Коментари

Ало, пенсиите!

Ало, братя от последната възраст! От днес започва Великденският пост (Четиридесетница) – най-дългият пост в православието. Той ще трае до Великден – 19 април. Цели  седем седмици трябва да се въздържате от всякакви храни от животински произход. Съобщавам го, за да знаете, че от днес имате легитимен повод да не ядете месо. Иначе вие си постите всеки месец, като свършите паретата… Така де, не е ли така?

По време на постите в някои дни, като Благовещение (25 март) и Цветница (12 април), се позволява риба. Позволено е също да се ядат морски дарове – октоподчета, калмарчета, скариди, омари. Чел съм, че монасите в Атон например по време на пости (в дните, когато е разрешена риба) масово ядат октопод. Октопод на скара, залят със зехтин и наръсен обилно с  риган… Ммммм… Или пък кралски скариди в зехтин с много чесън… Мога да постя три месеца без да ми омръзне.

Дедо поп разправя, че и алкохол не трябвало да се приема, само по малко винце в определени дни. Не по-малко важно е и душевното въздържание, духовният пост, отказът от греховете на езика, сърцето и някои други органи… Трябва да се избягват шумни забавления и празненства. Полани се чу, че св. Синод май решил, че и телевизия не бива да се гледа през постите. Сигурно и тя е грешна. А може да е и блажна… А може да беше и заради оная реклама, дето дедо поп набива шунка, пък вика, че не е блажна. Във всеки случай няма да навреди да се отбягва телевизията. Хайтов викаше, че “след гилотината, най-страшното изобретение на човека е телевизията…”

Забранено това, забранено онова… Между другото и от пушенето трябва да се въздържате. Знаете ли приказката за монасите, които пушели по време на молитва? Един монах го командировали в друг манастир. И гледа той по време на молитвата всички пушат. Отива и пита игумена що така. Ами, рекъл дедо игумен, ние имаме разрешение от св. Синод. Как разрешение, ние също питахме, но ни отговориха, че не може. Ами лошо сте питали! Вие сте питали дали може да пушите докато се молите, а ние попитахме дали може да се молим докато пушим.

Та въпросът е как ще се попита.

Да ви разкажа една поучителна история в този смисъл. Ако съм ви я разказвал, ще прощавате. През средните векове се смятало, че яденето на блажно в петък е едва ли не най-голямото престъпление, по-голямо от убийството и кражбата…. В „Папеса Йоана” Емануил Роидис разказва как отец Йоан (бъдещата папеса) и още трима отци замръкнали в един хан. На огнището се въртял шиш с две гъски. И таман поповете да ги почнат, някой се сетил, че е петък и не може блажно. Ами сега?! Тогава Йоана, като изкусна в казуистиката, измислила как да изядат гъските без да съгрешат: „Кръстете тази гъска риба и я изяжте без страх.” Един от отците взел чаша вода, поръсил три пъти гъските и казал: „In nomine Patris, Filii et Spiritu Sancti, haec erit hodie nobis piscis! (В името на Отца и Сина и Светаго Духа, такива бяха днес нашите риби!) И омели гъските, обилно полети с вино. Но преди да запият, се нарекли с имената на ангелите. Единият отец се нарекъл Гавраил, другият Михаил, третият Рагуил. И пили по ред за здравето на всеки ангел… И така превърнали дори пиянството в богоугодно дело.

Ама ще кажете това го правят католическите лицемери! Да, де, ама православните българи имат поговорка: Задружни калугери и в петък блажат. И тя не се е родила на празна софра…

Вижте, братя, в Уикипедия пише, че от 1920 г. църквата започва да разрешава един път седмично да се яде месо, стига да не е петък. Обаче това никой не ни го казва! Ако е верно, де. Щото тя и Уикипедия се списва малко като на Пеефски вестниците.

За виното и ракията исках да кажа. Поповете не са единодушни. Преди години уредникът на музея в Рилския манастир каза, и ние си го записахме на стената, че “ракията не е нито мазна, нито тлъста или блажна – тя си е ракия”. Същото се отнася и за виното. То даже е още по-богоугодно! Казано е: „Който не вкуси от тялото ми и не пие от кръвта ми, та да стане едно с мене и аз с него, няма да познае спасението.” Ако трябва да сме точни, пръв го е казал Заратустра от името на бог Митра. Заратустра е бил пророк. Бил е убит в храма от враговете си. Умирайки им рекъл: „Нека Бог ви прости, както и аз ви прощавам!” Нищо ново под слънцето е било валидно и преди два милениума…

Пак се отплеснах…

Към алкохола има още една гледна точка. Във видинското село Чупрене например имало девет кръчми и нито една аптека. На много места по родина е така. Народът се лекува главно с вино и ракия. И какво да прави, ако се разболее по време на пости? Ще си взема лекарството редовно, каквото и да разправя дедо поп.

Братя от последната възраст, сигурен съм, че особено ви вълнува темата за смешните движения. Признайте си, дърти мискини! Помня, помня как преди няколко години в. „Дума“ редовно публикуваше програмата на XXL, Space platinum и още няколко „еротични“ телевизии…

През 2010 г. „Стандарт” писа: „Насред пости: Сексът не е грях. Не спирайте страстта, зоват попове”.

Оказа се, че не са попове, а само един поп – дедо Силвестър от сливенската църква “Св. София”. Един – един, кой ти го дава… Дедо Силвестър вика, че ако „откажем ласки на половинката си, то сами я подтикваме да сгреши”. Което е логично. Щото ние можем да постим, ама комшията… Но дедо поп прави една изключително важна уговорка: „Забраната за секс по време на пост не важи само за двойки, които са венчани.”  Което е малко като траура по Тито – «Али свакой со своя жена – да му е тужно.”

А през 2013 г. президентът Плевнелиев отказа да насрочи изборите по Великден: “Не мога да допусна избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти”. Гаче да гласуваш е същото като да блажиш. Е, някои наистина се облажват, но не са тия пред урните… Това набожно лицемерие на българските политици направо ме вбесява. То не че когато става дума за набожност можеш да минеш без лицемерие, де…

Колежката Седларска написа днес: Постенето включва и въздържане от ядене на хора.

Ето това въздържание, според мен, е по-важно от всички останали въздържания вкупом! И то не се отнася за Папуа и Нова Гвинея, а за нас. Не се яжте един друг, братя, това е най-големият грях, който можете да сторите. Само това да спазвате през Великденския пост, Господ ще ви тури да седнете от дясната му страна!

А колкото до постенето, то ще си се наложи от само себе си. Нещата в момента така са се сложили, че ако се задържи Бойчето още десетина години на власт, всички ще станем вегетарианци. Даже направо вегани ще станем. Ще пасем. Ако има къде, де… Щото всичко сме разпродали и частниците ще турят табели: „Частна собственост, не пасете тук!”

 

 

 

Ало, пенсиите!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top