Статии

Пилат е виновен!

Разни хора из Фейсбук да се подбъзикват, че покрай корона вируса народите се научили да си мият ръцете. Научили е малко преувеличено. Според нас, миенето на ръцете не е станало траен навик. Такива навици се създават в детството. Статистиката показва, че при европейците по-малко от 75% от жените и 50% от мъжете си мият ръцете след използване на тоалетна. У нас проучване по повод 15 октомври, Световен ден за миене на ръцете, сочи, че всеки трети българин не си ги мие достатъчно често. Можете да се уверите в това, ако застанете край мивките в тоалетните на което и да е заведение, например парламента. Учудени ще останете колко хора „забравят“ да си турят едно сапунче на кунките. А друга, не малка част, само си ги намокрят лекичко, от уважение към протокола.

Ако помните, уважаеми читатели, когато през 1990 г. френският специалист по рекламата Жак Сегела дойде да помага на СДС, първото нещо, на което им обърна внимание, беше да си мият ръцете поне по веднъж на ден със сапун. Но явно не успя да им създаде навици… Те просто почнаха да си държат ръцете под масата. От което пък се породиха някои неблагополучия в сферата на приватизацията, а и в други сфери…

Имам хипотеза защо хората и главно християните така мразят да си мият ръцете. По религиозни, библейски, причини.

Пилат, като видя, че нищо не помага, а се усилва смятнята, взе вода, та уми ръце пред народа и рече: невинен съм за кръвта на Тоя Праведник; вие му мислете.

И целият народ отговори и рече: кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни.” (Матея, 27:24,27:25)

Може би, ако Пилат не си беше измил ръцете, друга щеше да е цялата ни история. Но от тогава миенето на ръцете си е спечелило лоша слава. Деветнадесет века по-късно унгарският лекар Игнац Земелвайс настоява, че хигиената на ръцете може да спаси много животи. Не бил разбран нито от обикновените хора, нито от колегите си. И свършил в лудницата…

Но  да не се отплесвам. Исках да обърна внимание, че сегашният вирус има липидно-мастна обвивка и за да бъде тя разрушена, си трябва сапун, иначе само разхлаждаме вируса. И сега ще ви кажа нещо, което със сигурност не знаете. Вероятността за разпространение на бактериите е 1000 пъти по-голяма при влажни ръце, отколкото при сухи. Не го знаехте, нали? Иначе щяхте да сте в онези едва 20%, които си подсушават ръцете след измиване.

А, бе, то си е цяла наука миенето на ръцете. Хората обикновено отделят по 5-10 сек. Но за да има смисъл от него, то трябва да продължава повече от 15 сек., а най-добре 30 сек. Повечето хора наблягат на дланите, като пренебрегват пръстите. Обаче по-голямата част от бактериите по ръцете се намират на върха на пръстите и под ноктите. След използване на тоалетна, бактериите на тези места се удвояват. Десничарите обикновено наблягат на измиването на лявата ръка, въпреки че повечето бактерии се натрупват по доминиращата ръка, тоест дясната. При левичарите обратно. Най-важно е ръцете да бъдат измити преди приготвяне на храна, както и след използване на тоалетна. Твърди се, че миенето на ръцете със сапун може да предотврати смъртта на 1 млн. души за година.

Статистиката твърди също така, че 80% от заразните болести се предават чрез докосване до ръцете, устата, очите или носа на другите хора. Най-вече на ръцете. В тази връзка един основен начин на пренасяне на заразите е ръкуването. Експерти от Лондонския институт по хигиена установиха, че ръкуването е по-заразно от целувката. То е естествено и близо до ума. Човек пипа какво ли не. А целува само част от нещата, които пипа, не ли?

Според едно британско представително проучване, ръкостискането е на път да изчезне. Над 50% от запитаните споделили, че вече не се ръкуват. Едни ги било страх от микроби, други го смятали за нехигиенично, трети за демоде…

Като се има предвид генезисът на тази церемония, даже е учудващо, че досега не е изчезнала.

В началото ръкостискането съвсем не е било приятелски жест, а проверка, дали неандерталецът отсреща не държи камък в ръката си…  Зошченко пише: „Нашите мили прадеди искали само да се уверят, че в ръцете на дошлия няма някакъв камък или оръжие. И заради това те, разбира се, докосвали ръката. … Кой би могъл да помисли, че такъв един във висша степен благороден и донейде сантиментален жест – символ на културата и ръста на духа – има такова тежко минало!”

Днес ролята на ръкостискането е различна, а камъкът е престанал да бъде онази разменна монета, която е бил за древните. Днес само някои изостанали племена си разчистват сметките с камъни. Като индобългарите например. Сред българите се среща рядко.

Пак се отплеснахме.

Напълно сме съгласен, че тоя ритуал е нехигиеничен. Британски учени изчислиха, че англичаните, пипайки разни неща, се докосвали до 15 чужди пишки на ден … (Извинете, че така направо, но искам да съм сигурен, че сте ме разбрали точно.) Англичаните! Дето и преди, и след тоалет си мият ръцете. Като знаете ние колко си ги мием, не мисля, че ще възразите, ако допусна, че докосваме поне по 50. 75% от които при ръкостискане.

