Коментари

Самоограбване в пълно съзнание

В земеделското министерство изглежда са обявили конкурс за най-екстравагантна идея за борба с глиганите. И трябва да се признае, че чиновниците там проявяват въображение, което означава, че конкуренцията е повече от свирепа. Най-хубавото обаче е, че за да няма сърдити, всяка идея веднага започва да се осъществява на практика, както стана с оградката за 100 000 лв. От нея вече са готови цели 11 километра, съобщи тържествено министър Порожанов, тоест остават едно нищо и никакви 122 км.

Вярно, нищо не гарантира, че изобщо ще бъдат завършени, нито че, ако бъдат завършени, ще спрат дивите прасета от Румъния. Но пък в това време, ура!, навлеците ще бъдат третирани с… вълча урина. На българските власти щели да са необходими над 2660 ампули от репелента, който се продавал в ампули за около 35 лв. за 100 милилитра. Това прави още 93 100 лв., нищо че цената се води на дребно (не се играе на дребно при обществените поръчки!), а първоначално обявеното количество със сигурност ще се окаже крайно недостатъчно.

Между другото, вълчата урина е ефикасен начин за прогонване на диви животни от земеделски имоти, но в интернет могат да се открият и други. Ето какво например е публикувано там на 10 юли 2012 г.: „С мръсни чорапи, провесени по огради, гонят глиганите в Кюстендилско. Ако не се вземат мерки, прасетата всяка година ще опустошават картофените ниви. „Човешката миризма действа на дивите свине, които са много чувствителни и имат страхотен вкус и обоняние. Усетят ли я, мигом бягат от нивите“, разказа агрономът Николай Джонев от с. Копиловци.“

Ако всеки от Копиловци си предаде чорапите на властите, проблемът най-вероятно ще бъде разрешен. Но тъй като все пак се търсят не само екстравагантни, а и скъпоструващи идеи, нека безвъзмездно дадем още няколко:

Звуковият електронен уред за прогонване на диво прасе струва 385 лв. за площ от около 33 дка. Стотина уреда да се купят, това прави 38 500 лв., което е малко, разбира се, но пак си е нещо.

Ако ще се набляга на естествените репеленти обаче, цената на шафрана е около 11 долара на грам, което обещава нови щедри разхищения от бюджета. За съжаление, по никакъв начин не е доказано, че прашецът от това растение действа срещу глигани, но не пречи да се изпробва директно на терен.

Естествено, добра идея е и тази да се насипят радиоактивни материали от близката АЕЦ „Козлодуй“, макар че ефектът от борбата с прииждащите от Румъния диви свине вероятно ще се забележи чак след десетилетия. За да е мигновен обаче, в Дунава могат да се пуснат и месоядни акули, например големи бели акули от екваториалните води. Или пък тигрови? А като стана дума за тигри…

Не, сега ми хрумва, че най-чудесното решение е скополаминът, известен още като „дъхът на дявола“. Това е вещество, което се извлича от растението боракеро, наречено ангелски тромпет. Скоро четох, че престъпници в Колумбия и Еквадор използвали субстанцията, за която се твърди, че отнема свободната воля на човек, като го превръща в лесна жертва на насилие или на ограбване. „Взимате в ръка подадената ви визитка в туристически хостел, а се оказва, че тя е напоена с наркотика, който се абсорбира директно през кожата ви. Превръщате се в зомби и можете да изпразните банковата си сметка или да застреляте някого, без дори да помните случилото се.“ И това го пише вестник „Гардиън“, така че си звучи напълно сериозно!

Всички тези работи, да повторя, човек е в състояние да извърши, докато ужким е в съзнание. По собствена воля изпразва банковата си сметка, пак по собствена воля разрешава да го оберат. С една дума, изцяло е подвластен на дъха на дявола, докато в главата му звучат ангелски тромпети. Дава и дава, позволява ли, позволява да бъде ограбен, а после даже не помни какво му се е случило. Вчера са го преджобили за оградка, днес за вълча урина, но утре вече е забравил, което дава възможност вдругиден да му одерат и кожата и да я проснат да се вее край Дунава като мръсен чорап. Толкова мръсен наистина, че глиганите действително да не припарят до обитаваните от българите земи, предпочитайки с ясно съзнание да изпият по една ампула с цианкалий, та мъката да се свърши…

Самоограбване в пълно съзнание

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top