Коментари

Хранилки за чиновници

Поколенческата смяна и оптимизирането на работата в държавната  администрация пак се отлага. Добралите се до експертни държавни позиции вече ще могат да си ги окупират докогато си решат. Само трябва след една пределна възраст да избягват командировки на круизни кораби с нудистки профил, от естетически съображения.

Конституционният съд реши, че пенсионирането на държавен служител не е основание за освобождаването му от работа. Така отмени една от съществените промени в Закона за държавния служител от края на миналата година, с която се очакваше да бъдат освободени около 2000 чиновници. Според КС обаче, това би нарушило конституционното право на труд на желаещите да работят до преклонна старост и е проява на възрастова дискриминация.

Пожизненият статут на чиновниците не би бил голям проблем, ако са незаменимо добри специалисти, с „всичкия си” и ако не са си нагласили нещата така, че да имат хем право на пенсия, хем на заплата. Интересно колко от тях биха останали на работа, ако им се каже, че трябва да избират: само на заплата или само на пенсия. Най-вероятно пак ще се ситуират така, че да получават и двете.

У нас всеки търси начин да надхитри социално-осигурителната система и това вече придобива размерите на национална епидемия. Процентът на българите с инвалидни пенсии застрашително расте, правопропорционално на богатеенето на членовете на ТЕЛК-овите комисии. И Стивън Кинг не би могъл да измисли история като тази на бившата варненска детска учителка, която след като уморила болния си мъж от глад и пренесла с контейнер трупа му на скришно място, продължила да взема пенсията му две години след смъртта му. Нищо чудно да се окаже, че в този смразяващ и доходоносен трилър е замесен и човек от НОИ.

Случаят с фалшивите пенсии в Сливен и корумпираното местно ръководство на НОИ едва ли е единственият в България. Отдавна се говори, че пенсионният стаж може и да се натъкми – всичко зависи от благосклонността на служителката, обработваща документите.

Същото е и с документите, подавани в дирекциите на „Социално подпомагане” – получаването на детски надбавки често зависи от това дали си достатъчно посветен какво да впишеш и какво да премълчиш в заявленията и декларациите за доход. В групите на БГ-мама понякога се споделят любопитни истории как някои двойки предпочитат да живеят без брак до пълнолетието на децата си, защото тогава се калкулира само дохода на майката и е по-лесно да не се надхвърли изискуемия праг. Така излизащите от статистиките данни, че около 59 процента от българските бебета са извънбрачно родени, намират едно от своите възможни обяснения.

Ако нещо би могло да смъкне надолу този процент, това е социално-осигурителната система в Германия, към която групи от съграждани са се устремили. Там децата, носещи името на баща си, внасял данъци в държавната хазна, по-лесно се вписват в системата и по-бързо получават надбавки и помощи.

Но да се върнем в нашата страна, където държавните чиновници ще могат да си запазят службиците колкото дълго решат. Законът за държавния служител бранеше достатъчно добре интересите и правата им, а сега рамо им даде и КС. Всичко е на тяхна страна. Законът ги пази и от уволнение, и от преработване, и от пенсиониране. Те, които по закон не плащат социални осигуровки, обикновено вземат едни от най-приличните пенсии, защото не са били принудени да се препитават в сивия сектор. Вече ще могат да се възползват напълно законно и от правото да са работещи пенсионери с всички произтичащи ползи от това. На фона на тяхното узаконено надхитряване на системата, всички корупционни схеми в НОИ, НАП, ТЕЛК и пр. са просто бял кахър.

 

Хранилки за чиновници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top