов погром. Вратичка след вратичка, сетне газене направо през просото, докато всяка комисия, агенция, служба се превърна в своята най-печална противоположност. Оттук и „борба с корупцията“ или „правоохранителни органи“ звучат като оксиморони, а „държава“, хъм, за нея е достатъчно да си остане с кавичките.

Комисия за будалкане със закона

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top