Коментари

Незаконно, но допустимо

Шефът на КПКОНПИ трябва незабавно да подаде оставка. За лъжа и укриване на придобити имоти. Бившият прокурор във ВПК, зам.-шефът на спецпрокуратурата, председателят на антикорупционната комисия, носителят на наградата на името на Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността Пламен Георгиев грозно излъга!!

През пролетта от “Антикорупционен фонд” разкриха, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя тризонет в кв. “Гео Милев”. Тогава той обясни, че терасата на практика е покрив и спада към общите части на сградата, а не е само негова. Въпреки уверенията, че не е извършил нарушение, премиерът Борисов посъветва Георгиев излезе в отпуск, докато случаят се изясни. Днес вече би трябвало да го посъветва веднага да тръгне и да върви, „без да спира по пътя да бере цветя“.

Опитът на шефа на строителния надзор Калинов да защити Георгиев беше по-скоро изваждане на очите, отколкото изписване на веждите. Защото беше признато категорично, че терасата е на Георгиев, а не е към общите части, както той се опита да лъже. Пред “Свободна Европа” Калинов обясни: “Документите, които гледаме, говорят само за това. Терасата е към този апартамент и тази тераса очевидно не е обща част.”

Другото, което стана ясно е, че всичко, построено на терасата е незаконно и трябва да се бутне. Според професора по административно право Иван Тодоров самото присъствие на терасата в нотариалния акт на Георгиев е незаконно, защото покривите задължително принадлежат към общите части.

През април „Строителен контрол“ към община „Слатина“ постанови, че за постройките (барбекю и сауна) на терасата на Георгиев няма издадени строителни книжа, а покривната конструкция е изградена над определената с кота “било” максимална височина. Георгиев получи срок от четири месеца да ги събори. Обаче се намеси шефът на строителен контрол към голямата община и анулира акта. „Не е законно, но е допустимо“, обясни действията си Калинов. Което е „тъпота с взлом“, удар под интелекта на всеки нормален човек. Все една да кажем, че някой набил Калинов, което е незаконно, но е допустимо…

Според Камарата на архитектите в България ЗУТ е категоричен. В чл. 225, ал. 2 се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект, са незаконни и подлежат на премахване.”

Кметицата Фандъкова поискала обяснение от Калинов. Той придружил обясненията си с оставка и тя я прие. Освен това върна за ново разглеждане акта на район “Слатина”. Можем да кажем едно целево браво на г-жа Фандъкова. Дали обаче тя ще има куража да назначи една цялостна проверка  на дейността на шефа на строителния контрол? Опитът за прикриване на Георгиев подсказва, че в този гардероб вероятно има скрити и много други скелети. Калинов сериозно се е вкоренил там, коли и беси от 2006 г.

След опита на „услужи“ на шефа на КПКОНПИ оставката на Калинов изглежда напълно заслужена, но тя е колатерален ефект на развихрилата се драма. Основният виновник за скандала е Пламен Георгиев. Той скри в декларацията си, че притежава огромна тераса, а после излъга, че не е негова.

„Трябва да се възстанови чувството на справедливост в обществото, защото за съжаление у много хора има обратното усещане“, каза Георгиев през 2013 г., когато беше назначен за шеф на КОНПИ, първообразът на КПКОНПИ.

Е, можем да кажем, че Георгиев е намерил верния път, за да възстанови чувството за справедливост в обществото. След като обществото научи, че той е закупил огромен тризонет и е скрил тераса, на която можеш с кон да играеш, усещането в обществото е точно това, което трябва да е: Да пази Господ от подобни борци с корупцията!

Незаконно, но допустимо

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top