Коментари

Ало, пенсиите!

Вчера в магазина една госпожа беше напълнила кошницата с количество, несвойствено за възрастта и социалното ѝ положение, и плащаше в петолевки. Часът беше 9.30, което трябва да ви подскаже каква е възрастовата и социална стратификация на госпожата. (Кажи ми кога пазаруваш, та да ти кажа на колко си години!) Та пенсията броеше банкнотите като си плюнчеше пръстите с език. Щото тия пущини имат подлия навик да се лепят една за друга. Касиерката ѝ обясни, че, ако не хване коронавируса, обикновеният грип ѝ е сигурен. Направо ми се изправи косата, като я гледах как лапа бацилите!

Та по тоя повод ми се ще да напомня некои ноторни факти, които и друг път съм ви съобщавал.

Петолевката, братя от последната възраст, в качеството си на най-дребна банкнота, се явява най-сериозният преносител на зарази – грип, жълтениц, краста, трипер. Не, триперът май с по-едри банкноти се пренасяше… Петолевката е нещо като мръсна бомба. Върху нея грипните вируси оцеляват до три дена. Ако обаче попаднат там заедно със секрети от носа или устата, животът му се удължава до 17 дни. За това време вирусът, яхнал петтях лева, обикаля София три пъти и един път ходи до Самоков. С очите си сме виждал в магазина как пенсия вади пет лева от джеба, и целува Св. Иван на прощаване. Затова неведнъж сме призовавал пенсиите да се разделят с парите си с лекота, без сълзи и сополи. Особено важно е това при епидемията от коронавирус, който си пада малко нещо геронтофил. Според нас е най-добре пенсиите изобщо да избягват дребните банкноти. По-принцип грипът няма отношение към номинала, но пенсиите имат, та затова петолевката е най-опасна. Щото, пенсия да хване грип от сто лева на цяло може, но само на теория.

Шегувам се, бе! Представям си как пенсия избягва пет лева, за десет да не говорим. СПИН да пренасят петолевките, пенсиите пак няма да ги избягват! За това предлагахме на правителството да вземе решение и парите на пенсиите да се превеждат направо в супера по местоживеене. И те да боравят с тях безконтактно, така да се каже. То вече безконтактен секс има, та…

Да ви кажа един любопитен факт. Полани в Китай събудиха една пенсия, някой си Хиао Ли, от едногодишна кома, като ѝ дали да помирише банкнота от 100 юана, някъде към 25 лв. Споменавам го, та да го имат предвид медиците, когато не остане друга надежда…

Между другото, една от причините да се премахне хартиената двулевка, беше точно тази ѝ роля на мръсна бомба. Те и металните пари пренасят бабалюги, но по-малко.

Отделен въпрос е, че колкото и да се пази човек, не може да се опази. Някой беше казал, че каквото и да правиш, накрая винаги побеждават микробите. Просто така е устроен животът. В екосистемите организмите са подредени в хранителна верига, която се състои от три обособени звена: продуцент, консумент и редуцент. Например тревата приема слънчевата енергия, фотосинтезира и храни овцата. Тревата е продуцент, а овцата консумент. После идва вълкът и изяжда овцата. Вълкът е втори поред консумент. Понякога може и човекът да изяде овцата, а вълкът да изяде човека. В смисъл, че по хранителната верига може да има няколко консумента. След консумента идва редуцентът – бактериите, които разграждат органичните вещества в неорганични. Те винаги са най-горе в хранителната верига и имат пряка връзка с всички организми. Та както и да го гледаме, в края на краищата всички стигаме до редуцентите. Или, казано простичко, до обратната страна на моравата.

Затова, братя и сестри, предвид на това, че редуцентът може да закъснее, но винаги идва, хапвайте, пийвайте, носете си новите дрехи, и ако на всичкото отгоре има и по нещо отдолу, берекет версин…

Братя, как се оправяте с парите сега, когато няма талончета за търкане? Да ви кажа ли една рецепта? Навремето я прочетох в “Стандарт”.  Вземате една новичка банкнота от 100 лева. Прегъвате я на четири. Щото четири е числото на стабилността. След това я хващате с лявата ръка и произнасяте следното заклинание: “Както нощта привлича деня, а денят нощта, както реките привличат ручеите, както жената привлича мъжа, така и тази банкнота да привлече към себе си себеподобните си. Амин!”

Откъде да вземете банкнота от 100 лв. ли? Моята работа е да ви дам акъл, а не начален капитал!

Друг начин за бързи пари е да сложите в портфейла си тайната билка на анадолските ходжи – Демир Бозан. Можете да си я изпишете от интернет за 43 лв.

Не гарантирам, че тези два начина са по-печеливши от хазарта, но със сигурност са по-евтини.

……………

В текста са използвани потпури от предишни изследвания на д-р Филипов, актуализирани с последните му достижения.

 

Ало, пенсиите!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top