Коментари

Черен влак се композира

„Любовта е сладко нещо, Ленче ле, кой не люби, той не знай“…

В изпълнение на Слави Трифонов обаче Ленчето отпада със замах и на нейно място в старата градска песен се появява нов женски образ. На него лирическият герой се обяснява вече открито в любов, която досега и двамата се опитваха да прикриват.

Е, флиртът най-сетне е публичен и до този момент изглежда така:

С проекта за Бюджет` 2019 националният омбудсман е изваден от списъка на лицата с право на специализиран транспорт от НСО. Въпреки че предложението на правителството още не е прието от Народното събрание, Мая Манолова обявява, че ще се придвижва по служба с обществен транспорт. Слави е разстроен, възмутен, дори ядосан и посвещава кажи-речи едно свое предаване на тази мерзска несправедливост. Той предлага на Манолова автомобил и шофьор „като частен работодател и български гражданин“, но обществената защитничка с гордост и известно кокетство отказва. Първо тя пътува до Стара Загора с междуградски автобус, сетне организира и приемна във влака София – Варна. Снимките й как говори с онеправданите в купе №2 във втора класа на експреса „Златни пясъци“ получават отлично медийно отразяване, само че Трифонов отново не е удовлетворен. Шоуменът, говори се, вече стяга партийни редици, защото сърце юнашко не трае да гледа как лишената от удобства възлюбена е принудена да се мъчи.

До развръзката, когато двамата популисти ще се прегърнат и „вземат“, има да изтече още боза, пардон!, вода, но така или иначе това цвете на любовта скоро ще разцъфти. Високият рейтинг на Мая Манолова и политическите амбиции на Слави Трифонов са онази торова смеска, която го подхранва, докато задкулисието в лицето на градинаря доволно потрива ръце. Шоуменът отдавна е гласен за „алтернатива на статуквото“, самият той обяви през септември 2017 г., че ще прави партия. Тогава написа и писмо до медиите, в което обяви, че ще събира „хора, които да управляват страната“. Обещаваше да ги намери и представи, за да измъкнат България от „тази 27-годишна каша“, даже организира нещо невиждано – кастинг за политици в телевизионно шоу. После се хвалеше, че на него се явили над 2 хиляди души, дори и такива, завършили престижни университети не само в страната, но и Йейл, Харвард и Кеймбридж.

Нищо от това не му попречи да направи крачка назад, за да преподпише договора си с БТВ, но изведнъж близкият до ДПС сайт „Епицентър“ отново започна да ни подгрява. На 7 юни 2018 г. същият пусна дописка със заглавие: „Слави вече е решил окончателно – прави партия! Шоуменът тръгва на битка със статуквото“, като ни обясни още в подзаглавието, че енергията и обществените очаквания към тв водещия ТРЯБВА да бъдат трансформирани в политически проект. „Сега ситуацията очевидно се е променила, тъй като повечето от сериозните социологически агенция отчитат, че бъдеща партия на „Шоуто на Слави“ не само би влязла в парламента без проблем, но и от нея ще зависи кой ще управлява България“, информира ни анонимният писач. И още: „В ГЕРБ със задоволство отбелязват, че през последните месеци „Шоуто на Слави“ неочаквано е променило редакционната си политика, тъй като Борисов и  Цветанов вече не са редовно подигравани и осмивани. Гербери се кълнат, че между старите приятели Борисов и Трифонов, скарали се преди години заради строеж на столичен общински терен, има затопляне на отношенията. Дали това ще доведе до следизборно сътрудничество, още е рано да се каже. Твърде възможно е партията на Слави на измести „Обединените патриоти“ като патерица в една бъдеща управленска коалиция.“

Да, твърде възможно е, особено като вземем предвид вдигнатия сега мерник на „патриотите“. Не е зле да се припомни също, че проблемите на вицепремиера Валери Симеонов започнаха след въпроса му на какво основание НСО охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Че Симеонов е простак, няма съмнение, но изказването му за „кресливите майки с тея уж болни деца“ беше извадено блегодарение на телевизионната бригада за мокри поръчки на властта, наименувала се „Господари на ефира“. На финансовия министър Владислав Горанов пък се приписват топли отношения с Движението за права и свободи, а тъкмо той изневиделица предложи изкусната майсторка на личния пиар Манолова (личен избор, апропо, на самия Борисов) да остане без кола от НСО.

Щом теглим чертата, става повече от очевидно, че топката беше вдигната умишлено от ГЕРБ, с ясното съзнание как ще бъде отиграна. Една „алтернатива“, създадена под крилото на управляващата партия, не би могла да я заплаши – напротив, ще й вдъхне нов живот. И точно изхабеният Борисов има най-голяма полза от подобни борци със статуквото, които да запушат всяка възможност за появата на същинска алтернатива.

Разбира се, възможен е и друг прочит, в който Борисов – друг такъв проект на задкулисието, да не играе роля. След като отново ДПС обяви курс към предсрочни избори, нищо чудно Слави и Мая да бъдат изтикани напред под формата на водещи фигури в поредния популистки буламач на шеф-готвача от Сараите. Нещо дори ме кара да мисля, че той вече се смее зад кулисите, предчувствайки, че пак ще ни изиграе и подиграе – донякъде заслужено заради изконната българска глупост да се връзва на подобни номера не веднъж, не два пъти, ами изобщо без прекъсване…

Та с две думи: „черен влак се композира“ за пореден път, за да ни отведе в грешна посока. А най-абсурдното е, че пътниците (и в двата смисъла) са въвлечени в една пошла мелодрама, в която нахалството се представя за героизъм, а изчерпаната откъм идеи, талант и вкус неразривна част от статуквото заявява претенции да е носител и двигател на промяната. По-лошото: те хем са въвлечени, хем нямат нищо общо с нея, тъй като за тях е предвидено единствено да я обслужат с гласовете си, след което пак ще зачакат следващия влак към по-светлото бъдеще. Абсолютен цинизъм, превърнат вече в норма от демиурзите на неговото трайно неслучване, стара градска песен, която ще бъде изпята на нов глас. А като добавим и опасността публиката да не разпознае фалшивите нотки, „Нема такава държава“ спокойно може да стане национален химн.

Черен влак се композира

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top