Коментари

Кризата е вече тук

За какво си говорят в правителството? Виновни ли са тримата министри, които бяха поканени да подадат оставки или не са виновни? И след като не са директно, а евентуално косвено виновни, трябва ли да се приемат оставките им? Има ли разногласие по този повод между премиера Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ? И това не е ли на практика битка между Бойко Борисов и Цветан Цветанов? Държи ли се Валери Симеонов като опозиционер в коалицията и така ли трябва да прави един партньор в управлението на властта? Симеонов по този начин изнудва Борисов за повече власт или внезапно се е заинтересувал единствено и само от етиката на коалиционните взаимоотношения? Ще продължава ли и докъде ще стигне разривът между Валери Симеонов и Волен Сидеров? И няма ли в края на краищата малката коалиция да взриви голямата коалиция?

За какво трябва да си говорят в правителството? Идва есен, която без съмнение ще бъде по-тежка от предишни няколко есени. Тогава отчитахме дефлация. В момента инфлацията е 3,5на сто. Очаква се до края на годината да стигне 4 процента. Да оставим, че това ни отдалечава от еврозоната, тъй като сме вече далеч от изискването инфлацията да не надвишава 2 процента. По-тежка от показателите за еврозоната е предстоящата зима. Цената на газа ще се увеличи от началото на октомври. Това е четвъртото повишение на газа за таза година и макар че в момента се иска 14 процента ръст, общото годишно увеличение на горивото ще стигне 30 процента. Това автоматично променя нещата при електричеството, а оттам и при всяка стока и услуга. По най-актуалните данни на синдикалните експерти от КНСБ издръжката на живота на един човек вече е 600 лева. За семейство с две деца – 2 400. Това при положение че средния доход на едно лице /не средната работна заплата, а доход на едно лице от населението на България/ е 491 лева. Дистанцията между богатството и бедността се увеличава рязко, при това ново положение 80 процента от населението на България вече може по чисто статистически причини да се смята за бедно. Цената на хляба вече расте, въпреки че той се произвежда от старите запаси от зърно, а не от новата реколта, която също е с повишена цена на борсите. Плодовете и зеленчуците ще поскъпват по сезонни причини. Идва сезонът на енергийната бедност за едни, на криза и на трапезата за други.

Такъв сезон идва, не сезонът на Биг брадър.

 

Кризата е вече тук

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top