Коментари

Анти-европейската ос

Както често се случва, покрай голямата шумотевица стават множество реално значими неща, които обаче остават или незабелязани или просто подценявани. В Парламента на първо четене мина ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, както и промени в законодателството във връзка с присъединяването на страната в еврозоната. В тяхна подкрепа гласуваха ГЕРБ и ДПС, а срещу се обявиха БСП, т.н. „обединени патриоти“ и „Атака“. „Воля“ се въздържаха. Гласуването мина със само 12 гласа, 110 „за“ срещу 98 „против“. Някои коментатори побързаха да обяснят, че това е поредно доказателство за съвместно управление между партиите на Борисов и Доган. Дори да приемем, че за подобно твърдение има известни основания, значимостта на тези две гласувания е другаде. За пореден път и по важни въпроси на евро членството ни ставаме свидетели на все по-осезаема и активна анти-европейска ос. Към нея спокойно можем да добавим и т.н. партия „Воля“, която този път пасува, но достатъчно често открито е заявявала своето русофилство.

Към тази парламентна ос вече се добавят и нови играчи. Един от тях е новата „Атака“ на Костадин Костадинов, която се подвизава под името „Възраждане“. Нейните отряди от протестиращи обикалят от няколко седмици из София и непрестанно търсят поводи за сблъсък и истерия. Сега те директно заявиха, че СЕТА и еврозоната не просто заплашват българския суверенитет, но и „самото съществуване на българската нация“. Казано иначе, ЕС е опасно за вашето здраве. Те бяха на площада, за да подкрепят другарите анти-европейци в Парламента. Ясно е, че на тях полит инженерите са отделили съществена роля през идните години като носител на нова вълна от мощно, истерично анти-европейско говорене. Другият нов играч е „граждански“, под формата на сдружение „Обединени родители“, който също бяха пред Парламента и ни обясниха, че СЕТА означава смърт за малкия и среден бизнес, добиване на шистов газ, ГМО и край на националния суверенитет. Те вече поведоха великия поход срещу стратегията за детето и закона за социалните грижи. Отново, очаквайте повече от тях през идните месеци.

Нека обаче припомним и друг играч в тази анти-европейска ос, който сега е зает с други политически битки, президентът Румен Радев. Веднага след избирането си той прати СЕТА в конституционния съд с почти идентични аргументи, включително гениалния аргумент, че вреди на националния суверенитет. Той дори се опита да изиска квалифицирано мнозинство за неговата ратификация, за да могат „здравите сили“ в Парламента да блокират търговското споразумение. Наговори и цял куп откровени глупости. Например, че СЕТА ще ни пречи да вдигнем минималната работна заплата, или пък че няма да можем да провеждаме кампании срещу тютюнопушенето!!! Конституционния съд обаче не се поддаде на тази истерия и обяви, че за приемане на документа е необходимо обикновено мнозинство. БСП пое щафетата, но така и не успява да направи много с нея. Независимо от това обаче, анти-европейските играчи непрестанно се увеличават, към тях се добавят нови партии и нови, допълващи граждански отряди. Човек само може да се досети как ще изглежда политически патриотарството и на новия спасител, Слави Трифонов.

Относно СЕТА обаче има още една, много рядко коментирана гледна точка. И тя е, патриотична. Общият брой сънародници в северна Америка вече гони половин милион и няма особени признаци да спре да се увеличава. Парадоксално е, че т.н. „патриоти“ по нашите земи не се дори интересуват, че СЕТА и бъдещо споразумение със САЩ всъщност ще предоставят невероятни възможности за общуване, търговия и бизнес между България и нашите сънародници в двете държави. При това при минимални затруднения и ограничения. Човек би предположил, че нещо такова не просто ще бъде приветствано от нашата „патриотична общност“, но активно търсено. Нищо подобно! Вместо това, руски опорни точки, евтини лъжи и опити за пряк удар по нашите реални национални интереси. Но както знаем, това е спецификата на сегашния БГ национализъм. Той се вълнува много повече от своята преданост към Москва, отколкото от защитата на истинските ни национални цели.

Анти-европейската ос

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top