Нови Книги

Сърце на вятъра, Донал Райън

„Сърце на вятъра” – горчиво-ироничен, остроумен текст, за който ирландският писател Донал Райън печели Европейска награда за литература.

„Сърце на вятъра“ (превод: Надежда Розова, цена: 16 лв., 168 стр.) е композиран като пъзел от взаимно допълващи се истории и се отличава с езикова виртуозност, опростена пунктуация и лаконичен изказ. Всяка глава представя гледната точка на даден герой. Под привидно гладката повърхност на ежедневието бълбукат тежки морални дилеми и полюсни чувства. В борбата си да преодолеят последиците от финансовата криза, жителите на ирландско градче са принудени да надникнат отвъд привидностите в обществените и личните си отношения, да се преборят с демоните си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност, да поставят ново начало.

 

Роден през 1976 г., Донал Райън е литературното явление в най-новата ирландска проза. Автор е на три романа и един сборник с разкази. „Сърце на вятъра” е първият му издаден роман и незабавно попада в дългия списък за наградата „Букър“, печели наградата на в. „Гардиън“ за дебютна книга, Ирландската литературна награда за дебют и на приза Книга на годината за 2012 г., а през 2016 г. става носител и на Европейската награда за литература. На литературния фестивал в Дъблин през 2016 г. е обявен за ирландска книга на десетилетието. Едноименният разказ от сборника му става Ирландски разказ на годината за 2015 г.

 

Сърце на вятъра, Донал Райън

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top