Статии

Оптимистичен репортаж от центъра на света

„Сигурно звучи стряскащо да си представиш, че си в Центъра на света, откъдето започва всичко, всеки път! Да осъзнаеш, че обитаваш Райската градина на земята! Трябва да покажем това място на света! Може би е дошло времето да го оповестим на всички… И да ги поканим – на поклонение!“

Така завършва статията „Центърът на света е тук – в Разлог!“, публикувана в сайта „Дестинация Разлог“. За да докаже твърдението си, авторът Илия Тантилов наистина дава всичко от себе си, но аз поне не съм в състояние да го преразкажа. Затова накратко: освен че се позовава на разнообразни източници –  индийците, Библията, елините, траките, волжките българи, баба Ванга и пр., той дори записва „предсмъртните думи на френския президент Франсоа Митеран на 8 януари 1996 г.: „Пазете България! Там се намира центърът на света”…

Да, звучи стряскащо, както отбелязва самият Тантилов, но трябва да признаем, че тази седмица неговите аргументи бяха потвърдени. При това с цели две доказателства, които фокусираха световното внимание към държавата ни, макар и не точно в Разлог. Първо посланичката на Великобритания, а след нея и американският й колега отидоха на крака в Министерски съвет, което не изглеждаше съвсем като поклонение, но при всички положения беше проява на засилен интерес. И как няма, когато шпионският трилър с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през 2015 г., последван от разкритието за трансфер на милиони от Венецуела с участието на българска банка, разтърсиха три континента и даже родните спецслужби!

Засега, в интерес на истината, не е много ясно дали ще ни признаят официално за център, обаче фактите са по-скоро обнадеждаващи:

Разследване на британския сайт Bellingcat посочи забележителни сходства между опита за отравянето на Гебрев преди четири години и на руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март 2018 г. Сред тях са методите на действие и използваното вещество, както и любопитното обстоятелство, че един от заподозрените по случая „Скрипал“ е бил в България точно когато Гебрев се е почувствал доста зле. Това е агентът на руското военно разузнаване (ГРУ) с фалшива самоличност Сергей Федотов, който иначе се казва Денис Вячеславов Сергеев.

Самият оръжеен производител впоследствие видял прилика между погълнатия от него хлорпирифос и „Новичок“-а, с който бяха атакувани баща и дъщеря Скрипал. Главният прокурор Сотир Цацаров също призна, че агент Федотов е бил у нас три пъти, като единият съвпадал с отравянето на Гебрев. Използваната срещу българина отрова обаче представлявала инсектицид, чиито следи първо водели към салатата му от рукола, а сетне и към чашата му с кафе. Така или иначе, когато Емилиян Гебрев излязъл от комата, ВМА поръчала независимо изследване за веществото, което го е отровило. Лекарите се допитали до две лаборатории в Европа: швейцарската Spiez, която три години по-късно работи и по разследването за Скрипал, отказала, но се съгласила финландската Verifin. И в крайна сметка тя заключила, че става дума за органофосфорно съединение, каквито са много пестициди, но и отровите от семейството на „Новичок“…

Както се вижда от тази история, със случая „Гебрев“ са ангажирани руски агенти, финландци, службите във Великобритания и швейцарци (поне донякъде). Във втората обаче играта вече е на много по-широк периметър, доколкото привлича интереса и на Южна, и на Северна Америка:

По сигнал на САЩ, както гласеше официалната версия на българските власти, ДАНС влезе на проверка в банка заради сума, получена от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) по сметка на адвокат. Въпросната банка се оказа контролираната от Петя Славова Инвестбанк, а сумата – между 80 и 140 млн. долара.

