Статии

Ами въздуха, господа? Него кой ще го плаща?

Знам, че написаното ще ми донесе ругатни и омраза, но предпочитам да бъда честен, каквото и да ми струва това. Става дума за българския туризъм и по-специално за туристическата индустрия, която създава над 13% от БВП, но буквално е оставена на произвола на съдбата, без никаква сериозна стратегическа грижа от държавата. Това са средства, които индустрията буквално подарява на обществото за пенсии, детски надбавки, заплати на държавната администрация и други социални разходи и срещу всичко това туроператорите получават само нехайно безразличие и обиди от безхаберни журналисти.

От години българската туристическа индустрия се задъхва, работи под реалния си капацитет, особено с оглед на направените през последните години значителни инвестиции. Причината за това е ясна – индустрията получава по-малко, отколкото влага като ресурс, поради едно популистко и ненормално разбиране за истинската стойност на нещата, които потребителите на туристическия продукт получават.

За да се разбере същината на проблема, нека първо се върнем малко в историята на туризма в Европа. През XVIII век, когато в Англия се заражда морският туризъм и плажовете по източното крайбрежие на Острова се оживяват от първите плажуващи, на мода е била т.нар. climatotherapy или лечение чрез особеностите на климата. Водени от препоръки на лекари да сменят въздуха и средата, сред богатите англичани, германци, а по-късно и руснаци се налага практиката да прекарват зимните месеци сред мекия морски климат на Южна Франция, а по-късно и на други европейски курорти. Така се е появил  модерният туризъм. Като отзвук от онези времена в някои френски курорти крайбрежната улица все още се нарича Boulevard des Anglais (булевардът на англичаните). Още тогава е било ясно, че морският въздух предпазва и лекува от туберкулоза, псориазис, витилиго, укрепва организма и имунната система и като цяло действа особено благоприятно върху изнежените организми на аристократите. Това е и същинската причина за появата на морските курорти в цяла Европа, а и по света.  Развлекателните плажни атракции се появяват по-късно.

Морският въздух все още има своите благотворни въздействия и стотици, хиляди туристи посрещат утрото на морския бряг не просто да се насладят на красотата на изгрева, но и да вдишват здравословните йодни пари, за да си тръгнат след седмица или две с укрепнало здраве, заредени с енергия и вдъхновение. С което, нека го кажем открито, си спестяват огромни разходи за лечение в болници, за медицински процедури и медикаменти.

Тук естествено възниква и въпросът на кого е този въздух? Може ли в една правова и демократична държава, в която всички обществени дейности са хармонизирани от закони и определени регулации, дишането на морския въздух, който е безценен национален ресурс, да става безразборно и безконтролно? И ако досега е било възможно, редно ли е това безпринципно състояние на нещата да продължава?

Въздухът, който туристите дишат, не е ничий, също както и земята, хотелите, къщите за гости, брегът, скалите, плажовете не са ничии. Това е въздухът на местните общности, въздухът на созополчани, несебърци, поморийци, варненци. Защото, нека бъдем реалисти, туристите вдишват чист морски въздух, а издишват въглероден двуокис, който местните хора след това са принудени да дишат. И всичко това става безплатно.  Честно ли е това? Справедливо ли е? Срамно е туристите, и това са само българите, да се оплакват, че летуването в българските курорти било скъпо и с лошо обслужване, че паркирането в буренясали канавки край плажовете било платено, че сянката била скъпа, че достъпът до някои плажове (не всички, за съжаление) бил ограничен и пр. капризи. Ами въздуха, господа, за въздуха, който дишате, нещо да кажете. Него кой ще го плаща? Сладкия и здравословен черноморски въздух, който вдишвате със или без йодни пари? За въздуха нещо плащате ли, или той е бадева?

Това безпринципно състояние на нещата трябва да се промени час по-скоро. Иначе българската туристическа индустрия е застрашена от катастрофа.  Ако се подходи отговорно и управленски, ще се балансират интересите и рязко ще се повиши качеството на туристическата услуга. Клиентът има право да знае какво получава и за какво точно плаща. Тук бих добавил, че имаме уникален шанс поне в едно нещо да бъдем първи в света. Убеден съм, че модерните страни няма да се колебаят и ще последват нашия пример.

Как може да се постигне справедливост?  Има начин и не е трудно, стига да има разбиране и политическа воля.

Не е трудно да се изчисли броят на вдишванията на човек в рамките на едно денонощие, както и средното количество въздух на едно вдишване. Ако човек прави приблизително по десет вдишвания в минута или 600 на час, то за денонощие вдишванията са около 14 400. На тази база не е трудно да се калкулира на някаква минимална цена вдишваният и издишван морски въздух от туристите и съответно да се таксува. Естествено, за активно спортуващите таксата ще е по-висока, защото дишат повече.  Може да се помисли и за справедливо таксуване на някои други ситуации с учестено дишане. Администрирането на тези процедури е въпрос на допълнителни разпоредби. Таксуването може да става през общините, хотелите, мобилните оператори. Възможно е да се създадат и мобилни приложения за индивидуално отчитане на вдишванията и издишванията, което ще позволи и още по-прецизно таксуване. Това са въпроси на близкото бъдеще. Важно е като начало да се прегърне идеята, че нищо не е без пари и който диша – плаща.  Докато диша.

Ами въздуха, господа? Него кой ще го плаща?

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top