Коментари

Ангелкова или за темперирането на ибрика

(с активното съдействие на Цецка водещата)

Снощи попаднах по погрешна на „Да се лъжем очи в очи“ и бях много впечатлен от изказването на министъра на туризма Ангелкова. Говори ясно и просто, даже много просто. Почти никъде не се запъна, за което огромен принос имаше и  френдли обстановката, която водещата се постара да създаде. Но така е при Цветанка. И при някои други колеги е така. Снощи, например, Бойко Василев спонтанно възкликна: „Е защо пък точно аз да я разкрия тази истина?“… Както и да е. За друго ми е думата.

Направиха ми много добро впечатление метаните на Ангелкова пред премиера Борисов и  сочения за втори човек в  правителството Горанов. Ето накратко:

„Искам да припомня от март миналата година по време на Българо-руския туристически форум премиерА пое ангажимент за подкрепа на българския туризъм чрез създаване на механизъм, който да стимулира организирания туризъм в страната и искам да му благодаря за цялата подкрепа, както на него, така и на министър Горанов, и на колегите, защото днеска обявихме механизма за насърчаване на организирания туризъм, летния, от май до октомври. 15 млн. лв. е бюджетА на този механизъм…“

„…Отново благодаря и на премиера и на министър Горанов, затова, защото наистина ще даде огромна глътка въздух на всички които работят в сектора и показва изключително основното отношение към сектор туризъм и подкрепата за развитието на този отрасъл от правителството…“ (демек от Бойко).

Някой беше казал, че „глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите – от грешките на другите“. В този смисъл Ангелкова е мъдра. Поне по мъдра от много други, които изпаднаха от вагона с оркестъра.

Помня едно заседание на МС от 23 декември през далечната 2009 г., Бойко таман беше възлязъл, а министрите му още не бяха осъзнали с какво си имат работа. Министрите обсъждаха и откриването на КПП Златоград – Ксанти.
Министър Плевнелиев: „Това е исторически момент. Специално искам да благодаря на МВнР, на МВР, на МРРБ, които успяха да приоритизират този изключително важен ГКПП за целия регион. Разбира се, и президентът помогна изключително много…”
Бойко Борисов: „Прави лошо впечатление, че не ме хвалите мен!? (Напомня си заслугите – 4 пъти подканял Папандреу и накрая на византиеца му станало неудобно и кандисал.) Така че ще ви моля, първо  да ме похвалвате мен и тогава да подреждате който и да било! Не бих допуснал изобщо да се коментира огромната ми заслуга. Не случайно направих тази изключително уместна забележка на министър Плевнелиев…”
Тоя Плевналиев е пътник, ако не направи бърза корекция в поведението си!“

Е, той направи, но кел файда. Както и оная палаперда Цветанов. Когато хвалеше Борисов го правеше с лимон в устата. И си въобрази, че може да оспорва господството Му! Къде си тръгнал, бе алоу?! Е, стигна. И много други, които не се научиха навреме как да държат ибрика, да го темперират правилно… А Ангелкова си взе бележка от чуждите грешки и премина в постоянното присъствие.

Като наблюдавам засилващата се симптоматика на отклоняващото се от нормите поведение на премиера, много скоро изказването на благодарност няма да е достатъчно. Целуването на ръка постепенно ще го измести. Но скоро и то няма да е достатъчно и ще се премине към проскинеза – просване по лице пред Величието, ако може да се каже, че човек в такава неприлична поза има лице… Е, казвал съм ви го това и друг път. И идва време да се убедите колко прав съм бил. Макар да не ми се искаше да е чак толкова.

Обърнахте ли внимание оня ден, като се бяха събрали в МС извънредно да обсъждат кризата в Перник. Поведението на премиера показа, че той преминава в нова фаза. Вече не се чува какво говори. И защо да се чува, той снизхожда, другите трябва да чуват! За малко да издави изстрадалите перничани. Каза, че ще им пускаме от софийската мрежа по 300 хил. литра в секунда. И един пътник, май беше Нанков, който не си взе бележка от първото предупреждение, си позволи да го поправи, че са 300 л., а не 300 хил. Всички го чуха, лично връщах записа три пъти, казва 300 хил. Всеки нормален човек щеше да каже извинвам се, езикова грешка. Но Борисов не е нормален. Какво направи той?  Отсече като един истински властелин: “Не сте ме чули! 300 литра в секунда казах! Чувайте добре! Не чуват!”

И настана едно лепкаво и гузно мълчание…

Както беше избързал да каже Некрасов, „Имало е по-тежки времена, но по-подли никога!“

 

 

 

Ангелкова или за темперирането на ибрика

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top