Коментари

По свой образ и подобие

Бог ще те спаси от капана на ловеца
и от смъртоносна напаст.
С перата Си ще те покрие
и под крилете Му ще се скриеш;
щит и закрила е Неговата вярност.

Не е съвсем сигурно, че енергийната защита на Псалм 91 ще изиграе своята роля в развръзката на „Апартаментгейт“, но за сметка на това си има български институции. И ако преди се съмнявахме в тяхното съществуване, тъкмо в този казус те доказаха, че са на мястото си и са твърдо решени да въздадат справедливост. И нещо повече – псалмът като да е писан за тях:

Само ще гледаш с очите си
и ще виждаш възмездието за грешните.

Защото ти каза: „КПКОНПИ е мое упование“;
ти избра НАП за свое прибежище.

Зло няма да те сполети
и мъка няма да се приближи до твоето жилище,
защото Прокуратурата ще заповяда на ангелите Си за тебе
да те пазят по твоите пътища…

Е, НАП и прокуратурата още не са си казали думата, но съдейки по оневиняването на замесените от страна на т.нар. антикорупционна комисия, няма защо да се притесняваме. Първо, нито Цветан Цветанов и Цецка Цачева, нито по-дребните риби са били в конфликт на интереси, придобивайки луксозни апартаменти на ниски цени. Второ, Цачева дори поела сериозен риск, купувайки жилището си „на изкоп“, което означава, че може да се наложи да бъде овъзмездена. И трето, никой от новодомците не е използвал служебното си положение, за да се сдобие с имот, а от това следва, че подадените оставки са били напълно несъстоятелни. Правилни са, значи, предложенията несправедливо отстранените да бъдат възстановени на постовете им, макар че надали ще е достатъчно. Дали пък не трябва да им се извиним?

Това би бил наистина достоен финал за продължилия три месеца сериал: събираме се на Ларгото и отправяме колективно извинение към невинните жертви. Още на следващия ден Цецо се връща като председател на ПГ на ГЕРБ, а Цецка отново си е министър на правосъдието. За всеки случай вечерта организираме и нощно бдение със свещи пред парламента за тяхно здраве и дълголетие. Не бива да забравяме обаче да се помолим и за връщането на Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ, понеже човекът вече седмици наред се гърчи в тежък отпуск. След като Столичната община отмени акта на район „Слатина“ барбекюто на терасата му да бъде съборено, какво повече да му придиряме, че бил забравил да декларира и самата тераса от 186 кв. м.? То и ние вече забравихме откъде тръгна гейтът и за какво всъщност беше, та Георгиев ли, дето цялата корупция и всичките конфликти на интереси в държавата са му на главата…

Ако долавяте неуместна ирония, дълбоко грешите! Напротив, тя си е съвсем уместна, да не кажа и напълно заслужена. Няма хора, на които непрекъснато да им се плезят в лицата, и те да приемат спокойно подигравка, граничеща с издевателство. Справка: съседна Турция, където гласоподавателите се мобилизираха и избраха с размазваща разлика опозиционния кандидат за кмет на Истанбул.

Имаха избор? Може би, но далеч по-важното е, че имат самоуважение. И казаха на Ердоган, че номерът му няма да мине. Той бил диктатор, управлявал с твърда ръка, репресирал и т.н., но турците демонстрираха, че са по-силни от него. А са по-силни от него, защото имат енергия за живот и онова „лепило“, което да ги държи един за друг, за да не може никой да им се подиграва и да ги тъпче безкрайно.

Ние обаче ще си останем с бъзиците в социалните мрежи и толкова. За разлика от Ердоган, Борисов и неговата команда са случили на народ. Дето се вика, и от Началника нямат нужда да ги пази, когато българите „ще те носят на ръце, да не би да удариш крака си в камък“. Пък и откъде-накъде ще се сърдят и нещо ще се възмущават, като пак те, българите, са направили институциите си по свой образ и подобие? Стига да искаха повече, щяха и да могат повече, затова хак им е, че са това, което са.

Само да не се опрадават, ако обичат, че поговорки като „Преклонена главица сабя не я сече“ били наследство от петвековното пъшкане под турско иго! Подозирам даже, че навремето тайничко са искали то да продължи вовеки веков, за да не се наложи да се самоуправляват, че тогава вече и Господ не би могъл да им помогне…

По свой образ и подобие

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top