Коментари

Ке го строиме аецот

Ке го строиме, нема лабаво.

Почти е опечена работата, трябва само още малко учените от БАН да я доизкусурят. Щото никак не е лесно да докажеш, че тази централа ще е ефективна, че токът от нея ще ни е нужен и ще е на сметка, че ще има вътрешен и международен пазар за него, че има инвеститорски интерес за построяването ѝ… Много работи трябва да се натаманят, а учените малко нещо се офлянкват. Правителството им дало 2 млн. лв. да докажат нуждата от АЕЦ „Белене“, но те подходили по византийски. Предложили 10 варианта, правителството да си избере. За честта на пагона, някои от вариантите били близо до истината, споменавали възможността АЕЦ „Белене” да е неизгоден. И вероятно по тази причина от БЕХ върнали доклада за доработване. Всичко това разказа нам от телевизора енергийният експерт Васко Начев. И ние сме склонни да му се доверим, защото цялата предишна информация по този злополучен проект го обрисува като скъп и ненужен. А когато напук на разума нещо скъпо и ненужно все пак се реализира, това означава какво? Означава, че едни пари са сменили собственика си. Трябва да сме слепи, за да не видим вече, че проектът е една грандиозна корупционна схема, „корупционната възглавница“, както се изрази Начев, била 2 млрд. лв. Това са пари и на колкото и да ги разделиш, все си остават пари. А те ще се делят, маймуните на клона не са една и две. И у нас, и в Матушката…

Та ке го строиме аецот. По-точно ще го плащаме –  ние, вие, нема кой друг. Ще го плащаме сега и в бъдеще, и ние и децата ни, а може би и внуците ни.

Не ясно колко ще плащаме. Ясно е само, че ще е много. Помните ли какво каза господин премиерът през август  2012 г., когато червените натискаха за референдум за „Белене“? Каза, че ГЕРБ ще подкрепи референдума, ако под графата “За” в бюлетината се запише: “Всеки българин ще изплати по един мерцедес, ако централата бъде построена.”

Тогава това ни изглеждаше като едно от онези неща, които се наричат приблизително верни. Щото ако 7 млн. се бръкнем за по един мерцедес среден клас без кожен салон (макар че кой българин ще купи мерцедес без кожен салон?!), получаваме 350 млрд. лв. Даже и руснаците не могат да поискат чак пък толкова. Нито кадрите на Борисов могат да ги откраднат. Но към днешна дата не съм сигурен, че премиерът е преувеличил с много.

Междувременно у нас се провежда конференция за атомната енергия. И на нея представителят на “Росатом“ Вадим Титов отговорно заяви, че компанията „е открита за възможността да участва във финансирането на АЕЦ “Белене”, ако проектът бъде възобновен“.

Ще бъде, ще бъде… Можеше и да не бъде, но вече не може. Вече се навътрихме яко. Правителството ни навътри. Както наскоро обясни ядреният специалист Георги Котев, ако България днес плаща на Русия 1.2 млрд. лева, то това е защото правителството прекрати проекта три дни преди да изтече споразумението с руската „Атомстройекспорт”. Което, според Котев, даде законна възможност на „Атомстройекспорт” да ни осъди. Ако срокът беше изтекъл, нямало да има основания да ни съдят. Можем да допуснем без да поемаме голям риск, че част от тази огромна сума се е върнала в джебетата на отговорните за решението.

А на площадката на „Белене“, „гьола“, както го наричаше доскоро Борисов, желязото се трупа…

Най-важното условие, за да си успешен лъжец, е да помниш какво си казал по-дълго от тези, на които си го казал. Който не може да помни, да си води дневник. А Борисов говори гаче като ден пие вода от Лета. Дали той забравя или си мисли, че ние забравяме…

Намекнахме го веднъж, но сега ще го кажем категорично. Борисов отдавна е изпаднал в себепревишаване. И даяни на овърдрафта, който един милион българи щедро му отпускат.

Какво пък, щом му го отпускат, да не е луд да откаже…

 

 

 

Ке го строиме аецот

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top