Коментари

Фиаско без край

В крайна сметка поредната изборна загуба на БСП отново се оказа доста лесна. Изискваше две неща от Борисов – да скрие Цветанов и да се качи на джипа и да включи камерата. Това е доста обидно за столетницата, макар тя вече да е свикнала с вкуса на поражението. БСП очевидно не е в състояние да се възползва от множеството подаръци, които получава непрестанно от едно правителство отдавна спряло да управлява. Ръководството й е трайно загубило способността да чете обществото и да разбере как да стигне до властта. Когато се приближи плътно до ГЕРБ веднага след канонадата от имотни скандали, тя отново взе грешно решение. Продължи с истерията и просто реши, че това, което е доближило до управляващите ще й осигури и победната разлика. Очевидно те не бяха в състояние да си дадат сметка, че в една предизборна кампания трябва да бъдат убеждавани едновременно ядро и периферия, както и да разберат в кой момент към кого трябва да е насочено вниманието. Както можеше и да се очаква, „острието“ Йончева бе далеч от необходимото ниво и просто шумно повтаряше до втръсване „апартамент гейт“. Явно без въобще да си дава сметка, че основният проблем на БСП отдавна не е да убеждава в кусурите на другата страна, а в това да премахне страховете на хиляди хора от нейната способност да е начело на страната.

Очевидно е, че Нинова има проблем със своя стил и политическо присъствие. Излъчва напрежение, на моменти поведението й е на ръба на истерията, видимо не е способна да събира хора, да приобщава. Това й коства много и вътре в собствената партия, но най-вече на по-широката политическа сцена. Сега ще се бори за правото да загуби още едни избори наесен. Този път местни, и този път още повече на политическата територия на ГЕРБ. Фиаското обаче е по-дълбоко и е свързано с гео-политическия образ, който Нинова се опитва да наложи. БСП никога не е звучала по-антиевропейски и по-настървено срещу ЕС. Тя реши да се конкурира на националистически терен, където не само е пренаселено, но и където има доста по-убедителни и утвърдени говорители. Столетницата е вече почти завършена анти-европейска партия. Вярно е, че в тази кампания социалистите доста притъпиха анти-европейската реторика в сравнение с последния парламентарен вот, но за това е май вече твърде късно. Ако иска да печели избори, БСП ще трябва да разбере, че с евро хейт това няма как да стане. Нинова не го разбира и колкото по-дълго е председател, толкова повече ще удължи политическата мъка на партията си.

Бившата ком партия използва и опропасти още един свой коз, Румен Радев. Сегашният президент твърдо и еднозначно се хвърли да помага на БСП, повтаряше и усилваше всички нейни тези и позиции, видимо преекспонира присъствието си и се опита да повлияе на резултата. И това обаче не помогна и сега той на практика е вече лишен от опцията да го направи на избори, които имат по-голямо значение. Преливането на хора от неговата администрация към социалистите просто потвърди „топлата връзка“, която обаче от самото начало не е никаква тайна. Радев не просто загуби политически капитал, той намали рязко вариантите за сътрудничество оттук нататък. Сега му остана единствената опция да се пробва със собствена партия. Първанов и ко. очевидно имат дългосрочна договорка с Борисов и Нинова няма да може да разчита на тях в нито един момент. Очевидно Решетников или който сега е актуалния водещ полит офицер ще трябва да мисли нови комбинации. Обезкървяването на президентската администрация пък допълнително ще усложнява нещата и там ще трябва да бъдат търсени нови фигури, които да бъдат лица на някаква промяна. Пейката на БАН е не просто на привършване, с нея можеш да спечелиш избори единствено в някоя квартална партийна организация.

БСП излиза от този вот без никаква очевидна стратегия за успех. Йончева е пълен електорален провал, а новите безлични физиономии, които се появиха през последните години не убеждават никого. Анти-европейската реторика отблъсква градските хора и партията няма никаква значима периферия от избиратели. Докато икономиката върви, никой няма и да обърне внимание на икономическите тези на столетницата. Тезата за лошия и корумпиран Борисов очевидно не е достатъчна, нито пък приказките за глупавия народ ще помогнат особено на „Позитано“ 20. Преизбирането на Нинова единствено ще подготви следващото фиаско на партията й, тя видимо няма никакъв потенциал да смени подход и стратегия в крачка. Но и да изберат нов лидер, той / тя няма да има време до есента, за да направи нещо значимо. Затова е най-вероятно сегашната председателка да бъде преизбрана и спокойно да си загуби местните избори. След това, поне ако я сменят, ще имат година и половина да измислят и пробват нещо по-работещо. Или пък може да я оставят да се провали за четвърти път.

Фиаско без край

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top