Коментари

Активен борец на 10-и септември

Клуб Z пише: „Виц на сезона: Цветан Василев искал да се приложи за него законът “Магнитски”, понеже бил борец срещу корупцията. Бил създал “антикорупционната” партия на Бареков!?“

Само дето не е виц, а самата истина. Сподели го американският адвокат на Цветан Василев Джоузеф Огъстин, който подготвя документите му по искането за прилагане на закона „Магнитски“, или, както е новото му име, „Глобалния закон за отговорност за човешките права Магнитски“. Този закон е продължение на приетия през 2012 г. закон, но с разширен обхват – вече се отнася не само до Русия, но и до всички страни, където се преследват борците срещу корупцията и се погазват човешките права.

Цветан Василев борец срещу корупцията?! Това е турбоцинизъм. Този Цветан Василев, който е раздавал пари наред на политиците, който си е купувал спокойствието и просперитета на бизнеса с тлъсти рушвети. Същият Василев, който е плащал по 100 хил. лв. на набедения политик Бареков, за да направи партия и по 600 хил. лв. на месец за партията. Та че купил на Бареков и къща за 500 хил. евро! Този същият Цветан Василев, който явно е подкупвал шефовете на големи предприятия, за да държат парите си в неговата банка… Същият Василев, който отгледа и направи Пеефски голям бизнесмен, който му беше като баща и с който въртяха заедно далаверите, преди да се изпокарат. И той антикопционер?! Ама малко късно. Като активните борци на 10-и септември!

Не, този номер не минава, много е плосък.  Бареков и неговата партия са най-яркият пример за политическа корупция.

Но проблемът е в друго. Че Темида е крьорава се знае отдавна. Но че с едното око е по-кьорава е ново откритие. Защото Темида видя престъпленията на Василев, но упорито отказва да види тези на Пеефски и Цацаров. За всички нас, пред очите на които се разви прокурорската и медийната атака срещу КТБ, е очевадно, че тя беше умишлено фалирана, за да се ограбят активите ѝ от шайката около Пеефски и неговият принципал Доган. И Василев вероятно има нужните документи да го докаже.

“Двамата, които ще бъдат посочени в иска, казва адвокат Огъстин, ще бъдат Делян Пеевски и главният прокурор Цацаров. Това са конкретните личности, които ще бъдат определени като тези, които са нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения.”

Третото Шиши го няма?! Изпаднало е. Е, неговата роля не беше така очебийна, той действаше подмолно, но ще бъде много пресилено да се приеме, че няма роля в драмата с КТБ. И изобщо в рекета срещу Цветан Василев.

Ето два откъса от „Господари на моргата“  на Огнян Стефанов, който се кълне, че предава достоверно думите на Борисов и Цветанов, казани пред него.

„След 2010 г., разказва Василев, бях подложен на огромен натиск от промиера Борисов. Всичко беше, за да прехвърля на посочени от него лица дялове на компании, които бяха част от структурите на банката. Борисов лично посочи Александър Сталийски, оня от „Котараците“, като негов „човек за всичко“, разбирай „събирач на пари“. На хора, близки до Сталийски, бях принуден да прехвърля по 50% от фирмите „Авионамс“ и „Дунарит“. Имам документи как е станало това (показва ги). От тях е видно, че през 2010 г. в двете дружества безвъзмездно влизат нови акционери, близки на Борисов, а през 2013 г. техните дялове са обратно откупени за 43 млн. лв. Отделно от това през тези години са били изплащани дивиденти и така за три години общата сума, отчетена в посока Борисов само от тези две компании, е 49 млн. лв.“

А ние седим и си бърборим за аферата „Суджуци“, която е за има-няма 50 хил. лева.

И още един цитат: „Пеевски държеше на персоналното финансиране… Веднъж ми призна, че Борисов го посъветвал да „поощри“ финансовия министър, за да не го закача. Всеки месец, като му носел белия плик, той го посрещал с шегата: „Ааа, пристиган американските художници.“ Защото в плика имало долари. Мисля, че става дума за по 100 хил. месечно. Други министри и депутати също получаваха пликове, но с различни суми. Важен магистрат е получавал по 100 хил. евро месечно. Много важен…“

А, бе, кажи го най-важният и да приключваме с гадаенето. Защото той е бил основният темел, върху който Пеевски възнамерявал да изгради паралелен властови център, да установи „диктатура на прокуратурата“. „Плановете ми са много по-големи от шеф на ДАНС, хвалел се Пеефски пред обкръжението си, – тия въобще не схващат…“

Та така. Пеевски е носел пликовете. Някои от тях на адреси, препоръчани от премиера. А парите в пликовете са на Василев, поне в началото.

Не мога да се закълна, в достоверността на тези цитати. Нека това остане на съвестта на Оги Стефанов. Но това, в което съм убеден е, че когато има такива сигнали, те не могат да се подминават тихомълком.

Исках да каже, че не бива, а то че може, явно може. Когато един „важен магистрат, много важен“, е взел милиони евро „нето“, без данъци, всичко може. Защото нето и дедо поп обича…

Та ми се струва, че и Борисов трябва да се “намагнити” малко, не ли?

Активен борец на 10-и септември

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top