Коментари

Властите в съюз срещу едно дете

Изречението „Цветан Цветанов държи местните структури на ГЕРБ“ е станало толкова банално, че чак не ни идва наум да попитаме – с какво ги държи? Ако се съди по някои събития от лятото, държи ги със суджуци, подарени детски градини и опростени престъпления. Очевидно не ги държи с лекции за висок морал и жертвоготовност в името на обществения интерес. И още по-очевидно е, че те на места се държат един за друг, но също не от високоетични и морални принципи. Затова партията се дъни по места и колкото по-малко е населеното място, толкова по-голямо е издънването.

Не е правилно на този етап да се произнасяме по въпроса дали шестгодишното дете е застреляло човек или все пак убийството е дело на общинския апаратчик от партия ГЕРБ. Но и не е разумно да кажем „нека отговорните за това органи си свършат работата.“ Колкото пъти сме го казвали, толкова пъти не са си свършвали работата. Ето какво всъщност се случи в община Септември. Представител номер 1 на местната законодателна власт, какъвто е председателят на общинския съвет, вади пистолет на среднощна разпивка. С този пистолет е убит човек. Съдебната власт в лицето на прокурор от Пазарджик приема, че убиецът е шестгодишно дете. За това са осведомени медиите.

Медиите, както знаем, са четвъртата власт. В рамките на една малка община четвъртата власт все още има самочувствието да действа като власт. Започна да анкетира присъствали на местопрестъплението и близки на засегнатите. И те свидетелстват, че убиецът не е детето, а въпросният апаратчик от ГЕРБ, който е замислил спасителната за себе си формула със съдействието на предания си приятел прокурор. Тоест законодателно-изпълнителната и съдебната власт са се съюзили за сметка на едно шестгодишно дете. Разделението на трите власти, както знаем, има за цел всяка да е независима и да оказва възпиращо действие на  другите две.

Не се знае как ще завърши цялата тази отвратителна история, но тя е прекрасно доказателство за това че справедливостта тържествува само там, където има независими, работещи и обективни медии и независима, работеща и обективна съдебна система. Засега имаме медиите, остава да видим имаме ли съдебната система. Следете този случай – той е като от учебник. Общината е малка, събитията са обозрими, а болестта е същата каквато във всички останали общини, градове и столицата. Може пък медиите, като потренират в по-малките общини, ще намерят кураж и за големите.

Оня с пистолета, разбира се, е скоропостижно отстранен от ГЕРБ. Което изобщо не е толкова почтена реакция, колкото ГЕРБ си въобразява. Само те кара да се запиташ дали пък Цветан Цветанов не ги държи с предупреждението, че всичко им е позволено, но само докато се издънят.

Властите в съюз срещу едно дете

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top