Статии

Момо за подрастващи циници

Същество с ококорени очи прониква в приложението WhatsApp и започва да плаши децата. Изпраща им опасни предизвикателства, за да вършат глупости и да се самонараняват. Момо е толкова опасен, че всява паника по целия свят; зловещият му образ обикаля социалните мрежи. Блещи зъркели с кривата си усмивка, мазното му перчемце буди ужас и отвращение. От какъв пол е – не е много ясно, но пък става ясно друго: такъв дзвер изобщо не съществува.

Не бързайте обаче да въздъхвате с облекчение, понеже това ни най-малко не означава, че подрастващите са в безопасност. Напротив, както се разбра от интервю на шефа на КПКОНПИ, комисията вече провежда антикорупционно обучение в детските градини. „То стартира. – хвали се Пламен Георгиев пред „Труд“. – В Перник с куклен театър беше показано на децата колко е лошо да не се спазват правилата. Гледах го и аз. Вълкът решава да строи хотел в гората и дава на лисицата буркан с мед – да го носи на мечока, който да изкорени дърветата. Катеричката обаче предупреждава кучето, което е полицай. Накрая лисицата, вълкът и мечокът са вкарани в полицейската кола. А децата раздават снимки с усмивки на куклите. Най-много получи кучето, защото спаси гората.“

„Много мило“, отвръща интервюиращата, а Георгиев добавя: „И важно“. Факт: децата вече са наплашени, че ако не спазват правилата, кучето ще им надене белезниците; по-страшното – заживели са в тежка заблуда. След което ще пораснат, ще видят, че вълкът, мечокът и лисицата са истинските господари на гората, и ще теглят една голяма майна на антикорупционното си обучение…

Не че КПКОНПИ и самият Георгиев са пионери в жанра, но поне не може да се отрече, че го издигнаха на ново равнище. При това го направиха още в самото начало, когато на сцената на кукления им театър в ролята на Кума Лиса гастролира Елена фон Месинг. Рускинята с финландски паспорт, обвинена в пране на пари за 1.6 млрд. лв., тъкмо беше осъдена на първа инстанция, когато комисията (тогава само за отнемане на незаконно придобито имущество) прекрати производството срещу нея. И отгоре на всичко освободи обезпечения за 23 млн. лв., които Елена може и да си е върнала, след като междувременно успя да изчезне, представяйки фалшиво медицинско.

Но доброто начало не остана самотно, доколкото в следващия спектакъл мечокът дори беше напълно оневинен. Нещо повече, той се оказа „един от най-проверяваните и най-чисти хора в държавата“, така че спокойно можеше да се въплъти в образа на Делян Пеевски и да внася промени в медийния закон, които наистина не са в конфликт с интересите му в гората. В това време обаче не беше забравен и страховитият вълк, който се оказа не кой да е, а цял бивш шеф на Районната прокуратура в Кнежа, неправилно върнал иззет багер марка KOMATSU с подправен номер на рамата!

И все пак, сред сюжетите с щастлив финал блести един, който със сигурност предизвиква усмивки не само у питомците на пернишката детска градина. Точно на 1 март, т.е. по случай Баба Марта и задаващите се на хоризонта три почивни дни, министърът на финансите Владислав Горанов получи мартеничка от КПКОНПИ под формата на индулгенция, задето живее в апартамента на кръстника си без да плаща наем. Проверката установи, че в това обстоятелство няма нищо нередно, тъй като министърът не е имал частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията му по служба. Той нито възлагал обществени поръчки на дружества на кръстника си и членове на неговото семейство, нито назначил сина на въпросния кръстник в МФ, за да върне по някакъв начин щедрия жест. Което, разбира се, му позволява да продължи да живее в апартамента от над 180 кв. метра в затворен жилищен комплекс, по една случайност собственост на братя Домусчиеви, които пък само преди седмица случайно придобиха „Нова телевизия“. Завесата пада, гръмват аплодисменти и децата от Перник тичат да се снимат с кучето, записало още една червена точка пред управляващите в предстоящата битка за поста главен прокурор…

Впрочем пернишките деца действително би трябвало да са много усмихнати, понеже КПКОНПИ прие и приказната версия на министъра за това кое е наложило преместването му в луксозния комплекс. „През месец май 2012 г., когато се е случило силното земетресение в Пернишка област, Владислав Горанов е обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж. Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището. В неформален разговор Горанов е споделил за това с И.С. (кръстника – б.а.) и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент същото не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му в процесното жилище.“

В превод горецитираното ще рече, че предвид сеизмологичния риск за публиката на антикорупционния куклен спектакъл, тя също следва да бъде преместена на по-безопасно място. Родителите, които през 2012 г. са се уплашили от земетресението в Пернишка област, имат право на евакуация, а при наличието на толкова добър и милозлив кръстник в държавата очевидно няма проблем да се настанят в комплекс „Есте“. Самият Горанов знае какъв ужас беше, та може да им подаде ръка, като настани поне пет семейства в апартамента, който сега ползва безплатно. А и с великодушието на кръстниците все пак не бива да се злоупотребява: от седем години финансовият министър, както бе потвърдено от КПКОНПИ, плаща единствено режийните, така че с перничани вече ще могат да си делят наема.

За да не звучи голословно, веднага ще дам един положителен пример от Италия. Край селцето Корлеоне през 2008 г. беше създаден социалният кооператив „Пио Ла Торре Либера Терра“, който развива селски туризъм. В огромното имение са настанени многочленни социално слаби семейства срещу скромна такса, направени са детски площадки с пързалки и люлки, тенискортове и футболни игрища. „Комплексът разполага и с легла за гости, както и с 90 места за хранене. Панорамата наоколо спира дъха, тъй като наблизо се намират красиво езеро и водопад, а също и природният резерват Горго дел Драго“, рекламира го италианската преса.

Е, там се наложи имението да бъде конфискувано от Кръстника на Сицилия Тото Риина, по прякор Звяра, докато у нас няма нужда да се стига чак дотам, понеже и кръстникът на Горанов изглежда свестен човек, и държавата не възнамерява да го тормози. Едно е насреща й да вилнее мафията, за да вземе най-сетне мерки, а съвсем друго е всичко да си е точно и между министрите и кръстниците да липсва какъвто и да е конфликт на интереси, нали?

Между другото, онзи Риина се кри като мишка, без да му мине и мисъл да легализира имението си, защото не е възможно да си бос на „Коза ностра“ и в същото време да се афишираш. Но за щастие у нас липсват и такива „зверове“, щом Ахмед Доган вече официално е собственик на т.нар. „сараи“ в Бояна, в които живее от години. И доколкото държавата не само не провери луксозния му начин на живот, ами наля 28 млн. лв. в придобития от него ТЕЦ „Варна“, смисъл от съществуването на КПКОНПИ също, следователно, липсва.

Оттук нататък обаче комисията спокойно може да се съсредоточи в организирането на куклени постановки по детските градини и яслите, за чийто успех Пламен Георгиев да ни разказва по вестниците. Желателно е, естествено, да са и по истински сюжети, за да свикват децата отрано, че цял живот ще ги правят на идиоти. Понеже им предстои да живеят в една непрекъснато самонараняваща се държава, така те ще стават обиграни циници. И да, нека си знаят от мънички, че по-опасно от това да превърнеш измисления Момо в страшилище, е първо да превърнеш справедливостта в измишльотина. А накрая да я докараш реално и до нейната всяваща ужас противоположност.

Момо за подрастващи циници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top