Статии

Формула за увеличаване на цинизма

Пълната енергия на една затворена система е константа по отношение на времето, гласи Законът за запазване на енергията. Тоест тя може да се преобразува от една форма в друга, но не изчезва просто ей така, защото в природата нищо не се губи – то единствено се видоизменя. „Това е всеобхватен природен закон, на който се подчиняват както процесите, протичащи в атомите на веществата или в клетките на живите организми, така и движението на небесните тела“, пише в учебниците по физика. Там са дадени и много интересни примери, най-вече с топка, но благодарение на Министерството на финансите скоро те могат да се обогатят с още един. Да не кажа направо, че министър Владислав Горанов следва да бъде номиниран за Нобелова награда, като е без значение дали ще е за физика, икономика или литература.

Да, говоря напълно сериозно, защото експериментът, приложен на практика и дал чудесни резултати, е наистина уникален. Обединявайки в едно науката и художествената измислица, този новаторски подход към Закона за запазване на енергията доказва, че опитите да отнемете от енергията на една затворена система постигат точно обратното. И нещо повече: енергията не само се запазва, ами се увеличава, в случай че творчески бъде редактиран и Нютон. Например от първия му закон – че „всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение“ – трябва само да отпадне уточнението „дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние“. А намеси ли се все пак такава, значи ще се наложи да направим така, щото нейното действие да срещне противоположно по посока противодействие, но не и равно по големина. Че нали големината затова си е големина – да отвърне на удара с по-голяма големина?!

Ако отново звучи несериозно, ето го и експеримента, вече черно на бяло:

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. След като във фейсбук Слави Трифонов цитира справка от Министерството на финансите, предоставена по Закона за достъп до обществена информация, се оказа, че за 2018 г. ГЕРБ е получила 15 181 092 лв. държавна субсидия, БСП – 12 643 144 лв., „Обединени патриоти“ – 4 214 592 лв., ДПС – 4 181 028 лв., а „Воля“ – 1 927 084 лв. Така за миналата година парламентарно представените партии (както и „Възраждане“, взела над 1% на изборите през 2017 г.), са прибрали в касите си 38 млн. лв. Или с 6 милиона повече от полагащите им се пари, защото тихомълком е била въведена нова формула за изчисление. Според нея към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия са добавени и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати. И най-хитрото – добавени са и всички, избрали опцията „Не подкрепям никого“. Протестният вот, иначе казано, е захранил статуквото допълнително, което си е гениална гавра с въобразилите си, че могат да поразбутат системата. Тоест няма празно за партиите, те нищо не губят, че даже и осребряват гласовете „против“.

Разбира се, че има значение защо Слави извади справката точно в навечерието на изборите и отдавнашното му намерение самият той да си направи политическа формация. Но фактите са си факти и свидетелстват за изумителна наглост, каквато не е била регистрирана никъде по света. Освен че в най-бедната страна от Европейския съюз бюджетната субсидия за партиите продължава да е безпрецедентно висока и дори най-високата, само през последното десетилетие тя е скочила над 7 пъти. Това – официално, а както се вижда, вече и неофициално, тъй като в Закона за политическите партии имало „несъвършенства“ (по Владислав Горанов). Но вместо да постави въпроса за тяхното отстраняване, министърът на финансите не просто си е мълчал, а е използвал тъкмо дефектите, за да могат да произведат по-благоприятен ефект. За управляващите най-вече, но покрай тях и за останалите, които също са си траели за „авантата“. А най-гадното е, че в същото време популистки се предлагаше намаляване на партийната субсидия, като ГЕРБ внесе и предложение в бюджета за 2017 г. тя да падне на левче. То не мина обаче, въпреки че 2 516 957 души гласуваха за това и в референдума на Слави, а когато гостува в шоуто му през ноември 2018 г., Бойко Борисов повтори намерението си. И не се случи нищо, естествено, понеже същият Борисов още в първия си мандат през 2010 г. изпита удобството да пътува с правителствения самолет за сметка на формацията, за да гледа футболното дерби „Ел класико” между отборите на „Реал”- Мадрид и „Барселона”. Как се изпускат такива пари, при положение че винаги може да бъде изтъкнат аргументът, че голямата субсидия намалява риска от получаване на средства с неясен произход? Или, обяснено по лидера на ГЕРБ: „Олигарсите дават много пари. И ние ясно сме казали, че може да се намалява партийната субсидия, готови сме да участваме в това. Но в никакъв случай не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси!“. Пази, Боже, да станат зависими, щото сега са такива политически чистофайници, че министърът на финансите един апартамент не смее да си купи и живее под наем…

