Коментари

Банкстери

Банките масово вдигат таксите по често използвани и чувствителни за гражданите услуги, пише Медиапул. Това се случва въпреки че печалбата им за седемте месеца на годината мина 1 млрд. лв. Което е рекорд на рекорда. Резултатът е с 10% (95 млн. лв.) по-висок спрямо същия период на 2018 г., а тогавашната печалба беше рекордна. Живот и здраве, догодина, уважаеми вложители и кредитополучатели, ще поставим нов рекорд. Щото тия рекорди ние баламите ги правим.

Това се случва въпреки че с нарастването на депозитите на населението и увеличаването на кредитирането приходите от такси и комисионни непрекъснато се увеличават. Въпреки ниските лихви депозитите в края на юли достигат до 93.4 млрд. лв.

В доклад на Института за икономически изследвания при БАН, публикуван през май 2017 г.,  се казваше, че „лиxвитe пo влоговете ca намалели 40 пъти зa 8 гoдини“. През 2009 г., преди кризата, банките плащали средно 8.24% по годишните влогове, а сега 0.2%. Само през 2016 г. депозитите са поевтинели повече от два пъти. От което разходите на банките са намалели с 400 млн. лева. Но въпреки това депозитите продължават да нарастват. Което, естествено, увеличава печалбите на банките.

Събирай, българино, трупай като катеричка, за да печелят банкерчетата, да живеят добре сега, пък ти ще живееш друг път…

Та за седемте месеца на 2019 г. домакинствата са депозирали нови 319 млн. лв., а фирмите – 865 млн. лв. За този период банките са начислили 640.8 млн. лв. такси, при 610 млн. лв. към същия период на миналата година.

Увеличаването на таксите и комисионните не е единствената причина за увеличаването на печалбата на банките, но числата показват, че е сред основните източници на нарастващата им печалба.

И въпреки това от 16 октомври най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк вдига цената за поддръжката на разплащателна сметка от 2.50 лв. на 3 лв., а на спестовна – от 2 лв. на 2.50 лв. Вътрешнобанковият превод поскъпва от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият  – от 3.50 лв. на 4 лв.

От 18 септември Банка ДСК увеличава цената на вътрешнобанковият превод от 1.50 на 2 лв., а междубанковият – от 3 на 4 лв. Месечната такса за поддържане на основна дебитна карта Mastercard Space и Visa Space се увеличава от 3.75 на 4.15 лв. За миналата година ДСК е спечелила от такси и комисиони 162 млн.

И т.н. и т.н.

Банките работят на принципа на Апостола Левски. Когато печелят, печелят само те. Когато губят – губим само ние. Е, при Апостола май не беше така, но при банките е така. Както казва Тери Прадчет, „когато банките фалират, тези, които гладуват, рядко са банкерите”. Даже бих казал, че никога не са те. Видяхме у нас доста банки да фалират, но нито един от банкерите не гладува. А на повечето от тях и внуците няма да гладуват.

Колкото и бързо да бягате, братя, системата все ще ви настигне и ще ви разгони фамилията. И нищо не можете да направите. За банките специално се сещам как можете да им отмъстите. Научих го от Стайнбек, „Улица Консервна”. «Наемаш в банката сейф, депозираш в него цяла прясна лакерда (и със скумрия може, но да не е чистена – Т.Ф.) и шест месеца те няма никакъв.” Може и с яйца. Забравяш една кора в сейфа и изчезваш.

Но това са палиативи. За тези кърлежи трябва да се действа радикално, из корен! Не сме от кръвожадните, но ако някога стане някоя патаклама, нещо като във Франция 1789 г., нещо като в Русия през 1917 г., некой 9-ти септември в краен случай, викам веднага, след като приключим с политиците,  да почнем банкерите! Хубаво е отрано да имаме ясен план, не ли?

Да!

Трябва да вземем нещата в свои ръце. На държавата не можем да разчитаме. Помните ли полани как финмин Горанов искаше да промени Закон за ограничаване на плащанията в брой и да ги ограничи до 1000 лв. И да ни накара едва ли не и на кино да ходим с банков превод. И тогава банкерите, които някои наричат банкстери не без основание, щяха да направят пеликански гуши. За малко беше. Ако беше, де, щото може и да бъде…

 

Банкстери

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top