По този повод в. „Капитал“ написа, че въпреки бурните политически събития във Венецуела през последните седмици, преводите не са акция на пожар, а са се случвали преди месеци. „Предвид че Инвестбанк е с малко над 2 млрд. лв. активи, няма как трансфер в такъв обем да не е направил впечатление в банката, но по думите на главния прокурор Сотир Цацаров сметката е открита по надлежен ред и засега подозренията не са свързани със самата банка.“ Адвокатът, по чиято сметка са постъпвали сумите, пък е с българско и „още няколко европейски гражданства“, а според сайта „Биволъ“ става дума за Цветан Цанев, свързан с Инвестбанк чрез Димитрийка Андреева. Самата тя е член на надзорния съвет на банката и представител на миноритарния акционер – оманецът Адил Саид Ахмед ал Шанфари…

Тъй като султанатът Оман е държава в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров, може да се каже, че така центърът притегли към себе си и четвърти континент. Вместо да се гордеят обаче, някои български журналисти си позволиха да подкопаят тази увереност, измисляйки заглавия като „Западните посолства взеха България на ръчно управление“. С право разгневен, българският премиер коментира: „Аз извиках посланиците, за да ги информирам за сигналите, които имаме. За да не се пишат такива глупости – че чужди посланици са взели управлението на ръчна“, а това ще рече, че Илия Тантилов не е единственият повярвал в предсмъртните думи на Митеран. Под знамената на апела „Пазете България!“ са строени дипломати, специални служби и лаборатории, които оказват съдействие в задълбочените разследвания на нашата прокуратура, финансовото разузнаване и ДАНС. По този начин последните могат да работят спокойно в продължение на три, четири и всъщност колкото си искат години, защото не време гонят те с многомилионните си бюджети, а утвърждаването ни като средоточие на световното пространство!

Впрочем в последното вече се увериха десетки хиляди българи, особено на 15 февруари, когато изтече срокът да подадат  информация в Държавна агенция „Национална сигурност“. Фирми, банки, одитори, адвокати и нотариуси, застрахователи, обменни бюра, брокери на имоти, кметове, партии, фондации и спортни клубове трябваше или да изпратят до ДАНС плановете си за обучение на служителите, или да се явят лично пред гишетата на агенцията. Разбира се, новото законово изискване предизвика обичайните опашки в последния момент, но далеч по-важна беше целта над 100 000 души да имат план за разпознаване на сигналите, че зад дадено плащане може да се крие пране на пари. „ДАНС е подготвила примерен план за обучение и в голямата част от случаите задължените организации просто го преписват и го внасят обратно в агенцията, но заради големия брой задължени да спазят условието системата се претоварва“, посипа малко инсектицид известен наш седмичник. В задачата обаче се пита: как иначе в Инвестбанк щяха да се сетят какво стои зад откриването на сметки с венецуелски пари, щом досега са нямали план? И по какъв друг начин руският агент Федотов/Сергеев някога да бъде хванат в крачка, когато българските му колеги са заети да изготвят и приемат формуляри?

„Всички са казали благодаря на българските служби. Всички ни хвалят, ако се стегнем и във вътрешен план малко“, обяви пак премиерът Борисов., който напоследък започнал да усеща, че Черноморският регион „никак няма да бъде спокоен“ и трябва „да браним мира“. И едва ли някой ще отрече, че действително се налага да се стегнем, понеже за опазването на държавата не бива да разчитаме единствено на външния план. Утре като нищо светът ще вдигне ръце от нас, след като Google Maps опроверга Илия Тантилов с изчисленията си, че център на съвременния свят не е никакъв Разлог, ами централната анадолска провинция Чорум. Координатите са 40°52′N 34°34′E, което отдавна твърдеше и физикът от Сан Диего Андрю Уудс, но тогава още се вихреше Студената война и нямахме възможност да реагираме с привикването на американския посланик.

Сега, за щастие, сме в много по-изгодна позиция, защото западните посланици отиват лично при българския премиер, който им разяснява напредъка на спецслужби от ранга на ЦРУ, ГРУ, МИ-5, МИ-6 и прочие. Това означава, че скоро ние ще ръководим света, което, за сведение на някои саркастични журналисти, окончателно ще потвърди теорията, че се намираме в неговия пъп. Там сме, ето ни! А отгоре на всичко, щом ние сме там, значи и краят му е близо.

Оптимистичен репортаж от центъра на света

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top