Впрочем той дори не плаща наема за апартамента на кръстника, сигурно не му стигат парите. Пък и знае колко им е тежко на депутатите, понеже през 2014 г. сам напусна парламента. „Влади Горанов ми е като дете“, обясни тогава Кръстника, извинете, Бойко Борисов. „Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?“. Оттук, значи, може да се предположи, че като министър на финансите просто е решил да облекчи положението на народния представител с онези 2,23 лева допълнително за подаден глас, а не става дума за злоумисъл. Дори буди недоумение как не се е сетил да калкулира и недействителните гласове, или направо да таксува и имащите право на глас, които не са благоволили да се разходят до избирателните секции. Имайки предвид, че нежеланието да се гласува е също вид гласуване, логиката води именно в тази посока, не сте ли съгласни?

Знам, не сте съгласни, но и никой не ви пита. Е, прокуратурата уж проявила интерес към надписаните субсидии, само дето проверката вероятно ще установи, че в това обстоятелство няма нищо нередно. Ей така в началото на март КПКОНПИ оневини Горанов, че живее в апартамента под наем, без да плаща наем – „не е имал частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията му по служба“. И вярно няма частен интерес, тъй като интересът е общопартиен – социалистите, както отбеляза колегата Людмил Илиев, също са се облагодетелствали от ситуацията, но и те са мълчали, че са получили 2 млн. лв. повече от полагаемото им. „Или не са забелязали?!“, пита той, допускайки с известна ирония, че може и да са били улисани в защита на социално слабите и онеправданите…

Апропо, ако законът не беше променен през 2011 г. и субсидията не беше „отвързана“ от минималната заплата, сега на глас щяха да се плащат над 25 лв. Така че предлагам да се върне старото положение, за да е поне по-ясно и честно. Така пак ще ни правят на маймуни, но съвсем открито, което е една степен по-малко обидно от сегашните интерпретации. И по-малко цинично, разбира се, защото с „Не подкрепям никого“ ще знаем, че по същество подкрепяме всички мастодонти, които по една или друга причина са ни станали отвратителни. А накрая ще дойде и най-важният ефект: нищо вече няма да е в състояние да пробие затворената система, чиято енергия си остава непокътната – благодарение на нас и въпреки нас.

Във всички случаи обаче Горанов в частност и ГЕРБ като цяло заслужават подкрепа за научните си експерименти докъде може да стигне цинизмът, та ми хрумва и друго. Във Великобритания държавата също подпомага политическите партии, но по особено коварен начин – плаща не на всички, а само на тези, които са в опозиция. Управляващата партия не получава нищичко от държавата, като в същото време осигурява средства на опозицията да я критикува, даже да състави правителство в сянка, издържано от бюджета.

Чудесно хрумване, следователно, би било тук да се приложи подобна схема, с тази разлика, че единствено управляващите ще получават пари. Нито лев за опозицията, пък да видим дали тя ще продължи да си трае, преструвайки се на опозиция! Без този камуфлаж ще ни излезе много по-евтино, а и, да повторя, ще е по-честно. Тъй и тъй си плащаме да се подиграват с нас, но поне да не губим време за „избори“…

Прощавай, Горанов, ама как още не си се сетил да въведеш осигуровка „ГЕРБ“, която да се удържа от месечните ни заплати? А може и да има, де, пък така и да не сме разбрали, че вече всичко се прави по формулата за увеличаване на цинизма.

Формула за увеличаване на цинизма

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top