Коментари

Понякога фейкът не е фейк

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия зам.-кмет по транспорта в столична община Евгени Крусев за нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на общината с 919 863.55 лв. Крусев направил съществени изменения на договора с “Джи Пи груп” АД, фирмата, изпълнител на злополучния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, и така набавил облага за нея, а общината била ощетена, твърдят от прокуратурата. В момента Крусев е с мярка за нeотклонение “подписка” и забрана да напуска страната.

По телевизора чух обвиняемия да казва: Няма нито един документ, на който да стои само моя подпис. Демек, ако ще ме съдите, трябва да турите до мен и другите отговорни.

Във Фейсбук се появи кратко интервю, в което Крусев отива отвъд конкретната отговорност и посочва подбудителите. Ако съм го направил, вика, то е било по настояване на Фандъкова: „Бойко Борисов и Цветан Цветанов реално договарят фирмите изпълнителки на обществени поръчки в цяла България, ние от кметствата само контролираме дали ще си върнат процентите. Схемата е много проста, поръчка се дава срещу 30-40% от стойността й, в някой случай и повече. Не ни интересува супер качество, интересува ни да си усвоят парите и ние да си получим нашите. Може да съм подписвал документите за които ме обвиняват, но пари не съм взимал, да ги търсят при триото за София – Борисов, Цветанов и Фандъкова. Това са хората които са ощетили столичната община, не аз и ако не ми вярвате вижте какво се случва във Варна, Пловдив, Бургас, същите фирми които правят ремонтите тук ги правят и там. Това не е ли странно?“

Истинско ли е това интервю или е фейк? Не съм единодушен. Защото въпросът е сложен. И трябва да се разложи на два подвъпроса. Истина ли е това, което казва Крусев? И казва ли Крусев това, което казват, че казва?

Твърди се, че след битката при Ватерло херцог Уелингтън казал: “Битката при Ватерлоо бе спечелена на спортните площадки на Итън”. По този повод английският писател и историк Томас Карлайл коментирал: “И да не го е казал, е бил длъжен да го каже!”

Та и ние ще кажем, че и да не го е казал това Крусев, длъжен е да го каже. Защото никой с ума си човек не би си помислил, че учителката е оставена да се разпорежда с милиардния бюджет на столицата и сама да бърка меда и да си облизва пръстите. За Крусев пък да не говорим. Той е деветата дупка на кавала, за него  са трохите под масата. Нека не забравяме, че първите си стъпки в политиката Борисов направи като кмет на столицата. И като такъв напълно си е изяснил огромните възможности на столичния бюджет.

Това, което казват, че е казал Крусев, е самата истина. Нищо в държавата не става без санкцията на Борисов. А санкцията не е безплатна. Но Крусев не може да я каже тази истина. Защото той е сложен там като бушон, да изгори при нужда, за да се спаси инсталацията. И му е обяснено, че, ако си затваря устата, ще му се помогне да получи оправдателна присъда. В противен случай ще гледа небето на квадрати…

От цялата история Фандъкова пак се изхлузва като подведена. Любим номер.  Имаше преди години, май беше 2012, един  скандала с фирма “Карат С” на приятеля на Бойко Миролюб Столарски, на който общината щеше да изплати бадева няколко милиона повече за лихви по забавени плащания. Обаче се разшумя. И Фандъкова се измъкна с думите: „Чувствам се подведена!” Предложението било подписано от зам.-кметовете Барбалов и Христов. Ама, вика, и те са били подведени. Лихвата била пресметната от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Георги Кадиев, тогава червен общинар, издаде, че имало писмено обяснение от шефа на ЦМГ до Фандъкова, в което се казвало, че зам.-кмет е давал разпореждания каква главница и каква лихва да бъдат изчислени.

Ами сега?

„Мога да приема всичко, но не и свързване на името ми с корупция. Тези, които познават и мен и работата ми, много добре знаят, че през целия си живот не съм взела стотинка под формата на корупция. Няма и да взема.“, каза наскоро Фандъкова.

В казармата казвахме: „Член шести, да си взела!“ Ако от общинския бюджет тече като из решето, хич не ни интересува, дали Фандъкова взема заедно с приятелите на премиера или само гледа как те вземат.

Всъщност, втората хипотеза е трудно въобразима. Не вярваме, че в тази среда госпожата е останала добродетелна по старомодния начин, както учи притчата за кучето на Фомон. Може би съм я разказвал, не пречи да се повтори. Защото е много поучителна и подходяща за случая.

Философът Фомон имал кученце, което обучил всеки ден да ходи при месаря и да донася къс месо в кошничка. Това добродетелно същество, което не смеело да се докосне до мръвка, ако Фемон не я е дал, веднъж било подгонено от няколко големи кучета, които му измъкнали кошницата от устата и взели да късат месото и лакомо да го поглъщат. Фомон, който наблюдавал от прозореца, видял как кучето се поколебало за миг какво да стори. Очевидно безсмислено било да се опитва да си върне месото от другите кучета: щели да разкъсат и него. Тогава се втурнало помежду им и изяло колкото месо успяло да докопа.“

Помнете ми думата! Ще мине време и ще разберете, че епохата Софиянски далеч не е била най-лошото, което се е случило на София. Зад благата усмивка на Фандъкова се прикрива най-грозното ограбване на София и софиянци!

Та интервюто с Кусев не е фейк, ако и да е измислено. В него се казва истината за управлението на столицата, а и на страната. А истината е, че ни крадат! Крадат ни както турчин не ни е крал! (Пеефски не е турчин!)

 

Понякога фейкът не е фейк

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top