Студентски дебюти

Четири партии по пътя към европредседателството (без да става дума за Марешки)

Вече е ясен съставът на новото правителство – Обединени патриоти имат 3 министерства (отбрана, икономика и околна среда) и двама заместник министър-председатели. ГЕРБ ще поемат останалите 15 министерства. Те също ще имат двама заместник министър-председатели, а Борисов отново ще поема най-високия пост в правителството. По всичко изглежда, че и двете страни ще се стараят максимално много, за да изпълнят четири годишния мандат и това не трябва да ни учудва. Напълно възможно е партията на Бойко Борисов да не спечели незабавни нови предсрочни избори, нещо, което той добре съзнава. След три пъти дадена възможност и три пъти недовършен мандат малко хора биха им гласували доверие за четвърти път. Това е и една от основните причини Бойко Борисов да търси компромиси с всички партии в настоящия парламент. Видяхме, че предложи на няколко пъти партньорство по различни поводи на БСП – от председателство на 44-то НС до запазване на министър от служебното правителство. От левицата обаче отказаха и остават в опозиция на бъдещия кабинет.

Какво трябва да ни говори всичко това? Защо са всички тези усилия за сътрудничество? Както вече споменах по-горе, Борисов е наясно, че това е последната му възможност да се покаже като силен лидер. Оттук идва желанието му да постигне партньорство с всички – така той ще бъде компромисната фигура, готов на всичко, за да има стабилност. Поради този факт е силно вероятно ходът на управлението да бъде белязан от серия компромиси, целящи запазването му и пълен мандат. Ключов момент е новият пост на Веселин Марешки. Веднага след като излязоха резултатите от изборите, той заяви, че би подкрепил само правителство, в което негови съпартийци заемат министерски постове. Е, нещата не развиха точно по този начин, но това не попречи на варненския бизнесмен все пак да подкрепи новото управление и да се самоизбере за заместник-председател на Народното събрание. Очевидно принципите не са толкова устойчиви, колкото са били в миналото. Неговата политическа кариера също не започва особено обещаващо след отказа му да се откаже от имунитета си във връзка с дело, в което е обвиняван за изнудване и насилие. А самият Бойко Борисов не показа високи критерии, когато става дума за морал и принципи.

Това важи и за официалния коалиционен партньор на ГЕРБ. Част от коалицията Обединени патриоти е партията на Волен Сидеров – „Атака“. Много анализатори го смятат за най-силния популист в България (може би днес Слави Трифонов го измества), но не за първи път той застава зад правителство с Бойко Борисов. Нека си припомним, че първият кабинет на ГЕРБ бе създаден именно с помощта на Сидеров, без „Атака“ да участва в управлението. За партия като ГЕРБ, афишираща се като проевропейска и либерална, расистката и антиевропейска реторика на лидера на „Атака“ не е най-добрата реклама. Става още по-трудно да разберем как те могат да са заедно на още по-високо равнище, в един кабинет, с една програма и с една обща европейска цел напред. Вторият съпредседател на ОП е Красимир Каракачанов – историк и бивш агент на ДС. Отново не е най-добрата реклама за партия, която има себе си за дясна и либерална. Третият лидер в ОП е Валери Симеонов. Той още не е натрупал скандална политическа кариера, но за сметка на това отношенията му с Волен Сидеров не са най-удачният пример за партньорство. Симеонов се отцепва от „Атака“ през 2009 г., защото според него партията е престанала да следва принципите си, което значи, че в един по-късен момент явно пак е започнала да ги следва.

Възможно ли е да има разбирателство между тези 4 партии? Три от тях са заедно, нямаха друг шанс и трите да влязат в парламента. Вярно, че и трите смятат себе си за патриотични, но след като са в един и същи политически спектър, след като вече взаимно си харесват програмите и след като отричат да има лидерски разминавания, спира да бъде ясно защо са три, а не една. Друг много важен аспект от съставянето на едно правителство са експертите – независимо съветници или министри, те са част от неговата ефективност. Кои са експертите в редиците на Обединените патриоти? По време на кампанията не бяха представени такива лица. Това прехвърля отговорността в ръцете на ГЕРБ.

Ще успее ли „Борисов-3“ да изпълни 4-годишния си мандат? Партньорите в коалицията заявяват положителни очаквания, макар че много политолози и социолози не са на същото мнение. Българското общество някак си свикна да гласува всяка година, но това не означава, че умората от избори е притъпила чувствителността му. Да не забравяме и ултиматума, даден от Слави Трифонов на новото НС. Популярността на телевизионния водещ се възобнови, а последните му големи концерти бяха изключително добре възприети от гражданите. Това му дава голяма увереност и самочувствие да продължава с политическата си активност. Най-актуален по дата е силно отразеният му протест от 4 май след изтичане на двуседмичния срок НС да започне да работи по решенията от референдума. С оглед на всичко, което телевизионният водещ е направил досега, защитавайки „гражданските си права“ не бива да се учудваме, ако го видим като лидер на партия – даже и днес да го отрича.

За да бъде цялостна картината, да се върнем на партията на Марешки. Тя се учреди като борец със статуквото, но много бързо тонът омекна. В началото варненският бизнесмен беше отявлен критик на ГЕРБ и политиката, водена от тях. Още на втория тур на президентските избори той обаче показа фасадността на цялата критика, подкрепяйки излъчената от ГЕРБ кандидат-президентска двойка. Явно присъствието му в Бюрото на Народното събрание е достатъчно за него (въпреки заявката за премиерския пост). „Лъчът надежда“ дойде с изказването на Марешки, че партията му ще следи дали правителството спазва предизборните си обещания и политики. Сега остава гражданите да следим дали това ще се отнася само до политиките близки до сърцето на бизнесмена или за управлението изобщо.

Настроенията в страната и бъдещето председателство на Съвета на Европейския съюз очертават интересен мандат за „Борисов-3“. Това е шанс за България да се покаже като стабилна държава с работеща демокрация. Приятно е да се чуе, че двете големи партии са съгласни да работят заедно, за да бъде това председателство успешно. Последното нещо, което искат партиите в настоящото НС е да загубят доверието на европейските си колеги. Ще очакваме, следователно, усилия за доброто представяне на България по време на председателството. Нека им пожелаем успех.

…………………………..

 

Този текст е създаден по проект „Студентска политологична платформа. Формиране на журналистически умения в собствена медийна среда“, осъществен с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София. Съдържанието на тоекста е отговорност единствено на авторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София.

 

 

Четири партии по пътя към европредседателството (без да става дума за Марешки)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top