Коментари

С елементи на драма и комедия

Комикът Кевин Харт, звезда в „Недосегаемите“, все пак се отказа да води тазгодишната церемония по връчването на наградите „Оскар“. Първоначално той обяви, че няма да се извини за стари свои шеги по адрес на сексуалните малцинства, но впоследствие го направи. В това време „Недосегаемите“, базиран върху едноименната френска продукция от 2011 г., беше преработен и излезе на екран с ограничение за деца до 13 години. В крайна сметка филмът „с елементи на драма и комедия“ само спечели от вдигналата се патардия, но така или иначе бляскавата церемония остана без водещ.

Надали можем да си представим колко го е яд Кевин Харт, не се знае и възможно ли е грешката догодина да бъде поправена. Има обаче и една чудесна новина – ако Академията отново закъса кой да води раздаването на наградите, България е в състояние веднага да й услужи. При това комикът, когото можем да командироваме с голяма радост, в никакъв случай не пада по-долу. И той участва в римейк на „Недосегаемите“, и той сипе запомнящи се лафове. А отгоре на всичко така се е вживял в ролята си, че е трудно да се прецени къде свършва драмата и къде започва комедията.

Да, постигането на тънката граница е почти гениално умение, но нашата звезда доказа, че го владее. Във вторник тя изгря и на международна конференция за етиката в държавната администрация, с което предизвика истински комичен ефект. Веднага след това обаче добави и драматичен, появявайки се в компанията на бодигардове от НСО. С такива, както се разбра, звездата била съпроводена заради заплахи за живота й, понеже имало „198 милиона причини“ да я атакуват. Играейки шеф на антикорупционната комисия, тя изтърси и репликата: „Атаките срещу мен идват от един и същи център – олигарсите, които са недоволни от това, че има борба с корупцията“, а за целите на съспенса пусна още по-хитовите: „Няма да се обяснявам повече!“ и „Точка по въпроса!“.

И наистина, какво още има да се обяснява, когато всичко е ясно? Един луксозен тризонет е купен с недоказани доходи, за да могат олигарсите да поведат компроматна война срещу нашия герой. Той дори го купува на по-ниска цена от данъчната оценка, така че враговете му лека-полека да се разкрият, а за да излязат те окончателно на светло, нарочно не декларира тераса от 186 кв. м. Нея обаче ипотекира, нищо че е обща собственост на целия блок, с което залага пореден капан на лошите, инсталирайки върху огромното пространство сауна и барбекю. Понеже са гадни, ясно е, те пускат дронове, които да кръжат наоколо като в шпионски трилър, но героят осмива напъните им с нова данъчна оценка за апартамента, придобит през 2012 г. И накрая, когато публиката вече си умира от смях, той дръпва разтърсващ монолог, който да я кара и да заплаче: „Бяха отнети и запорирани имоти с недоказан произход за милиарди левове, което неминуемо засегна интересите на много хора. И ответната реакция на засегнатите не закъсня! Няма да ме разколебаят, колкото и да вдигат такива теми. Нашата комисия бе оценена високо от Европейския съюз“.

Въпрос на време е невероятното актьорско майсторство да бъде оценено и от Академията за филмово изкуство, още повече че на следващата церемония ще бъде уместно тъкмо тази звезда да се появи с българско трикольорче в ревера. Така тя ще олицетворява усилията на много свои сънародници да сложат точка по въпроса има ли върховенство на закона и изобщо държава, стига, разбира се, тогава да не е твърде късно. Имам предвид за държавата, в която „Недосегаемите“ се прожектира от сутрин до вечер, без никакъв шанс да стигне до надписа The End. Иначе филмът, изглежда, ще продължи и когато нея вече я няма, а в мрака ще се носят само звуци от хрупане на пуканки – единственият шум в системата (им), който можем да произведем.

Защо тогава си го позволяват ли? Ами точно заради това. Не се налагат обяснения, щом „Точка по въпроса!“ ги изчерпва.

С елементи на драма и комедия

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top