Коментари

Академици проговориха с езика на „Телеграф“!

Шестима академици и двама член-кореспонденти сътвориха отворено писмо в защита на кандидатурата на Гешев за главен прокурор. И Мадам В. щедро разгърна полите на сайта си, за да приюти пасквила на академичните ибрикчии. (Би трябвало да ми е неудобно от възрастта и званията на господата да използвам такъв език. Но много странно, не ми е неудобно! Нещо повече, струва ми се напълно подходящ за случая.)

Кому е изгодно да не бъде номиниран и избран за главен прокурор Иван Гешев?“ – питат академиците и отговор не чакат. Защото го знаят, четат го всеки ден във вестниците на Пеефски: „Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се страхуват.“ Да бяха добавили в писмото си и „които клеветят нашия издател“, както пишат кратуните в „Телеграф“ и „Монитор“ и всичко щеше да е ясно. Не че сега не е, де…

Струва ни се, пишат академиците, че единственият критерий за такъв висок пост трябва да бъдат професионалните качества на кандидата, почтеността и разбира се, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи дори и срещу силните на деня.“

Безстрашие, храброст, целеустременост… Хлъц!

Срещу кои силни на деня се е изправил Индже Гешев? Оставям на вас да се сетите, аз лично не успях. Помня една нещастна женица, която той държа пет часа с белезници насред София, но не ми се струва тя да е от силните на деня. Силните на деня не лежат в Сливенския затвор. В никой затвор не лежат. Трябва, но не лежат. И затова е важно Гешев да стане главен прокурор! А силните на деня – Борисов, Пеефски, Цацаров, министърът, дето спи под наем у кръстника си –  да продължат да са силните на деня. И след КТБ, да ограбят безнаказано и следващата банка. В момента си нагласяват удобно ББР. И ще си я ограбят. Не въпреки, а под закрилата на Гешев. Професионалиста Гешев.

Снощи го слушам по телевизора този изключителен професионалист, завършил, между другото, Магнаурската школа в Симеоново. Нямало да каже нищо по случая Полфрийман, защото каквото и да кажел, щяло да е повлияно от емоции? Изключителен професионалист! Само да не беше толкова емоционален…

Много професионално е също така да отричаш разделението на властите, да определяш хора като престъпници, преди още съдът да се е произнесъл и да съобщаваш факти по текущи дела на медиите. И изобщо, който е искал да разбере що за професионалист е Гешев, го е разбрал. Тези осем академици на обща възраст 625 години не са успели! Както се казва, никога не е късно да станеш за ибрет!

Ето и имената им:

акад. Благовест Сендов

акад. Константин Косев

акад. Георги Марков

акад. Ячко Иванов

акад. Тодор Николов

акад. Дамян Дамянов

член-кор. Драга Тончева

член-кор. Иван Гранитски

Какво ли ги е събрало заедно? БКП? Държавна сигурност?

Сред тези 8 души има 5 ½ агенти на ДС: агент Роман (Георги Марков), агент Найденов (Константин Косев), агент Тополов (Ячко Иванов),  агент Геолога (Тодор Николов) и агент Огнян (Иван Гранитски). А половинката идва по линия на съпругата на акад. Сендов – агент Калина. Нали откъдето жената…

Да напомня само, че и Митьо Гестапото, последният шеф на Шести отдел на Шесто управление в ДС, написа пламенен текст в защита на Гешев и също го публикува в прогресивния сайт на Малария Велева.

И още да напомня, защото академиците не са първите, които си засраха научната и човешка съвест. През август и ректорът на УНСС проф. Стати Статев написа писмо до ВСС в подкрепа на кандидатурата на Гешев. Стати Василев Статев, който (каква изненада!) също е ченге – секретен сътрудник Стойновски.

Не знам дали е случайно или е търсена символика, но писмото на академиците се явява в навечерието на 150-та годишнина от учредяването на БАН. Между 8 и 12 октомври (по стар стил 26 – 30 септември) 1869 в Браила е основано Българско книжовно дружество, първообразът на академията, преименувано през 1911 г. на Българска академия на науките.

Позор е слаба дума за учени, тръгнали да подгъзват на властта. Язък им за званията, язък им за побелелите глави.

Някой беше казал, че мъдростта е гънки, не бръчки. Но май и само гънки не е. Освен ако не говорим за себичната мъдрост как на теб да ти е добре и уютно, докато навън държавата се ограбва и разрушава. Истинската мъдрост не може да е неутрална към истината и лъжата.

И накрая ще кажа пак: Гешев като главен прокурор ще бъде опасен за демокрацията у нас. Този човек говори не като юрист, а като политик и действа не като прокурор, а като полицай. Програмата, която той ни разказа по телевизора, вещае мрачно бъдеще дори и за тази уродлива форма на демокрацията, която тук практикуваме. И не е нужно да си чак академик, за да разбереш тази очевадна истина.

 

Академици проговориха с езика на „Телеграф“!

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top