Действителен случай. Една мома си поръчала кафе. Сервирали ѝ. Тя отпила и го върнала: „Това кафе мирише на пенис!” Барманът помирисал кафето, погледнал момата, па рекъл: „Опитай да го пиеш с другата ръка!”

С другата ръка не миришело…

Ерих Кестнер: „Фабиан изтри устата си с длан и почувства гадене. До какво ли се бяха докосвали междувременно устните на Корнелия?”

Демек, възможно е да докоснеш доста… такова и ако целуваш. Казвал ли съм ви за Лайза Минети от Пазарджик? На мъж ѝ му се подиграваха, че бил свещенодействал поне на половината от пълнолетното мъжко население в града.

Пфу… Гадост!

Та ръкостискането рано или късно ще изчезне. Но е жалко донякъде, защото ръкостискането с непознат човек дава полезна изначална информация за него. Някои употребяват ръкостискане тип „умряла риба“. Подават ти пръстлетата и веднага си ги дърпат, гаче хапеш. Това е присъщо на неуверените и слаби хора, или на неуместно горделивите и лицемерите. Други пък практикуват „менгеме“. Не те ръкостискат, ами направо те изстискват. Доде не ти размести безвъзвратно метакарпалните и проксималните фаланги не те оставят. Трети практикуват „водна помпа“. Хване ти ръката и клати, клати… Тия са най-лицемерните. Едни ръкостискат с длан, обърната надолу. Такъв иска  да покаже превъзходство. Други ръкостискат с длан нагоре. Тия са мушмороци, колебливи, несигурни… И изобщо рядко са хората, особено сред българите, които знаят как да ръкостискат.

Но докато чакаме да изчезне този нехигиеничен навик, най-добре е след всяко ръкостискане да си измиваме ръцете. Даже и с дедо поп да се ръкувавате, пак си мийте ръцете. Всъщност, най-вече с дядо поп. Ницше беше казал някъде, че “след съприкосновение с религиозен човек винаги изпитвам нужда да си измия ръцете …”

Ще спомена и целуването на ръка, ръката на премиера, естествено, което е доста модерно напоследък в средите на управляващите. А това на практика си е директно предаване на микроби. Щото Борисов е от село, нема какво да се заблуждаваме. На село прекаленото миене на ръцете се смята вредно, защото така се възпрепятства образуването на имунитет. Особено пък при некои префърцунени, дето целуват на дамите или на дедо поп само пръслетата, там, дето са се събрали всичките бабалюги.

Някои завистници твърдят, че Борисов сам си тикал ръката да целуват. Не знам, обаче лично съм виждал Цецерон как се хвърля като котка на суджук. Борисов не можа да го удържи. И едва удържа Дани Кирилов, когато в изблик на благодарност, че го е направил министър, се спусна да целува ръка. Целуват си напълно доброволно и съзнателно. Затова ние няколко пъти посъветвахме Борисов да си ушие един костюм с четири ръкава, като мантията на Сюлейман Великолепни. Два нормални и два за целуване. Така де, не е приятно да те олигавят целия. Некои така се увличат, че целуват до лакътя…

Много може да се каже и за целуването с обмяна на секрети. Както стана дума в началото, то е на второ място като начин за предаване на заразите. Вирусите се предават от уста на уста като песен. Прав е колегата Ясен Бориславов, да пророкува, че идва краят на безразборната нежност. Кой целувал-целувал!

И тук ще кажа едно „Жалко!“. Защото хората не случайно са измислили целуването. Целувките не са само за кеф, а са много полезни за здравето: нормализират сърдечносъдовата дейност, намаляват кръвното и холестерола, предотвратяват кариеса и пародонтозата, кожата се изглажда, става по-еластична. Целувките имат обезболяващ ефект, което се дължи на засиленото отделяне на ендорфин, който пък бори хормона на стреса – кортизол. Отделно една целувка гори по 12 калории. Някои учени твърдят, че ако практикувате по 3 целувки дневно (всяка по 20 мин.!!!), можете да свалите 1 кг. за месец, защото при целуването се напрягали 30 лицеви мускула (при мъжете и един нелицев).

Но в ситуация на корона вирус по-добре да си жив и нецелуван, отколкото да те целуват за последно. Не е ли така?

И за финал да ви напомня мъдростта, че прекаленият светец и Богу не е драг! Мийте си ръцете, но с мяра.

Шефът на щаба ген. Мутафчийски и неговите колеги викат да сме си миели ръцете поне по  20 пъти на ден.

Обаче Aлeкceй Бeзcмeртни, алeргoлoг и имунoлoг, твърди, че измивaнeтo нa ръцeтe cъс сапун пoвeчe oт шecт дo oceм пъти нa дeн прecушaвa кoжaтa и нaрушaвa зaщитния cлoй oт пoлeзни бaктeрии, кoйтo ни прeдпaзвa oт инфeкции.

На същото мнение е и дерматологът Гергана Манолова. Според нея прекаляването със сапуни и дезинфектанти разрушава повърхностния слой на нашата кожа и може да доведе и до дерматит.

Затова древните философи учат, че всичко в този живот е въпрос на мяра. Всичко прекалено е вредно.

In medio virtus – всяко добро е по средата.

Пилат е виновен!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top