Коментари

Сън ли сте или ви има?

Ако трябва да съм възпитана, ще кажа, че предложението на Бойко Борисов да се намали партийната субсидия на 1 лев е емоционално. Ако съм честна, ще кажа, че е от инат, най-обикновен инат от онези махленските, които се демонстрират с чукане на единия юмрук върху другия. Но ако съм прозорлива, ще трябва да кажа, че предложението за намаляване на партийната субсидия е в отговор на предложението на ДПС да се намали данък ДДС върху определени стоки. Тези избори освен останалите си новаторства, предизвикаха и това – политиците да обещават не само преди изборите, а и след изборите. Правят го по много обикновената причина, че се уплашиха от безразличието на избирателите. Щом и ДПС вече имат проблеми с мотивирането на своите хора да гласуват, какво да кажат другите. И ето – само дни след европейските избори, вече сме предмет на ухажване с две предложения – да се намали ДДС и да се намалят партийните субсидии до 1 лев. Ако беше песен, щеше да е „Сън ли си или те има?“.

Така стигнахме до парадокса ние, избирателите, да обясняваме на лидера на ГЕРБ, че един лев е прекалено щедър жест към нас. Това показват слушателските и зрителските обаждания по темата. Наясно са избирателите, че партиите също имат нужда от пари и че един лев на избирателен глас едва ли е точно направена сметка. Впрочем сметка изобщо не е правена – никой никога не е изчислявал и оповестявал колко са неизбежно нужните пари за една партия. Досега 11-те лева бяха определени на принципа „като ще даваме – да даваме“, а предложението за един лев на принципа „като няма да даваме – да не даваме.“

Точното число вероятно е между 1 и 11 лева, но кое е то, знаят най-добре хората, които се занимават с партийните потайности. Те няма да ни го кажат, защото навярно и 11-те лева субсидия им се вижда недостатъчна. Никой партиен функционер няма да тръгне да признава колко излишни неща се правят с партийните пари. Излишни купища плакати, които те агитират да гласуваш за едни и същи лица от всяко ъгълче, гараж, стълб, контейнер, трафопост и всякакви други вертикални повърхности. Излишни брошури, с които се постилат улиците. Излишни трапези, излишни концерти, излишно луксозни автомобили, излишно надписвани километражи, излишно (престъпно!) финансово мотивиране на избиратели, за да не кажа купуване на гласове – това е което виждаме. Колко ли е онова, което не виждаме?

Дебатът за партийната субсидия няма да е интересен. Всяка партия ще гласува според това колко й е празен джобът и колко иска да е пълен. Ако някоя партия направи точна сметка, като прецени кои са минималните неизбежни разходи за дейността й и съобрази предложението си с това счетоводство – виж, това вече ще е нещо интересно. Само че едва ли някой ще го направи. Ще чуваме предложения като на битака – от 1 до 11 – и на някакво число партиите ще си ударят ръцете.

 

Сън ли сте или ви има?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top